Skocz do zawartości
  • 0

stara łuska? cyngiel?

Vantar

Pytanie

Napisano

Witam. Prosiłbym o identyfikację tego przedmiotu, nie mogę określić czy jest to łuska, gdyż na dole ma takie coś wystające (widać na zdjęciach) więc i nie ma nigdzie spłonki,
przypomina mi to także tak jakby tłok/ cyngiel, nie wiem jak fachowo to się nazywa ale to coś co przesuwa amunicję w pistolecie. W środku ma otwór o średnicy 13mm.

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Prosiłbym o identyfikację tego przedmiotu, nie mogę określić czy jest to łuska, gdyż na dole ma takie coś wystające (widać na zdjęciach) więc i nie ma nigdzie spłonki,
przypomina mi to także tak jakby tłok/ cyngiel, nie wiem jak fachowo to się nazywa ale to coś co przesuwa amunicję w pistolecie. W środku ma otwór o średnicy 13mm.

Napisano
Czasy wojenne, bieda, każdy kombinował jak mógł, robił coś z niczego - tym bardziej żołnierze, partyzanci (tzw.sztuka okopowa)
Przykłady:
Zapalniczki robione z łusek, zapalniczki robione z podobnych kawałków rurek jak Twoja wykończone po obu stronach monetami (np. 5 groszy, 50 groszy)
Długopisy,ołówki zrobione z łusek (wkład zamocowany w środku, zatyczka dorabiana)
Zapalniczki miały dorabiany uchwyt na końcu w celu być zawieszenia na szyi, umocowania do czegoś.
Potrzebne były przyborniki na igły, notatki - dzisiaj takie rzeczy kupujemy w sklepach, wtedy to było nieosiągalne a jak wiemy - potrzeba matką wynalazków.
Napisano
@ Vantar.Szerokim łukiem wez zamach i daleko odrzuc.Gdybym wszystko prezentował tutaj co mi w ręce wpadło,do zadusilibyście mnie za byle g.... które chciałbym zidentyfikowac.
Napisano
I tu się zgodzę z @dzieci3.
Jeszcze niejedną piekną zapalniczkę znajdziesz nie mówiąc o innych ciekawszych trafieniach - ziemia same tajemnice kryje.
Napisano
,,np. to że chcę wiedzieć czy to
zachować czy wyrzucić...,,
Zważywszy na stan tegoż szrota zachować nie ma już czego bo to sama rdza,raczej skłaniałbym się ku drugiej opcji. Wg mnie,zwykły kawałek złomu jakich miliardy w ziemi,mógł być od wszystkiego i od niczego.
Napisano
to coś ma 5cm długości i 2 cm szerokości więc na bolec to nie pasuje 100% wiec ta teoria odpada, może ktoś coś wie więcej na temat tego przedmiotu?
Napisano
karabin - rozumiem, że ty chcesz się pożegnać z Forum ?
egon10 - rozumiem, że ty chcesz swój pierwszy order ?

informuję - kolejne pyskówki i wpisy nie na temat - zakończą się nagrodami.
Napisano
Bolec pusty w środku? Nie pasuje bolec musi być z jednego kawałka metalu.Taki pusty w środku po zapięciu przyczepy mógłby nie wytrzymać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie