zelig Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 Kadry z 3. Reich in Farbe". JG 54 - formacja z najfajniejszym godłem, podczas walk we wrześniu 39.Pytanie do fanów Luftwaffe: można zidentyfikować lotnisko > samoloty > pilotów? Jedyny konkret w komentarzu, który towarzyszył tym ujęciom, to nazwisko pilota, który to nakręcił.
zelig Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 Zupełnie inny samolot. (ale niby wszystko to wrzesień) (a chyba pilot ten sam co na 1-wszym zdj.) (?)pozdr.
beaviso Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Jeśli to wrzesień '39, to nie jest to na pewno polski" wrzesień. JG 54 nie brał udziału w działaniach nad Polską.pozdr,M
zelig Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 Zawsze twierdziłem, że Niemcom nie należy ufać... Z drugiej strony, pewnie zauważyłeś jaki mam stosunek do niem. doku. ;-) - oni zawsze po nazwisku/dacie/jednostce/miejscu". - To nie jest Discovery... Może ten jedyny konkret - nazwisko pilota, reżysera amatora coś Ci wyjaśni. (Ze słuchu) brzmiało jak Werner Piczer-Kalrau (?). ielone serduszka" są dokładnie w miejscu tego filmu poświęconego działaniom Luftw. nad Polską. No i to malowanie - jakieś dziwaczne.A to zdj.? Jest opisane jako Breslau 39... (oczywiście już nie JG 54)
zelig Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 Jeszcze - w międzyczasie przeczytałem - że JG 54, w lipcu 39 został przemianowany z JG 21, ALE (ale) (widać bolda?) jeszcze we Francji, w 40-stym r. funkcjonował jako JG 21. (?) Poza tym, (przeczytałem) że jednak walczył w Polsce (być może jako 21)Także... (?) A właściwie kiedy pojawiły się ziel. serduszka w logo? :)
Grendel Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Panowie,Odkryliscie najwieksza tajemnice wrzesnia 1939!Tajemniczy oddzial Luftwaffe uzbrojony w wunderwaffe - ME 109 F!Chyle czola!UbawionyGrendel
pomsee Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 No i jak mielismy z tymi wrednymi szkopami wygrac?
Grendel Napisano 15 Marzec 2004 Napisano 15 Marzec 2004 Nie dalo sie...Ci mistycy z SS przebudowali pewnie jeden ze swoich Hanebu na wehikul czasu - stad F"-ki we wrzesniu;o)G.
zelig Napisano 16 Marzec 2004 Autor Napisano 16 Marzec 2004 No cóż... Jako niefan Luftwaffe (za to logo JG 54 owszem) mogę tylko powiedzieć, że - tak na prawdę - to tylko chciałem sprawdzić Waszą czujność ;-)No i te śliczne kadry...(We Wrocławiu też jest zbyt pochopna" wersja 109-tki?)
Grendel Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Historia Luftwaffe nie jest moja specjalnoscia rowniez;o)NaTwoim zdjeciu jest historycznie poprawny" Bf109E (E-ile zostawiem specjalistom).Wydaje mi sie jednak, ze we wrzesniu 1939 we Wroclawiu nie bazowala zadna jednostka mysliwska.Nie wiem , jak wczesniej, ani po zakonczeniu kampanii, ale w jej trakcie chyba nie.Musialbym pokopac w zrodlach, bo pamiec bywa zawodna niestety, wiec nie napisze teraz gdzie co bazowalo, ale zadna z jednostek mysliwskich 4. Luftflotte nie operowala z Wroclawia.PozdrawiamGrendel
zelig Napisano 16 Marzec 2004 Autor Napisano 16 Marzec 2004 Tak. Też wcześniej szukałem. I znalazłem tylko, że we Wroc., w tym czasie, stacjonowała grupa transp. Ju-52 i była jakaś szkoła lotnicza (nie wyposażona w 109-tki). [Ale nazwa Breslau" padła b. dobitnie w tym filmie.] Może ktoś się wypowie nt. malowania? (tych od serduszek" zrestą też - bo ciekawy jestem skąd się na prawdę wziął ten film)pozdr.
beaviso Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Na zdjęciu z Wrocławia" jest Emil (ale E-ile nie powiem) z I. Gruppe (brak oznaczeń za krzyżem), 2. Staffel (czerwone cyfry).Możliwe jednostki:- I./JG 77 (Wrocław-Strachowice - 01.05.1939.-26.08.1939.) (to chyba to, bo tylko I. Gruppe tu stacjonowała, w dodatku dość długo)- I./JG 3 (Wrocław-Gądów? - 09.06.1941.-18.06.1941.) (stacjonowały 2 grupy: I. i II., tylko 10 dni, przejście z Emili na Friedrichy)pozdr,M
Grendel Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Jesli chodzi o BF 109 E - obstawialbym raczej I./JG77 przed wrzesniem.Zas F"-ki?Hmmm...Trzy Staffeln JG 54w czasie kampanii balkanskiej uzywaly wersji E".Zas kampanie rosyjska zaczyna JG 54 w calosci uzbrojona w F".Szybko sie przezbroili, nie ma co.Poczytalem odrobine w tym, co mam w domu (a nie mam wiele, bo to nie moja specjalnosc) i znalzlem zdjecie dowodcy JG 54 majora Trautloft'a przy swoim samolocie.Zdjecie z poczatku wojny z bolszewikami (podpis pod zdjeciem - nie gwarantuje poprawnosci).Malowanie bardzo przypomina nietypowy kamuflaz z filmu.Zdjecia samolotow ze Staffeln innych niz Stab ukazuja kamuflaz typowy dla reszty Luftwaffe w tym czasie i miejscu.Mysle wiec , ze maszyny z filmu nalezaly do Stab./ JG 54 w poczatkowej fazie Operacji Barbarossa.PozdrowieniaGrendel
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Proszę o zweryfikowanie powiązań I/JG 21 i III/JG 54. To ta sama jednostka.
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Pewnie ten znaczek potem się źle kojarzył ;-) i dlatego zlikwidowali.
beaviso Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 Powiązania:III./JG 54 sformowano 06.07.1940. w Jesau k/Królewca z I./JG 21:Stab I./JG 21 --> Stab III./JG 541./JG 21 --> 7./JG 542./JG 21 --> 8./JG 543./JG 21 --> 9./JG 54
aro111 Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 WitamGórne fotki przedstawiaja F-ki z JG 54 - front wschodni lato 1943.( tak bowiem malowano samoloty gdzie pojawiał się kolor jasno brązowy i dwa odcienie zieleni )-zastanawia mnie tylko brak żółtych elementów szybkiej idetyfikacji.Ostatnia fota przedstawia Emile z września co wskazuje między innymi sfastyka namalowana na środku usterzenia pionowego.Pozdrowienia aro111
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 On July 15, 1939, I./JG 21 was redesignated III./JG 54. However, the bureaucratic nature of the young Luftwaffe was such that it was over a year before records would reflect the new designation. Consequently, III./JG 54 fought in Poland and France as I./JG 21.
zelig Napisano 16 Marzec 2004 Autor Napisano 16 Marzec 2004 Też znalazłem taką informację. Ale to raczej jakaś bzdura. Beaviso ma rację: nie ma najmniejszego śladu po obecności JG 54 (21) w 39-tym, w Polsce, nie mówiąc już o walkach...Natknąłem się na polski ślad" dopiero w 05.1941. - część II/JG 54 stacjonowała w Stolp-Reitz, zaś w 07.1941 w Ostrowi (Mazowieckiej?). W sumie, jeśli to jest ta Ostrów, to czasowo i geogr. związane jest to z początkową fazą Barbarossy"- jak powiedz. Grendel. Może to tam...?ALE według tego co mówi Aro, to cały mój plan usprawiedliwienia (trochę) niem. dokumentalistów BIERZE W ŁEB :)Co do Wrocławia, to jeszcze było tam coś takiego jak Breslau-Langenau. Wrocław był aż tak oblotniskowany? Czy to jakaś wymienna nazwa, któregoś z lotnisk wym. przez B.? Przy okazji link do fot. lotniczej Breslaua-Gandaua http://www.486th.org/Photos/Strike2/Breslau.htm Może wrocławiacy dopatrzą się na nim śladów kolejnego skarbu :)Dla porządku: link, z którego doklikałem się do spisu lotnisk: (zresztą pewnie znacie tę opasłą encyklopedię) http://ww2.dk/air/jagd/jg54.htmDzięki.pozdr. (plus 1 Wroc. dodatkowo :)
Duncam Napisano 16 Marzec 2004 Napisano 16 Marzec 2004 No tak. Zelig pokazał film i poszło...Pułk JG 54 powstał w 1939 roku z połączenia samodzielnych I./JG 21, I./JG 70 i I./JG 76.W kampanii wrześnowej wszystkie trzy działały samodzielnie. JG 21 z Prus, JG 76 ze Śląska a JG 70 na froncie zachodnim. W czasie walk nad Francją działa już Stab/JG 54, ale np I./JG 76 stosował nadal starą numerację (choć podlegał już JG 54). Nad Anglią występuje już tylko JG 54 (proces reorganizacji zakończono).Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.