marek123 Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2012 Chodzi mi o ten nalot biało zielony. Chciałbym ładnie to jakoś wyczyścić bez ingerencje w łuske tzn nie chce by zostały ślady np papieru ściernego itp.co polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2012 nie wiem co sie dzieje ale jak ładuje zdjecie normalnie ale zdjecie wychodzi na biało...jakies to chore :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Zdjęcia nie widać . Ale puchata (jest najlepsza) szmatka + mleczko CIF robią swoje. Pocieraj do skutku aż wypolerujesz jeżeli chcesz by się błyszczała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 Zwykły druciak do garów z nierdzewki jest niezawodny i nie narusza powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 20 Styczeń 2012 Share Napisano 20 Styczeń 2012 Jedną czy dziesięć można głaskać,ale np 500 to można jobla dostać:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 20 Styczeń 2012 Share Napisano 20 Styczeń 2012 Karabin ma 100 % racje :) Pierwsze to wypucowane że ho ho ...a później już sie nie będzie chciało ::) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 22 Styczeń 2012 Share Napisano 22 Styczeń 2012 Zaśniedziałe łuski mają swój klimat:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 22 Styczeń 2012 Share Napisano 22 Styczeń 2012 Nie różnią się niczym od tych nowych ( na 1 rzut oka) ... A poza tym często wychodzą z pod brudu niedoskonałości łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 23 Styczeń 2012 Share Napisano 23 Styczeń 2012 Jeśli łuska była narażona na działanie kwasów humusowych to po oczyszczeniu pozostanie różowy kolor i masa wżerów,jednym słowem straszydło i szrot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 24 Styczeń 2012 Share Napisano 24 Styczeń 2012 szczotką mosiężno na wiertarce też można, tylko za mocno nie dociskać i wychodzą pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 24 Styczeń 2012 Share Napisano 24 Styczeń 2012 Szczotka to jeden z najgłupszych pomysłów na jakie kto kol wiek wpadł . Próbowałem kiedyś na różnych łuskach - porysowane szpetne wyglądają jak psu z ...gardła wyciągnięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taurii Napisano 26 Styczeń 2012 Share Napisano 26 Styczeń 2012 Spróbuj mydłem + wata stalowa 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 26 Styczeń 2012 Share Napisano 26 Styczeń 2012 no wlasnie mialem to samo zaproponowac ,miska z woda z mydlina lub jakis pojemniczek i wełna stalowa (taka do czyszczenia rurek miedzianych przy lutowaniu dostepna w kazdym markecie budowlanym) jest na tyle miekka nieporysuje luski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek5 Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 Kwas azotowy rozcienczony 10-15 sek przemywam cifem i szczoteczka jak trzeba to drugi raz. Na koniec pare przetarc welna stalowa.Cale czyszczenie 5 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 Strasznie wygląda....straciła swój urok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 marek5, jeśli można... gdzie taki HNO3 sprzedają stężony? :) Pozdrawiam, K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek5 Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 To prawda .Wyglada jak wypudrowana babcia. Ale ja podalem sposob wyczyszczenia ,a zrobilem pare minut przed sfotografowaniem zeby koledze pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek5 Napisano 1 Marzec 2012 Share Napisano 1 Marzec 2012 Ja kupowalem w Hurtowni chemicznej ale chyba jest wymagane zamowienie. Jakies zaprzyjaznione laboratorium.Albo magazynier. Duzo tego nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Szczotka to jeden z najgłupszych pomysłów na jakie kto kol wiek wpadł . Próbowałem kiedyś na różnych łuskach - porysowane szpetne wyglądają jak psu z ...gardła wyciągnięte."Z całym szacunkiem Kolego, ale chyba nie wiesz co mówisz.Ciężko jest porysować łuskę szczotką, tym bardziej mosiężną...-chyba, że się to zrobi nieumiejętnie.Ja czyszczę wszystkie swoje łuski na szczotce stalowej, i jeszcze ani jednej nie porysowałem.Salut! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Sorki za post pod postem, ale nie polecam czyszczenia łusek jakimkolwiek kwasem, no chyba, że ktoś lubi różowe łuski(albo ścieranie zróżowiałej powłoki mechanicznie...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 Zróżowiała powłoka - czyli miedź która się wytrąciła - trochę z chemi. A chodziło o szczotkę na wiertarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 To nie miedź się wytrąca tylko sama pozostaje. Z stopu cynk zostaje wytrawiony. Proces nieodwracalny. Jedno co da się zrobić to zeszlifować fanta do niezniszczonego trawieniem stopu. To już lepiej od razu szlifować, mniejsza warstwa fanta ubywa.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba2954 Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 A próbował ktoś na taki złoty mosiądz kłaść sztuczną patynę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 2 Marzec 2012 Share Napisano 2 Marzec 2012 To nie miedź się wytrąca tylko sama pozostaje. Z stopu cynk zostaje wytrawiony. Proces nieodwracalny. Jedno co da się zrobić to zeszlifować fanta do niezniszczonego trawieniem stopu. To już lepiej od razu szlifować, mniejsza warstwa fanta ubywa."- o to mi chodziłoI ja tez mówię o szczotce na wiertarce, a dokładnie na silniku od pralki.PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 3 Marzec 2012 Share Napisano 3 Marzec 2012 Szczotka na wiertarce to najgorsze co może być na łuski karabinowe. NISZCZY JE ! o tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.