Skocz do zawartości

Prawo Własności Srebrnej Monety

ewena

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, jestem tu nowa i wybaczcie że zadaje takie pytanie.
Podczas remontu starego domu w którym mieszkam, remontowaliśmy podłogi i pod podłogą znalazłam srebrną monetę.
Pytam czy mam do niej pełną własność? w końcu mój dom, ale słyszałam że to co się znajdzie należy do skarbu państwa.
Napisano
Znalezienie skarbu w Polsce regulują dwie ustawy, a mianowicie Kodeks Cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16 poz. 93 ze zm.) oraz Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz. U. z 2003 r. Nr 162 poz. 1568). Druga ustawa dotyczy znalezisk archeologicznych (?zabytek archeologiczny?) i treść jej przepisów odbiega pod pewnymi względami od KC. Należy jednak podkreślić, że z punktu widzenia obowiązków znalazcy skarbu w świetle obu ustaw, sytuacja wygląda podobnie. W każdym przypadku, już od chwili znalezienia, właścicielem skarbu jest Skarb Państwa. Obowiązkiem znalazcy jest:
? zawiadomić właściwy organ administracji o dokonanym odkryciu,
? przedstawić miejsce odkrycia,
? wyartykułować swoje pretensje do wynagrodzenia (jeżeli oczywiście takie mamy). http://www.kochamantyki.pl/porady/aspekty-prawne/artykul/zobacz/do-kogo-nalezy-znaleziony-skarb-porady-prawne-czi.html
Napisano
Dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu. Myślałam że jak w moim domu to moje. Już współczuję takim osobą co znajdą złote monety lub inne i o wiele starsze przedmioty w swoim domu.
Napisano
No dobra mam pytanie a jeśli moneta leży na powierzchni ziemi czyli rzecz biorąc na ziemi to co wtedy moja czy państwa bo w końcu nie jest pod ziemia ?
Napisano
Arci-zanim wyciągniesz coś na światło dzienne zapoznaj się z definicją skarbu w prawie polskim. Nie mieszaj dziewczynie w głowie. Nie sądzę, aby ta moneta była skarbem.
Ewena-spokojnie zatrzymaj sobie monetkę. Państwo wkracza dopiero gdy urzędnik widzi korzyść dla siebie.

C.
Napisano
jan-80 wtedy bierzesz moniaka w łapkę idziesz na komisariat,wypełniają papierki,szukają właściciela zguby,jak chyba przez rok się nie zgłosi to jest Twoja..
Jeśli coś namotałem niech ktoś mnie poprawi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie