Skocz do zawartości

Ile ygrysów" przetrwało do dziś?

predi888

Rekomendowane odpowiedzi

Jacku taka jedna kwestia. Powiedz mi, ile razy niemieccy pancerniacy walczący na Tygrysach spotkali się w bezpośredniej walce z IS 2 i dlaczego zaraz po zakończeniu wojny rosjanie tak szybko zaprzestali produkcji Is 2 i jego sławetnego działa 122 mm?

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Thomson-ja tam się na tym nie znam ale Isa-2,zastąpił Is-3.
Po zatem Is-y drugie uległy modernizacji.
Ponadto podczas wojny Isów wyprodukowano dosyć dużo,a strat bezpowrotnych znowu dużo nie było./była to twarda sztuka/
Jest jeden problem Is-a się na świecie nie lubi,oczywiście w kręgach hobbistycznych.
Bo ten czołg psuje zabawę,pod nazwą hegemonia niemieckich czołgów na polach bitwy II WŚ.Jaki byście mu czołg lub inny pojazd pancerny Niemiec nie podsunęli to daje sobie radę.
Czy miał wady? oczywiście,był nią słaby celownik.
Wielu frontowych celowniczych nie używało celownika tylko celowali ,,po lufie,,mogli bo lufa była długa.
Ale gdy trafił to powtarzać nie musiał.
Działo Pantery było słabe,aby zniszczyć teciaka na dalszej odległości trzeba było trzech pocisków.
Jak czytałem kiedyś w ruskiej książce bezpowrotne straty w czołgach do czasu ukazania się Pantery i Tygrysa to ok 36%
Po pojawieniu się tych czołgów to ok 70%.
Czyli na trzy trafione czołgi dwa szły na części a jeden był remontowalny.
Jak już Wam pisałem sowieckie czołgi zniszczyły ok 15% niemieckich pojazdów pancernych.
Reszta to artyleria i zwykłe porzucenia z uwagi na brak możliwości ewakuacji.
Na koniec armata 122 była przeznaczona gł do zwalczania umocnień.
Bo Is-drugi był czołgiem przełamania lini oporu wroga.
Na razie myślę nad nowym wątkiem który nosi roboczy tytuł ,,Pancerne pojedynki,,gdzie na podstawie obiektywnych żródeł,omówimy sobie realne pojedynki pomiędzy różnymi czołgami,gdzie zobaczymy silniejsze i słabsze strony różnych typów czołgów.
Kiedy myślę że już nie długo i wy aktywnie włączycie się do tego wątku.

Czołg Is-2 i Is-3,oczywiście w wersji zmodernizowanej.
Zostały oficjalnie wycofane z inwentarza Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej,rozkazem Ministra Obrony Narodowej-Federacji Rosyjskiej w ....1997r.
Jeśli ktoś twierdzi inaczej to niech to napisze.
Tak więc twierdzenia że Is-a wycofano nie pokrywa się ze żródłami-mało tego Is-a 2 ,przynajmniej część w latach 50-tych przezbrojono w 100mm armatę ppanc.
To tyle tytułem uzupełnienia,ja się na tym nie znam ale jakiś czas temu kupiłem sobie wiarygodne żródło.
Teraz wiem.

Pochwal się tytułem tego wiarygodnego źródła bo jestem ciekawy.
Główną jego wadą nie był celownik, a sama armata jak i ładowanie do niej pocisków. Szybkostrzelność była beznadziejna co obfitowało dużymi stratami w bezpośredniej walce.
Co do armaty stosowanej w Panterze to też pierwsze słyszę. Możesz podać jakieś szczegóły? Odległości z jakich strzelano?
Podaj tytuły tych opracowań bo sądzę, że naczytałeś się komunistycznej propagandy, która nawet nie podawała w opracowaniach danych na temat Pzkpfw 4 bo juz na pierwszy rzut oka widać było, że przewyższał T 34 :)

