kiler58 Napisano 23 Marzec 2012 Autor Share Napisano 23 Marzec 2012 Witam. Znalazłem dzisiaj potłuczony dzbanek na 6 kawałków. Czy opłaca się go sklejać? Przecież nie ma już żadnej wartości materialnej, a jedynie historyczną. Dodam ze posiada sygnaturę Karlsbad Knoll Czechoslovakia stosowaną od 1918 roku. Nie mam pojęcia czy takie rzeczy się skleja jak np. gliniane garnki średniowieczne, czy nie. Napiszcie proszę co Wy robicie jak znajdziecie potłuczoną porcelanę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 23 Marzec 2012 Share Napisano 23 Marzec 2012 Witam.Ja ze swojej strony powiem tyle, że sklejam jakiś porcelanowy element (np. talerz) tylko wtedy, gdy mam 100% jego kawałków i gdy prezentuje jakąś minimalną wartość historyczną. Jak np. nie ma żadnej sygnatury, lub jest wytarta, a całość strasznie zdarta lub z rysami, odpryskami to szczerze mówiąc szkoda gluta". Jak jakaś porcelanka jako tako wygląda i masz wszystkie jej kawałki - można próbować. Musisz pamiętać, żeby wszystkie brudne brzegi dobrze przemyć, a potem to już tylko użyć jakiegoś kleju na bazie cyjanoakrylu - np. Super Glue". Pozdrawiam serdecznie, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 23 Marzec 2012 Share Napisano 23 Marzec 2012 Tak jak pisze Krychus, jeżeli są sygnatury i oczywiście wszystkie kawałki to warto skleić. Wartość materialna takiego sklejka" jest żadna, ale to Twój mały, historyczny skarb. Być może kiedyś trafisz coś do kompletu?Jak trafiłem depozyt, niestety częściowo uszkodzony - talerze, dzbanek do kawy, pojemniki na kawę, cukier, pieprz itd. - to pozbierałem wszystkie kawałki i później posklejałem. A ile miałem z tym frajdy. W tej chwili stoi to wszystko na półeczce i cieszy oko, bo to akurat pierwszy depozyt. Później jak dotąd nie było już nic. I nie żałuję. Wszystko zależy od klimatu, okoliczności. Sam musisz nabrać pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 23 Marzec 2012 Share Napisano 23 Marzec 2012 Mozna kleic http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=669747 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 Sklejony dzban ze zrzutowiska w obozie RAD-u. Tysiące kawałków porcelitu, z których udało się wybrać trochę i z tego posklejać kilka, nawet fajnych, egzemplarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 A tak wyglądały skorupy na dzban po segregowaniu.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.