toruser Napisano 18 Marzec 2012 Autor Share Napisano 18 Marzec 2012 Wykopane jak zwykle, gdzieś w zachodniej Polsce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 18 Marzec 2012 Share Napisano 18 Marzec 2012 Ładnie ; )Prosimy o więcej dokładniejszych fotek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minelab E-trac pro Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Witam.Oj oj oj najwspanialszy widok na ziemi,widze tam i Zygmunta I Starego grosze Gdańskie i Wazę i szelagi i jeszcze sklejki i jeszcze, już nic nie widzę bo mi szczęka rozbiła monitor!!!!!Gratuluje i jeszcze raz gratuluję i jeśli można to jakieś zdjęcia proszę wkleic dla mojej podniety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toruser Napisano 19 Marzec 2012 Autor Share Napisano 19 Marzec 2012 Nie wszystkie sreberka moje (nie chodzę sam). Mogę pokazać część która jeszcze się nie moczy. Do czyszczenia i rozmiękczania poszły najlepiej zachowane oraz zlepki (jeden to 7 sreberek, jeden 5 i parę mniejszych)!Świetny początek sezonu. Każdemu takiego życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Zachodnie ziemie powiadasz... ? ;)Myślałem, że to silber groszki, a tu.... :OPozdrawiam serdecznie i życzę więcej takich trafień, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minelab E-trac pro Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Witam.Nie rozdzielajcie tylko tych monet mechanicznie!!!Proszę!!! Zygmunt II August i wieksze nominały Zygmunta I dobre srebro amoniak wystarczy i sklejka jest rozdzielona.Mógłbyś zdjecie grosza(y)Zygmunta II Augusta pokazać bliżej?Jeszcze raz gratuluję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saku39 Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Pole czy las? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-80 Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Ja podejrzewam ze gdzieś przy starym drzewie :)GRATULUJE i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 farciarz!! :) gratulejszyn"!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WWO292 Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 toruser wisisz mi za monitor pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 A koledzy powiedzą czym można usunąć ten zieloniutki nalot z tych sreberek tak aby ich nie zniszczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KlemenS Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Ten zieloniutki nalot" to tzw patyna, szlachetna patyna w dodatku charakterystyczna podczas wystepowania wlasnie takich skarbow w jednym miejscu. Tworzyla sie kilka set lat, a Ty ja chcesz teraz usunac? Dzieki niej, sreberka maja jeszcze wieksza wartosc dla wielu kolekcjonerow.Ja bym nie ruszal, jedynie delikatnie oczyscil z brudu i reszty syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
minelab E-trac pro Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Witam.KlemensS nie myl pojęcia patyna z utlenioną miedzią powstała w wyniku przylegania krążków srebra do siebie, srebro sie utlenia i wytrąca miedz w takiej własnie zielonej postaci.To pod spodem to patyna ale jeżeli zostawi z zielonym nalotem to moneta nie będzie zabezpieczona.Procesy korozji beda postępować.Gratki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toruser Napisano 19 Marzec 2012 Autor Share Napisano 19 Marzec 2012 Całość znaleziona na zachwaszczonej łące. Żadnych ruin, osad, młynów itp. Zupełnie nic. Tylko krowie placki i chwasty. Miejsce nie figuruje w żadnym znanym mi wykazie archeo. Poprostu brak jakichkolwiek przesłanek, że cokolwiek mogło się tam znajdować. Ot łąka jakich tysiące. Do najbliższej wioski jakieś 1-1,5km. Zastanawiam się jak mocno trzeba być głupim, żeby mieć takiego farta jak my :)Moniaki rozrzucone na kawałku 5x5m. Byliśmy na tej łące 3-4x i zawsze jakoś ten fragment omijaliśmy. A ostatnim razem bum! Skąd to się tu wzięło, przecież tu byliśmy kilka razy!?!Jak widać wykrywki z najwyższej półki to niewielka część sukcesu. Trzeba mieć jeszcze od diabła farta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 nie tylko ty masz kolego farta, uwierz mi takie znaleziska nie są wcale rzadkoscią . Tylko 99% osób sie o tym nie chwali. Co do miejsca to bym teraz na twoim miejscu(a wiem o pisze) zrobił tak.- czułość max i dyskryminacja na 0 i kopał bym każdy sygnał. zapewne jest rozorany ten depozycik .Pozdrawiam i powodenia .MAXIM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gersemi Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 moje gratulacje nie boisz się pokazywać takich starych monet, mogą wpaść do ciebie i kumpli smutni panowie i wtedy będzie problem żyjemy w państwie prawa przecież (kurde) byle więcej takich znajdek zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablorex Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Gościu sobie najwyraźniej jaja robi a wam puls przyśpiesza. Ludzie idźcie po rozum do głowy, kto normalny (jak już coś takiego znajdzie) pokazuje to publicznie na forum??Chyba jakiś samobójca. Współczuję temu Panu i na przyszłość - jeśli faktycznie trafił na ten depozyt - radziłbym z paluszkami daleko od klawiatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciuncio Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Sami jesteście smutni! Piękne sreberka ! Gratulacje! Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacho Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Patrząc na jego nick to raczej będą mieli problem ze znalezieniem właściciela :)A zresztą, toruser to mały pikuś. Tu masz jak na dłoni, loża samobójcówhttp://allegro.pl/listing.php/search?string=%28grosz+p%C3%B3%C5%82torak+talara%29&category=359&description=1to jest dobrehttp://allegro.pl/lot-110szt-srebrnych-monet-xvi-xvii-i2071479092.htmlwystarczy poprosić allegro o adres i zapukać do drzwi :)Mam nadzieję, że nie naruszyłem regulaminu umieszczając linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacho Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Ja przepraszam ale muszę bo mnie skala zaskoczyła. Niektórzy nawet piszą że to wykopki :)http://allegro.pl/50-monet-srebrnych-srebro-lokata-wykopki-i2149950495.htmlhttp://allegro.pl/zbiorek-30-srebrnych-monet-ag-od-1-zl-i2151761173.htmlhttp://allegro.pl/zbior-monet-srebrnych-polska-zygmunt-iii-24-szt-i2073529985.htmlhttp://allegro.pl/zlom-monet-srebrnych-17-szt-i2154770647.htmlhttp://allegro.pl/ladny-zestaw-srebrnych-monet-i2148672019.htmlMasakraPrzepraszam za zaśmiecenie wątka. Już więcej nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablorex Napisano 19 Marzec 2012 Share Napisano 19 Marzec 2012 Głupich nie sieją. Jak widać sami się proszą o rychłe odwiedzinki. Trzeba mieć nieźle pod sufitem żeby afiszować się z taką ilością monetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KlemenS Napisano 20 Marzec 2012 Share Napisano 20 Marzec 2012 Wspolczuje to ja Tobie pablorex. Po co wlasciwie jestes na forum zwiazanym z wykopkami? Co Ciebie w ogole interesuje co i kto tu pokazuje? Masz juz 3 kartki i chyba czas najwyzszy na Ciebie, wiec mozesz sie juz powoli przenosic na bardziej odpowiednie dla Ciebiehttp://forumpolicja.pl/Widze ze duza czesc z Was ma jakas manie przesladowcza, albo wujkow z SB i zle wspomnienia z dziecinstwa. A gdyby ten czlowiek teraz napisal, ze na codzien kopie w Czechach i jego Polskie prawo nie obowiazuje?Toruser proponuje abys robil co sam uwazasz za stosowne, a wielu forumowiczom podejrzewam ze sprawisz przyjemnosc zamieszczajac dalsze zdjecia z konserwacji.PS minelab E-trac pro wiele monet na aukcjach jest pozostawionych z zielonym nalotem, ten akurat swiadczy o zaleganiu wiekszego skaru w jednym miejscu, kazdy by czyscil wedlug wlasnego uznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 20 Marzec 2012 Share Napisano 20 Marzec 2012 Puknijcie sie w głowe, kolega wrzuca fajne zdjecia, ktore wszyscy chca ogladac, a część juz trzęsie portkami i nawija tą samą co zwykle gadkę o policji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 20 Marzec 2012 Share Napisano 20 Marzec 2012 Przez takich paranoicznych kmiotków jak pablorex ludzie boją się już cokolwiek pokazywać.Skarbu gratuluję i zazdroszczę uczucia podczas jego wyciągania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcion123 Napisano 20 Marzec 2012 Share Napisano 20 Marzec 2012 Brawo i gratuluję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.