Skocz do zawartości
  • 0

puszka

dropek81

Pytanie

Napisano

witam ! ostatnio wujek poprosił mnie o posprzątanie swojej piwnicy. więc sie zgodziłem z chęciom po sprzątaniu pod sam koniec zauważyłem iż pod stołem leży puszka po masce p gaz ^^
mam kilka pytań apropo :
- jaki to model(długość dokładnie 27,5cm)
- czy możliwe jest że farba jest oryginalna ?
- co oznacza litera D na dnie puszki ?
- co oznacza sybnatura ebd44 na pasku ?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
erzatzowy, czyli zastępczy (w tym wypadku późnowojenny), przeważnie wykonany ubogo na gorszej jakości materiałach zastępujących materiał lepszy, ale już deficytowy. Mi tam się podoba ten haczyk druciany :)
Napisano

witam ! ostatnio wujek poprosił mnie o posprzątanie swojej piwnicy. więc sie zgodziłem z chęciom po sprzątaniu pod sam koniec zauważyłem iż pod stołem leży puszka po masce p gaz ^^
mam kilka pytań apropo :
- jaki to model(długość dokładnie 27,5cm)
- czy możliwe jest że farba jest oryginalna ?
- co oznacza litera D na dnie puszki ?
- co oznacza sybnatura ebd44 na pasku ?

Napisano
Niemiecka puszka na maskę P-Gaz - Tragebuchse. D - Ditrich ( ne wiem czy dobrze napisałem ) . Z niemieckiego szczelna. Kiepska jakość zdjęć ale farba w środku wygląda nieźle . Lepsza jakość w świetle słonecznym bardzo by pomogła. Puszki malowano na kilka odieni od szarego po zieleń . To standardowy późny model . Wcześniejsze były krótsze o 2 cm.
Napisano
Fajny erzatzowy pasek (rzadki). Przemyj te puszkę ropą, bo widać ze chyba smarem i brudem jest oblepiona. Efekt bedzie z pewnoscia zadowalajacy :)
Napisano
No, paseczek całkiem całkiem. :) Trochę poczyścić, zakonserwować i na półeczce fajnie się będzie prezentować. :)A co do produkcji tak jak przedmówcy powiedzieli standardowa późnowojenna puszeczka z 1944r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie