Skocz do zawartości
  • 0

Broń bicia producenta

morfeusz27

Pytanie

Napisano

Witam, zwrócił się do mnie kolega o pomoc w identyfikacji bić producenta. Jest on myśliwym, lecz posiadając dodatkowo stosowne zezwolenia i nadmiar gotówki kupuje starą broń mającą cokolwiek wspólnego z Polską tamtych lat. Egzemplarz znajduje się w Austrii u prywatnej osoby. szkoda,żeby taka piękna sztuka nie trafiła do Polski. proszę o szybką pomoc, kolega ma czas do wtorku, a nie chciałby kupować kota w worku. Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A ja twierdze ze ten mauser nie był produkowany w Radomiu. Jest to polska przeróbka niemieckiego Gew 98. Zeszlifowane oryginalne oznaczenie producenta z pozostawieniem pruskiego orzełka z boku komory, Polskie bicie Z w trójkącie i mały polski orzełek z boku. Rzadko spotykany fant. Mam identyczny w kolekcji.
Napisano
Perkun24 ma oczywiście rację.
Na komorze kb pokazanego przez Morfeusza27 nikt nawet nie starał się zamaskować pruskiego godła. Polski orzełek nabity jest obok. Numer zresztą również jest pierwotny (charakterystyczne, literowe znakowanie dziesiątek tysięcy). Prawdopodobnie wymieniono jedynie lufę. " w trójkącie to cechowanie zbrojowni, która zajęła się adaptacją komory, nim starowinkę Gew.98, już jako nowoczesny 98a, wysłano do słonecznej Hiszpanii.
Pozdrawiam
Napisano
Oj tak,stosunek do rzeczywistości i faktów masz specyficznie irracjonalny.
Jak kiedyś popełnisz jakąś publikacje,to napisz w bibliografii/przypisach - szukajcie,a będzie Wam dane(dodał bym jeszcze - i chwalcie Jezusa")
Napisano
nie ma tak łatwo Panowie. sami poszukajcie wzorów oznakowywania broni polskiej, czeskiej, niemieckiej, austriackiej i węgierskiej. zacznijcie od oznaczenia Z w trójkącie - to tak dla ułatwienia
Napisano
Zancus z niecierpliwością czekamy na rzeczowe i wiarygodne argumenty potwierdzające twoją tezę,bo puki co jest tyle warta,co pieczątka na dokumencie odbita ziemniakiem...
Napisano

Witam, zwrócił się do mnie kolega o pomoc w identyfikacji bić producenta. Jest on myśliwym, lecz posiadając dodatkowo stosowne zezwolenia i nadmiar gotówki kupuje starą broń mającą cokolwiek wspólnego z Polską tamtych lat. Egzemplarz znajduje się w Austrii u prywatnej osoby. szkoda,żeby taka piękna sztuka nie trafiła do Polski. proszę o szybką pomoc, kolega ma czas do wtorku, a nie chciałby kupować kota w worku. Pozdrawiam

Napisano
Poprosiłem go o fotki swoich cacek, podrzucę na forum, bo naprawdę piękne i wartościowe sztuki, szkoda, że zezwolenia tyle kosztują, bo sam kupiłbym takiego Mausera.
A Panowie niebiescy bez zacierania rączek, wszystko legal aż do bólu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie