Skocz do zawartości

Pozdrowienia od JG 54 > fotki

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kadry z 3. Reich in Farbe". JG 54 - formacja z najfajniejszym godłem, podczas walk we wrześniu 39.
Pytanie do fanów Luftwaffe: można zidentyfikować lotnisko > samoloty > pilotów? Jedyny konkret w komentarzu, który towarzyszył tym ujęciom, to nazwisko pilota, który to nakręcił.

Napisano

Zawsze twierdziłem, że Niemcom nie należy ufać... Z drugiej strony, pewnie zauważyłeś jaki mam stosunek do niem. doku. ;-) - oni zawsze po nazwisku/dacie/jednostce/miejscu". - To nie jest Discovery...
Może ten jedyny konkret - nazwisko pilota, reżysera amatora coś Ci wyjaśni. (Ze słuchu) brzmiało jak Werner Piczer-Kalrau (?). ielone serduszka" są dokładnie w miejscu tego filmu poświęconego działaniom Luftw. nad Polską. No i to malowanie - jakieś dziwaczne.

A to zdj.? Jest opisane jako Breslau 39... (oczywiście już nie JG 54)

Napisano
Jeszcze - w międzyczasie przeczytałem - że JG 54, w lipcu 39 został przemianowany z JG 21, ALE (ale) (widać bolda?) jeszcze we Francji, w 40-stym r. funkcjonował jako JG 21. (?) Poza tym, (przeczytałem) że jednak walczył w Polsce (być może jako 21)
Także... (?)

A właściwie kiedy pojawiły się ziel. serduszka w logo? :)
Napisano
Panowie,
Odkryliscie najwieksza tajemnice wrzesnia 1939!Tajemniczy oddzial Luftwaffe uzbrojony w wunderwaffe - ME 109 F!
Chyle czola!
Ubawiony
Grendel
Napisano
No cóż... Jako niefan Luftwaffe (za to logo JG 54 owszem) mogę tylko powiedzieć, że - tak na prawdę - to tylko chciałem sprawdzić Waszą czujność ;-)
No i te śliczne kadry...

(We Wrocławiu też jest zbyt pochopna" wersja 109-tki?)
Napisano
Historia Luftwaffe nie jest moja specjalnoscia rowniez;o)Na
Twoim zdjeciu jest historycznie poprawny" Bf109E (E-ile zostawiem specjalistom).Wydaje mi sie jednak, ze we wrzesniu 1939 we Wroclawiu nie bazowala zadna jednostka mysliwska.Nie wiem , jak wczesniej, ani po zakonczeniu kampanii, ale w jej trakcie chyba nie.Musialbym pokopac w zrodlach, bo pamiec bywa zawodna niestety, wiec nie napisze teraz gdzie co bazowalo, ale zadna z jednostek mysliwskich 4. Luftflotte nie operowala z Wroclawia.
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
Tak. Też wcześniej szukałem. I znalazłem tylko, że we Wroc., w tym czasie, stacjonowała grupa transp. Ju-52 i była jakaś szkoła lotnicza (nie wyposażona w 109-tki). [Ale nazwa Breslau" padła b. dobitnie w tym filmie.]
Może ktoś się wypowie nt. malowania?
(tych od serduszek" zrestą też - bo ciekawy jestem skąd się na prawdę wziął ten film)
pozdr.
Napisano
Na zdjęciu z Wrocławia" jest Emil (ale E-ile nie powiem) z I. Gruppe (brak oznaczeń za krzyżem), 2. Staffel (czerwone cyfry).

Możliwe jednostki:
- I./JG 77 (Wrocław-Strachowice - 01.05.1939.-26.08.1939.)
(to chyba to, bo tylko I. Gruppe tu stacjonowała, w dodatku dość długo)
- I./JG 3 (Wrocław-Gądów? - 09.06.1941.-18.06.1941.)
(stacjonowały 2 grupy: I. i II., tylko 10 dni, przejście z Emili na Friedrichy)

pozdr,M
Napisano
Jesli chodzi o BF 109 E - obstawialbym raczej I./JG77 przed wrzesniem.
Zas F"-ki?Hmmm...Trzy Staffeln JG 54w czasie kampanii balkanskiej uzywaly wersji E".Zas kampanie rosyjska zaczyna JG 54 w calosci uzbrojona w F".Szybko sie przezbroili, nie ma co.
Poczytalem odrobine w tym, co mam w domu (a nie mam wiele, bo to nie moja specjalnosc) i znalzlem zdjecie dowodcy JG 54 majora Trautloft'a przy swoim samolocie.Zdjecie z poczatku wojny z bolszewikami (podpis pod zdjeciem - nie gwarantuje poprawnosci).Malowanie bardzo przypomina nietypowy kamuflaz z filmu.Zdjecia samolotow ze Staffeln innych niz Stab ukazuja kamuflaz typowy dla reszty Luftwaffe w tym czasie i miejscu.
Mysle wiec , ze maszyny z filmu nalezaly do Stab./ JG 54 w poczatkowej fazie Operacji Barbarossa.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Proszę o zweryfikowanie powiązań I/JG 21 i III/JG 54. To ta sama jednostka.
Napisano
Pewnie ten znaczek potem się źle kojarzył ;-) i dlatego zlikwidowali.
Napisano
Powiązania:

III./JG 54 sformowano 06.07.1940. w Jesau k/Królewca z I./JG 21:
Stab I./JG 21 --> Stab III./JG 54
1./JG 21 --> 7./JG 54
2./JG 21 --> 8./JG 54
3./JG 21 --> 9./JG 54
Napisano
Witam

Górne fotki przedstawiaja F-ki z JG 54 - front wschodni lato 1943.( tak bowiem malowano samoloty gdzie pojawiał się kolor jasno brązowy i dwa odcienie zieleni )-zastanawia mnie tylko brak żółtych elementów szybkiej idetyfikacji.
Ostatnia fota przedstawia Emile z września co wskazuje między innymi sfastyka namalowana na środku usterzenia pionowego.
Pozdrowienia aro111
Napisano
On July 15, 1939, I./JG 21 was redesignated III./JG 54. However, the bureaucratic nature of the young Luftwaffe was such that it was over a year before records would reflect the new designation. Consequently, III./JG 54 fought in Poland and France as I./JG 21.

Napisano

Też znalazłem taką informację. Ale to raczej jakaś bzdura. Beaviso ma rację: nie ma najmniejszego śladu po obecności JG 54 (21) w 39-tym, w Polsce, nie mówiąc już o walkach...

Natknąłem się na polski ślad" dopiero w 05.1941. - część II/JG 54 stacjonowała w Stolp-Reitz, zaś w 07.1941 w Ostrowi (Mazowieckiej?). W sumie, jeśli to jest ta Ostrów, to czasowo i geogr. związane jest to z początkową fazą Barbarossy"- jak powiedz. Grendel. Może to tam...?
ALE według tego co mówi Aro, to cały mój plan usprawiedliwienia (trochę) niem. dokumentalistów BIERZE W ŁEB :)

Co do Wrocławia, to jeszcze było tam coś takiego jak Breslau-Langenau. Wrocław był aż tak oblotniskowany? Czy to jakaś wymienna nazwa, któregoś z lotnisk wym. przez B.? Przy okazji link do fot. lotniczej Breslaua-Gandaua http://www.486th.org/Photos/Strike2/Breslau.htm Może wrocławiacy dopatrzą się na nim śladów kolejnego skarbu :)

Dla porządku: link, z którego doklikałem się do spisu lotnisk: (zresztą pewnie znacie tę opasłą encyklopedię) http://ww2.dk/air/jagd/jg54.htm

Dzięki.pozdr. (plus 1 Wroc. dodatkowo :)

Napisano
No tak. Zelig pokazał film i poszło...
Pułk JG 54 powstał w 1939 roku z połączenia samodzielnych I./JG 21, I./JG 70 i I./JG 76.
W kampanii wrześnowej wszystkie trzy działały samodzielnie. JG 21 z Prus, JG 76 ze Śląska a JG 70 na froncie zachodnim. W czasie walk nad Francją działa już Stab/JG 54, ale np I./JG 76 stosował nadal starą numerację (choć podlegał już JG 54). Nad Anglią występuje już tylko JG 54 (proces reorganizacji zakończono).
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie