Skocz do zawartości

Wtopa - pomoc prawna

Kazik.S

Rekomendowane odpowiedzi

,,Jeżeli kogoś zamknie się za zwietrzały
proch,,-nie żebym się czepiał:)
Po prostu,proch strzelniczy czy jest zwietrzały,zgnity,spleśniały,mokry itp. jest materiałem który jest zabroniony.Ustawa wyraźnie mówi o tym i nie ma tam podziału na suchy czy mokry. Jest proch,jest zarzut a potem wyrok,inaczej nie można bo zwyczajnie nie pozwala na to prawo.

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Art.5 UoBiA
3. Istotnymi częściami amunicji są:
pociski wypełnione materiałami
wybuchowymi, chemicznymi środkami
obezwładniającymi lub zapalającymi
albo innymi substancjami, których
działanie zagraża życiu lub zdrowiu,
spłonki inicjujące spalanie materiału
miotającego i materiał miotający w
postaci prochu strzelniczego.

Nie to, żebym się czepiał, ale...

Pociski były ze stali i porobiły im się pęknięcia, co spowodowało rozgięcie szyjek łusek. Nadmieniam, że w piwnicy podejrzanego panuje wilgoć. Podczas przenoszenia do samochodu patrolu saperskiego padał deszcz. W naszej komendzie naboje nie zdążyły wyschnąć. Na podstawie powyższego stwierdzam, że najprawdopodobniej proch się zawilgocił, więc nie spełnia wymogów Ustawy. Proszę zwolnić podejrzanego do domu, i oddać mu wilgotne naboje - z zaleceniem nie suszenia ich broń Boże, bo jak odwilgotnieją, to znów przyjdziemy sprawdzić"

Shadow - czekam na jeszcze ;)

Hebda to taki co się go kiedyś za okupacji" znalazło na polu łące lub w lesie,bo przed okupacją to tylko nasze wojsko miało zaszczyt ;). Scenariusz był zawsze prawie taki sam(nie wiem jak było w mieście):jak już można było bezpiecznie wyjść z domu(koniec walk armia przeszła na wschód) to ludzie przeważnie kazali dzieciom wyprowadzić krowy na pastwisko,wiadomo najważniejsze na wsi dla przeżycia,a dzieci,mając cały dzień na pilnowanie aby krowa tak jak w filmie Sami Swoi" w szkodę nie wlazła,jak to dzieci zawsze ciekawe to wszędzie ich pełno i wszędzie wejdą to i znajdowali różne piękne dziś cuda!
Mój stryj razem z kolegą,na przykład,przytargał do domu dziadka ckm wz.30 z parcianą taśmą i tą taśmę nożem obcieli bo nie umieli jej normalnie wyjąć.Po wojnie jeszcze gdzieś do lat 60tych ta taśma się poniewierała.Ale dziadek szybko wybił mu z głowy takie pomysły na przyszłość w prosty sposób:dwadzieścia pasów na gołą d--ę i stryj pozostałe fanty trzymał już w różnych innych sobie tylko znanych wmiejscach....... ;)

Ps.a ckm no cóż tą tajemnicę niestety zabrał ze sobą do grobu dziadek mimo wielu prób zmuszenia go do zwierzeń.....

Nic, jaja sobie najzwyczajniej w świecie robię. Bo samozwańczo uznałem, że jako człowiek, który ma to już za sobą, mam do tego prawo ;)
Nawet hobby zmieniłem, więc się nie boję. Co za ulga.
Chyba temat się wypala, nikt nie zaproponował nic konstruktywnego" - liczyłem jeszcze na spleśniały proch, brudną spłonkę, krzywą lufę, i inne podobne żelazne argumenty przeciwko wyrokowi...

na pewno monitorowane,ale też eksperci korzystają z podobnych stron,bo niekiedy ich wiedza jest słaba.do każdej sprawy szukają w necie,książki,mając papier biegłego(biegli z komend policyjnych) sąd daje mu wiarę,więc korzystajcie z pomocy z federacji strzeleckiej z bydgoszczy Włodzimierz Rapkiewicz według mnie najlepszy specjalista w dziedzinie (adwokat i biegły w rozsądnej cenie,,,a nie jak inni tylko adwokaci co zaproponują ci za kilka tysięcy poddanie się wyrokowi)każdy jest kowalem własnego losu.ja nawet bym się nie zastanawiał.czytałem pisma pana W.R. są rewelacyjne,obalające dosłownie wszystko,,,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie