Skocz do zawartości

złoto rodzime

chem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

sadek - tak jak mówiłaś łopata wymiata :)
Zobaczymy jak się w terenie spisze ale już widać że więcej złocinek trafi na płucznie w porównaniu do tradycyjnej łopaty :)
GRATULUJĘ pomysłu :)

wardek - życzę powodzenia podczas testów, jak widać sprzęt jest ok bo z dobrych rąk do Ciebie trafił. Zobaczymy jak Ci się sprawdzi mech górniczy, zwróć uwagę na płucznie Janusza i na jej wylot, drobinki złota mogą migrować w mchu podczas długiego płukani. Ja jestem bardziej przekonany do mat gumowych :)

sswds -niech Ci zapał nie zdycha, każdemu zdarzają się takie sytuacje, szukaj dalej :) Mam nadzieję że na następnych zdjęciach zobaczymy złocinki i inne ciekawe kamienie, wiesz już jak wygląda otoczone szkło to łatwiej będziesz mógł oceniać przyszłe znaleziska :)

Powodzenia
Uncja w misce!!!

tezorro
ja mam taak wykonany tłok gdzie:
szary kolor to pręt gwintowany fi 10mm
bordowy kolor to nakrętki daje je po dwie żeby kontrowały
czarny to możliwie duża podkładka z otworem fi 10mm
a czerwony to gumowa uszczelka większa od podkładek i minimalnie większa od średnicy rury w którą będzie tłok wsadzony, a po to minimalnie większa aby była zwiększona szczelność tłoka
pozdrawiam

Cześć ;]
GoldenEye - świetnie Ci wyszedł sprzęcik, oby sprawował się tak dobrze jak wygląda:)
Ja jestem w trakcie pakowania i powoli będę zmierzał na południe. Jeszcze o rodzinkę muszę zahaczyć po drodze, a w poniedziałek rano mam nadzieję zajechać już na miejsce ;)
Myślałem, że też mi się uda zrobić płucznie, niestety mój szef dokładnie zadbał o to abym nie miał czasu...
Mimo wszystko jadę z bardzo optymistycznym nastawieniem;]

Witam :)

Jak poszukiwania?

Gdyby ktoś był zainteresowany highbankerem to jest taki godny polecenia, posiada matę Gold-Hog i jest to prawdopodobnie unikalny sprzęt w naszym kraju. Niestety kolega nie wykorzystał jeszcze jego możliwości (jest całkiem nowy) i w związku z dużą ilością obowiązków chce go oddać w dobre ręce :)
http://olx.pl/oferta/high-banker-plukarka-do-zlota-z-usa-CID767-IDaEexJ.html#c1a5f0dd30

lukaszkr - dasz radę zrobić większe zbliżenie tego co masz w misce?

Powodzenia
Uncja w misce!

Witam wszystkich! tegoroczny wyjazd na Dolny Śląsk był dla nas bardzo owocny. Nie dość, że poznaliśmy osobiście Janusza Ćwiertnie i Jarka Abramowskiego, znaleźliśmy złoto, wykorzystując właśnie pompę Hendersona z projektu Pana Janusza która spisała się doskonale, to otrzymaliśmy Certyfikaty Płukaczy Złota, nawet się tego nie spodziewaliśmy. Jeszcze raz dziękujemy;)

a ja wykonałem w końcu dziewiczy test mojej płuczni :D stwierdziłem że obciachu chyba nie będzie wiec podziele sie nim z wami :P pogoda jak widac nie przebiegła po mojej myśli, wręcz próbowała mnie zniechęcić, generalnie jestem zadowolony :D na filmikach nie widac tego, ale zasysanie ma konkretne :D

https://www.youtube.com/watch?v=-WqpJa8bXUk

https://www.youtube.com/watch?v=PKbDS4t6UDQ

• 4 weeks later...
Witam poszukiwaczy:)

Co taka cisza na forum zapadła?
Jak Wasze poszukiwania, efekty i samorodki :)

wardek - jak Wasz urlop nad Skorą, udało Ci się znaleźć jakąś fajniejszą złocinę i jakie masz efekty po przepłukaniu koncentratu?
lotasl - gratuluję :) I Pozdrawiamy Was, kiedy planujecie kolejny wyjazd w poszukiwaniu złota :)
GoldenEye - testowałeś pompę w rzekach złotonośnych? Tak mnie zastanawia czy i jaki szlich pozostał (skład) po Twoich testach, które pokazałeś na YT?

Zachęcam do obejrzenia najnowszego filmu Janusza, który uważam za jeden z fajniejszych, kawał dobrej roboty, gratuluję Janusz i dziękuję za wiedzę, którą nam wszystkim przekazujesz :)

http://www.youtube.com/watch?v=2KiQFn7REaQ

Pozdrowienia dla wszystkich poszukiwaczy i czekamy na wieści z rzek :)

Dzięki spinel80 ;) planowaliśmy we wrześniu robić powtórkę urlopu, ale na dzień dzisiejszy niestety nic pewnego... Trochę pracy się nazbierało a dodatkowo mam w planie własną działalność, i z czasem robi się krucho, ale może się uda;) W każdym razie jeśli przyjedziemy to postaramy się jeszcze lepiej usprawnić naszą pompę Hendersona z projektu Pana Janusza Ćwiertni, któremu zawdzięczamy nasz urobek ;) a może przygotujemy płucznię? albo Bazooke" czy jak to się pisze ;)
Pozdrawiamy ze słonecznego Gdańska Szymon i Sabina ;)

spinel80...nawet jakby jakis szlich pozostał to i tak nie wiedział bym co to takiego :P a tak na serio to test był w rzece w srodkowej polsce, bez raczej żadnych szans na znalezienie złocinek a test miał na celu tylko wychwycenie słabych punktów tego sprzetu, nie liczyłem na nic i niczego nie szukałem...na koncu było duzo czarnego magnetycznego piasku w koncentracie ale chyba nie ma zasady ze z tym czarnym piaskiem musi być złoto bo nie było nic. Póki co porzuciłem plany zabrania tego w góry nie znając nawet odpowiednio ciekawej miejscówki natomiast z samą miską, szpadelkiem, wiaderkiem i sitkiem byłem 3 dni (fizycznie 2) w szklarskiej porębie gdzie narzeczona z siostrzenicą znalazły sobie zajecie a ja zrobiłęm dwa wypady i na złotuche i kaczawe i czermnice....tyle :D w kaczawie szybko mozna znalesc mikro drobinki, to samo w czermnicy, rozczarowała mnie legendarna złotucha bo nie było nic ale sprawdzałem tylko jedno miejsce....tak mineły mi dwa dni,zresztą bardzo ciekawe pod wzgledem pogody :P niestety przeliczyłem sie czasowo bo nie sprawdziłem ani bobru, ani skóry, nie wspominając o rzece Izera co kiedys byłem i obiecałem sobie ze kiedys troche poszperam :P potem dziewczyny marudziły że chcą nad morze i pojechaliśmy do Karwi :D haha

• 1 month later...
siemandero poszukiwacze :D alle sie zastój zrobił :D co u was słychać? dłubiecie coś? ktoś coś znalazł w tym sezonie? ja sie totalnie nie moge wybrac!!!!!!! co sie kurde zbliża weekend to ktos ma jakąś sprawe lub sam musze cos załatwic i nie widze na najblizsze 3 weekendy cienia szansy by pojechac w góry, ale za to w tygodniu z nudów zrobiłem koncentrator rurowy do pompy hendersona :D Janusz obiecał wstawic filmik odnosnie budowy takiego koncentratora ale widze jest cisza wiec bedąc przy okazji w castoramie poniosła mnie jak zwykle inwencja twórcza i zrobiłem taki na wypasie :P miniaturyzacja nie jest moją mocną stroną bo wymysliłem sobie kilka róznych przegródek, pułapek itp a po złożeniu wszystkich NIEZBEDNYCH rzeczy okazało sie ze długosc koncentratora to 140cm w tym 116cm to główna częśc z pułapkami :D przednia czesc w 3/4 dlugosci to elementy zrobione na sztywno i są nierozbieralne a koncówe rozbieralne 40cm to dwa wyciągane wkłady z mchem górniczym po 20cm z siatką w srodku :D jak w tej częsci z mchem nie bedzie zadnych drobinek to odetne te dobre 40cm ale poki co musi tak zostać :D rura to rynna pcv 75mm, wszystko zrobione by nie tracic czasu na rozbieranie tzn.otwieram tył koncentratora, wyciagam dwa wkłady z mchem do osobnego wiaderka, zamykam i nabieram wody, potrząsam i wylewam....dokładnie jak u Janusza, osobno płucze wkłady z mchem...tyle ;D ...niestety nie moge zdradzic jakie patenty są w głównej wiekszosci koncentratora bo najpierw sam musze to przetestowac w rzece bo test ze zwykłym piachem juz był i nie zapycha sie ani nie widac innych usterek :D tak na marginesie pływalnosc temu cudowi technologicznemu nadają rekawki dzieciece dwukomorowe pompowane :P