Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Waffen SS

WittmannTygrys

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie proszę o potwierdzenie oryginalności lub wyrażenie swojej opinii o niej i czy wogóle takie bagnety dla dywizji SS w tym przypadku LSSAH były produkowane. Ponieważ przekopałem internet i nie znalazłem wątku i tematu związane z bagnetami bitewnymi Waffen SS. Pozdrawiam wszystkich.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie znalazłeś? Temat był wałkowany milion razy na wszystkich forach które chociaż trochę zachaczaja tematyka o bagnety :)
Oczywiscie jest to lipa, tzn. sam bagnet oryginalny ale trawienie to czyjaś grubo powojenna fantazja.
Napisano
Kesi666 czyli mam rozumieć ze przed latami 50-60 tymi,nie grawerowali bagnetów 98k?A Niemcy,formacje SS?Przeciesz były takie czy się mylę?
Napisano
formacje Waffen SS oczywiście że były,ale nie można było grawerować żołnierzom waffen ss lub wehrmachtu na bagnetach bojowych 98k pod karą,było to mienie państwowo wojskowe i żołnierze mieli oto dbać regulaminowo,były natomiast trawienia na bagnetach paradnych oficerskich KS-98,kordzikach różnego typu jednostek czy parti,oficerowie mogli i grawerowali sobie szable paradne wehrmachtu lub SS,trawienia na bagnetach 98k mauser dywizji waffen ss oraz wehrmachtu powstały po wojnie(PAMIĄTKOWO) dla żołnierzy kombatantów walczących w danych jednostkach czy dywizji,tyle że jest różnica między bagnetami trawionymi po wojnie a wypalanymi laserowo współcześnie,pozdrawiam
Napisano
Tak jak napisano powyżej. W sumie oczywisty fals, który zwykle znajduje nabywców. Bagnety na których umieszcza się napisy nawiązujące do jednostek Waffen SS powinny z miejsca budzić czujność u ludzi którzy mają nadmiar kasy i przemożną chęć zakupu takiego badziewia.
Napisano
Nom,teraz to rozumiem.Kesi666 już się kiedyś poznaliśmy (nie oficjalnie)Masz piękną kolekcję i wiem że tak owe bagnety posiadałeś.Pozdr
Napisano
To, że prywatna/pamiątkowa broń była z grawerem to jasne i pewnie większości wiadome. i nie tylko w Niemczech. Tu mamy do czynienia jednak z bojowym egzemplarzem, który ktoś chciał dowartościować grawerem. Widać, że głownia została do tego specjalnie przygotowana.
Napisano
Laserowy nadruk na bagnecie raczej go dyskwalifikuje,ale możesz na Aledrogo napisać że znalazłeś go na strychu,debili na alerogo nie brakuje,będziesz jednym z nich jeżeli go kupisz.
Napisano

Witam serdecznie proszę o potwierdzenie oryginalności lub wyrażenie swojej opinii o niej i czy wogóle takie bagnety dla dywizji SS w tym przypadku LSSAH były produkowane. Ponieważ przekopałem internet i nie znalazłem wątku i tematu związane z bagnetami bitewnymi Waffen SS. Pozdrawiam wszystkich.

Napisano
Bagnety 98k zaczęto grawerować po wojnie,w latach 50-60-tych,w krajach zachodnich,Hiszpania,Francja,Holandia,Belgia,i były robione inną metodą niż współcześnie laserowo (gołym okiem można to rozróżnić) aczkolwiek niejest to wojenne wykonanie ale pięknie prezentuje się w kolekcji na ścianie.pozd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie