Skocz do zawartości

złoto rodzime

chem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
aha właśnie w tej górze w Czechach znaleziono rekordowy samorodek po IIWŚ 42 milimetry długa, 30 milimetrów szeroka, 57,5 gramów wagi :D
  • Odpowiedzi 859
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
znajde1napewno - dokładnie tak jak pisze spinel80. Jaki rodzaj pułapek tam jest zastosowany, że jak wysypujesz już przepłukany piach, nie wysypujesz kruszcu tudzież kamyków?
Napisz z czego są zrobione te pułapki, jak wyglądają?
Napisano
Co do drobinek olowiu ktore uzylem do prob to tak : ciezarek wedkarski wazacy 0.5 grama pocialem na malutenkie 20 kawalkow i zmieszalem z piachem hmm jakies 5 kg. 3-4 minutki i doliczylem sie tych 20 kawalkow a przy okazji znalazlem malutki rozowy przezroczysty kamyk chociaz watpie by to byl rubin :)
Napisano
Witam :)

re-gen - dziękuję za informację, wyjazd planujemy raczej na czerwiec, mam nadzieję że uda się nam trafić na kilka drobinek :)
sadek - jakieś fajne okazy granatów, korundów itp udało Ci się znaleźć?

Pozdrawiam
Napisano
witam;)
spinel-zacząłem je zbierać od niedawna i trochę już mam korundu niektóre po 4-5mm ale zanim zacząłem je zbierać to czasem wyrzucałem większe,znam miejsce na Skorej gdzie z garści piachu wybierasz kilka sztuk
Napisano
Witam ,
Pod koniec kwietnia płukałem złota na rzece Skora , Złotoucha i na rzece w Nowej Ziemi. Oczywiście we wszystkich rzekach znalazłem drobinki złota i kamieni granaty. Najwięcej granatów wypłukałem w rzece Skora.
Na pewno jeszcze przyjadę płukać złota , niestety uzależniłem się :-)
Napisano
Romo- żadna tajemnica ten most jak wyżej pisałem jest na samym początku Wojcieszyna jadąc od strony Pielgrzymki obok znaku Wojcieszyn po prawej stronie drogi
Napisano
Witam

Przepraszam miałem jakieś zacięcie i mój poprzedni post pojawił się kilkukrotnie :( Jeżeli jest to możliwe to proszę moderatora o usunięcie powtarzających się wypowiedzi.
Dziękuje :)
Napisano
Spinel - poziom rzeki jest normalny mozna w niektorych miescach wejsc w kaloszach nawer
Sadek - bylem na zoltym moscie tzn jAkies 100 metrow w gore rzeki az do malego hmm uskoku. Przeplujalen z sasiadem dobra tone piasku u nic.... :/ albo tam nie bylo zlotA albo zle plukalismy...
Napisano
znajde1napewno-trzeba było płukać poniżej mostu w dół rzeki ja też tam byłem wczoraj od 13 godz do 16,30 i nikogo nie było
spinel80-poziom rzeki delikatnie podniesiony i widać po położonej przy brzegach trawie ze podczas opadów był większy o jakieś 0.5m znam na tyle Skorą i zauważyłem że miejscami naniosło nowe warstwy osadu więc warto płukać
Napisano
znajd1napewno- skoro przepłukałeś tonę osadu i nie trafiłeś ani jednej drobinki złota to na pewno robisz coś nie tak
wczoraj nabrałem pierwszą łopatę osadu z wierzchu i po przepłukaniu jej na misce miałem kilka drobinek wielkości ok 0.5mm a po przepłukaniu na płuczni całej kastry było ich kilkadziesiąt

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie