Romo Napisano 9 Listopad 2011 Autor Share Napisano 9 Listopad 2011 Witam. Zdjęcie nr 1Ostatnio przeglądając zdjęcia satelitarne mojego regionu trafiłem na taki ciekawy kształt. Jego regularne rysy mogą wskazywać na istnienie tutaj czegoś" zbudowanego ludzką ręką. Znawców proszę o wypowiedź. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romo Napisano 9 Listopad 2011 Autor Share Napisano 9 Listopad 2011 Zdjęcie nr 2W miejscu zaznaczonym czerwoną strzałką istniał podobno bardzo dawno temu bród. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 9 Listopad 2011 Share Napisano 9 Listopad 2011 jaka to rzeka płynie? wygląda to jak ślad po ostatniej powodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romo Napisano 10 Listopad 2011 Autor Share Napisano 10 Listopad 2011 Rzeczywiście, ta rzeczka czasami wylewa, ale wczoraj byłem na miejscu i okazało się, że mój obiekt jest na małym wzniesieniu.Sprawdzałem stare mapy- nic na nich nie było. Dodam że gdzieś tam kiedyś przebiegał Szlak Bursztynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tatar Napisano 10 Listopad 2011 Share Napisano 10 Listopad 2011 Witam,mam pytanie dla obeznanych z tematem.Co oznacza ten znaczek,czy jest to może mogiła cmentarz,czy oznacza on całkiem co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lonewolf Napisano 10 Listopad 2011 Share Napisano 10 Listopad 2011 Moze byc cmentarz. Jednak dla róznych map moga byc inne legendy dla oznaczen. Najlepiej sprawdzi w legendzie mapy. NA oko wygląda jak cmentarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbaton Napisano 19 Listopad 2011 Share Napisano 19 Listopad 2011 tak, ten znaczek to cmentarz na 100%. No to już masz zagadkę wyjaśnioną. Jeżeli jeszcze w pobliżu do 5km jest jakaś miejscowość to będzie to pruski cmentarz. Tak podejrzewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyPoznań Napisano 19 Listopad 2011 Share Napisano 19 Listopad 2011 Jak dla mnie może to być cmentarz ale ewangelicki czyli po niemiecki.Na mapach którymi się kieruje i które posiadam w ten sposób są oznaczone cmentarze ewangelickie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tatar Napisano 20 Listopad 2011 Share Napisano 20 Listopad 2011 Na dzień dzisiejszy wygląda to tak.Dodam że na pewno po wojnie nie było tam żadnego cmentarza,są tam łąki.Cmentarz ewangelicki jest,ale znajduje się ok kilometra od tego miejsca.Być może zaznaczona została w ten sposób pojedyncza mogiła?. Mapa pochodzi z roku 1890,aktualizowana w 1940. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 20 Listopad 2011 Share Napisano 20 Listopad 2011 ak, ten znaczek to cmentarz na 100%" Panowie znawcy nie dobijajcie mnie, macbaton, na jakiej podstawie wprowadzasz ludzi w błąd? Jak czegoś nie wiem a tylko się domyślam to piszę ze prawdopodobnie to jest. Tak to na pewno piraci zaznaczali na mapach miejsce ukrycia skarbu.A na poważnie tym przypadku to prawdopodobnie jest zaznaczona szkółka leśna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 20 Listopad 2011 Share Napisano 20 Listopad 2011 dlaczego szkółka leśna ?do tej pory stosuje się podobne oznaczenie na mapach w stosunku do cmentarza. Na szkółkę leśną, czy młodnik jaest zupełnie inny znak.to, że w teej chwili nie ma tam , powiedzmy cmentarza - o niczym nie świadczy. Wiele starych cmentarzy, często poniemieckich, żydowskich - zniknęło z powierzchni ziemi.Podejrzewam, że chodzi o niemiecką mapę ...np. :http://milkowice.info/artykuly/stare_mapy/legenda.gifpodobny temat :http://forum.tradytor.pl/viewtopic.php?f=50&t=1931http://trobal.pulawy.pl/node/264na marginesie : na cmentarz stosowano dwa znaki :- duże nekropolie były przedstawiane znakiem powierzchniowym, obejmującym cały zasięg cmentarza - dużo znaczków krzyżyków, często zielona zalewka informująca o zadrzewieniu obiektu- mały prostokąt często z jednym znaczkiem krzyżyka - znak punktowy - mały cmentarz nie dający przedstawić się w skali mapy.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 14:19 20-11-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 20 Listopad 2011 Share Napisano 20 Listopad 2011 Fragment legendy do niemieckiej mapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 20 Listopad 2011 Share Napisano 20 Listopad 2011 Może to coś pomoże w ustaleniu..http://groby.radaopwim.gov.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 20 Listopad 2011 Share Napisano 20 Listopad 2011 Ruskich cmentarzy, szczególnie dużo brakuje na niemieckich mapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 21 Listopad 2011 Share Napisano 21 Listopad 2011 W mojej okolicy w ten sposób zaznaczono karczmę, przy rzece na rozstaju dróg. Też zastanawiałem się dla czego tak i doszedłem do wniosku, że już wówczas karczma ta raczej nie istniała i w ten sposób zaznaczono po prostu, jej ruiny itd.Że po prostu coś tam było, a skoro był jeszcze ślad na powierzchni to to zaznaczyli. Niemcy byli bardzo dokładni gdy tworzyli te mapy zaznaczali pojedyncze drzewa to dla czego nie ruiny karczmy.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Cmentarz zwykle zaznaczany był krzyżem ja na tej mapie krzyża nie widzę . Ten x może oznaczać wszystko i tylko legenda może to rozszyfrować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tatar Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Jedyne oznaczenie krzyża z tej mapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 tja ... ten x oznacza miejsce zakopania skarbu ... templariuszy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tatar Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Legenda mapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tatar Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 To samo oznaczenie miejsca,z Polskiej mapy wydanej w 1935 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Nawet na mapach sztabowych wojska polskiego z 80 lat zaznaczano tak cmentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 powiem więcej ... nawet teraz tak się zaznacza na naszych mapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tatar Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Następna zagadka,przysłowiowy cmentarz przewędrował na mapie Polskiej kilkaset metrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 he, he - o jedną drogę :)nie takie cuda się na mapach zdarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaz41 Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Widzę tu i drugi cmentarz..zobacz na geoportalu czy te działki są wyodrębnione i czy mają numery.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.