Ot i moje żródło ,tanie nie było ale tam jest wsio.
Poluję na drugi tom,ale sprawa trudna jak kto ma niech wali na priva nie będę się targował bo miłość żąda ofiary/forsy/
O Panterze to z SS Armor on the Eastern Front 1943-1945 (Velimir Vuksic).
Tam masz zdjęcie i opis.Mam to ale szkoda mi tego skanować.
Zresztą z Fedorowicza mam chyba wszystkie foto albumy tak więc możemy podyskutować.
Pz IV nazywany był jeżdżącą trumną przez niemieckich pancerniaków to znajdziesz u Junga/autor/historii korpusu
wielkie niemcy.
Ten sam co pisał o Is-2.
Kolego ilość pocisków nie gra roli,kiedyś jeden z kolegów wrzucił meldunek rosyjskiego pancerniaka który napisał że 28 pocisków wystarcza.Bo wystarcza gdyż napisałem Wam kiedyś że do wykonania zadania otrzymacie siły i środki.
Środki to amunicja i może to być trzy pociski.
Ja lubię Panterę ale to był badziewny czołg.
Porównując ją do Isa to jak porównywać Małego Fiata126p do Audi.
Dla ciekawych po modernizacji Is-2m mógł pomieścić 35 pocisków

Pomijając fakt,że Wam się sedno wątku wykoleiło,to co ma rzeczona debata o wyższości grabek nad łopatką udowodnić?

Żeby próbować cokolwiek porównywać to wypadało by wystosować odpowiednie kryteria,a nie mieszać chaotycznie sprzęt bez podziału na klasy/generacje,przeznaczenie,okres powstania itp.
Idąc tym tokiem rozumowania twierdze,że Universal Carrier był najlepszy,bo zanim w tygrysie Hans obrócił wieże to Bob ich 5 razy okrążył carrierem i jeszcze 2 razy naszczał w otwory wentylacyjne...

Polecam książkę(na foto) która właśnie jest obiektywną próbą takiego porównania,jaką usiłuje się zmajstrować tu.Jedyna różnica polega na tym,że zamiast na bajaniu forumowych teoretyków opiera się na wiedzy uznanych speców w temacie,wspomnieniach i odpowiednich dokumentach.

Jeśli ktoś założy sensowny wątek to można pokasztanić na podstawie wiarygodnych materiałów(takowych ślad widać w pastach Jacka1962)co było lepsze.

Pozdro.

Visu to jest chała-jak byś miał inne zdanie to zacznij a ja będę kontynuował.
Taka uwaga,ja jak piszę to zazwyczaj ,cytuję opinie użytkownika/wojska/,lub osób patriotycznie nie zainteresowanych.
Z visem zgadzam się w jednym trzeba by znależć wspólny mianownik.
Bo nie można porównywać czołgu średniego T-34/76 z Panterą,która nie była czołgiem średnim tylko ciężkim.
A jej klasyfikacja opierała się na kalibrze armaty.
Przypominam i na to uważajcie, PzIII z armatą 75mm,był klasyfikowany przez niemców jako czołg średni.
Ten sam czołg uzbrojony w armatę 5cm był lekkim.
I na koniec w tym temacie nie ma autorytetów,wszystkie nasze opinie ,są naszymi opiniami.
Bo w końcu to jest nasze Hobby,czyli sposób na spędzenie wolnego czasu.

Pomijając kompletne zboczenie z tematu, ja moge dodać że zgodnie z publikacją Encyklopedia najnowszej broni palnej" jednym z podstawowych kryteriów podziału czołgów na klasy jest masa pojazdu:
- małe(tankietki?): do ok. 5 t.
- lekkie: do 20 t.
- średnie: 40-50 t. (zgodnie z tym Panzer V jest czołgiem średnim, tak samo jak T/M-26)
- ciężkie: do 100 t.
- bardzo ciężkie: od 100 t. (jedyny realny(zbudowany) reprezentat: Maus).

Co do tematu: gdzieś na Surviving Panzers" są jeszcze informacje o kilku(?) egzemplarzach w stanie ozkawałkowania" w posiadaniu kolekcjonerów w Niemczech.

Takie klasyfikacje to temat tak naciągany i fantazyjnie interpretowany jak nasza ustawa o broni i amunicji.Każda strona inaczej do tego podchodziła.

Przykładowo:Teoretycznie średni PzKpfw V ważył ledwo o tonę mniej niż ciężki IS-2 ...

Sowiecka klasyfikacja przewidywała : czołg do masy 40 ton to czołg Średni . powyżej 40 ton to czołg CIĘŻKI , niemiecka innaczej , dlatego Panther" występuje w systematyce niemieckiej jako czołg średni a w sowieckiej jako ciężki

jozfig dzięki ,te pozycje mam od mojego dilera.
Szukam tej jednej jedynej cz1 i cz2.
Trzecią mam a to jest rewelacja,bo te lata w sumie są nie znane a do niedawna tajne.
Koledzy co ruscy wtedy mieli to łeb boli,gdyby nie zdjęcia i dokumentacja to bym nigdy nie uwierzył.

• 1 year later...
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie