ewena Napisano 28 Grudzień 2011 Autor Napisano 28 Grudzień 2011 Witam, jestem tu nowa i wybaczcie że zadaje takie pytanie. Podczas remontu starego domu w którym mieszkam, remontowaliśmy podłogi i pod podłogą znalazłam srebrną monetę.Pytam czy mam do niej pełną własność? w końcu mój dom, ale słyszałam że to co się znajdzie należy do skarbu państwa.
Barson1 Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Co się znajdzie w ziemi - należy do skarbu państwa . Z jakiego roku jest moneta ?
Laugrab Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Czy jak zgubię klucze od samochodu a potem je znajdę to należą one do Skarbu Państwa czy do mnie ???
arci Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Znalezienie skarbu w Polsce regulują dwie ustawy, a mianowicie Kodeks Cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16 poz. 93 ze zm.) oraz Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz. U. z 2003 r. Nr 162 poz. 1568). Druga ustawa dotyczy znalezisk archeologicznych (?zabytek archeologiczny?) i treść jej przepisów odbiega pod pewnymi względami od KC. Należy jednak podkreślić, że z punktu widzenia obowiązków znalazcy skarbu w świetle obu ustaw, sytuacja wygląda podobnie. W każdym przypadku, już od chwili znalezienia, właścicielem skarbu jest Skarb Państwa. Obowiązkiem znalazcy jest:? zawiadomić właściwy organ administracji o dokonanym odkryciu,? przedstawić miejsce odkrycia,? wyartykułować swoje pretensje do wynagrodzenia (jeżeli oczywiście takie mamy). http://www.kochamantyki.pl/porady/aspekty-prawne/artykul/zobacz/do-kogo-nalezy-znaleziony-skarb-porady-prawne-czi.html
Laugrab Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Schowaj sobie tą monetę do szuflady i daj spokój Państwu.
ewena Napisano 28 Grudzień 2011 Autor Napisano 28 Grudzień 2011 Dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu. Myślałam że jak w moim domu to moje. Już współczuję takim osobą co znajdą złote monety lub inne i o wiele starsze przedmioty w swoim domu.
Czlowieksniegu Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Choć jak mawiali starożytni górale- nie kradnij, Państwo nie lubi konkurencji...
dzieci3 Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Należy znalezc taką furtkę" dla znalezisk nawet na własnej ziemi,żeby państwo przez tą furtkę nie mogło wejśc.Pzdr.
jan-80 Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 No dobra mam pytanie a jeśli moneta leży na powierzchni ziemi czyli rzecz biorąc na ziemi to co wtedy moja czy państwa bo w końcu nie jest pod ziemia ?
Catadero Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Arci-zanim wyciągniesz coś na światło dzienne zapoznaj się z definicją skarbu w prawie polskim. Nie mieszaj dziewczynie w głowie. Nie sądzę, aby ta moneta była skarbem.Ewena-spokojnie zatrzymaj sobie monetkę. Państwo wkracza dopiero gdy urzędnik widzi korzyść dla siebie. C.
ewena Napisano 28 Grudzień 2011 Autor Napisano 28 Grudzień 2011 A jakbym znalazła monetę z XIII wieku ?
zbyniek Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Nie jeden Tu posiada z p.n.e i śpi spokojnie, nie martw się i nie zawracaj sobie głowy.
jan-80 Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 A co do odnośnie mojego pytania przecież nie będę zakładał nowego wątku ???
Hebda Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 jan-80 wtedy bierzesz moniaka w łapkę idziesz na komisariat,wypełniają papierki,szukają właściciela zguby,jak chyba przez rok się nie zgłosi to jest Twoja..Jeśli coś namotałem niech ktoś mnie poprawi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.