Pirat_V Napisano 26 Październik 2011 Autor Napisano 26 Październik 2011 Dobry wieczór,szukam elastycznej (gumowanej?) przejścówki: gniazdo: mini jack - wtyk: duży jack.Brzydko mówiąc, zajechałem" dwie sztuki tego typu:http://sklep.rms.pl/index.php?p871,przejsciowka-gn-maly-jack-3-5mm-wt-duzy-jack-6-3mm-stereo-agmjwjprzez co nawet raz uszkodziłem sam wykrywacz.Szukałem wszędzie, ale nie mogę znaleźć.Liczę na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.
SkunkWeed Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 Ciężka sprawa. Ja kupuję 2 wtyki, kawałek kabla i sam robię.
saperfts Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 a nie latwiej np kupic kawalek kabla i 2 koncówki ? np wtyczke na duzego dżeka 6.3 zalutowac jedna strone, a zdrugiej strony zalutowac maleko dżeka 3.5. koncowki to grosze. kabel tez grosze. bo moze nie byc takiej przejsciówki. wiem ze sa napewno takie z malego jacka na czincze. ale z malego na duzy sie nie spotkalempozd M
saperfts Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 oj się zakręciłem. Z drugiej strony ma być gniazdo na małego jacka. Wszystko jak ci się uda zlutowac to na końcu możesz miejsce łączenia kabla i wtyczki/gniazda trzasnac tym plastikiem z pistoletu. Taka moja propozycja. Być może ktoś ci bardziej pomoże. Dobranoc m
sniper_bob Napisano 26 Październik 2011 Napisano 26 Październik 2011 ja usztywniłem kabel ze słuchawk przy wtyku taśmą izolacyjna kawałek kabla jest usztywniony i nie szarpnie jak sie zahaczy wiec nie ma obawy żeby uszkodzić gniazdo czy wykrywke
sebo_sek Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 A jak ci się udało je zajechać. Ja wkładam słuchawki do gniazda i ich już nie ruszam. Nic się nie wyrabia. Mam przejściówkę jeszcze gorszą bo plastik i służy mi wiernie i bezproblemowo od kilku miesięcy.
Hebda Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Używam już trzeciej przejściówki,nigdy nie miałem z nimi problemów,nic się nie przerywało,ukręcało..Zostawały w lesie ze słuchawkami,zapominałem zabrać..
karabin Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Hebda,tak na marginesie zapytam czy używając non stop słuchawek nie pogarsza ci się słuch? Pytam poważnie,był nawet gdzieś wątek w którym ktoś narzekał na pogorszenie słuchu ale nie mogę na niego trafić.Pzdr.
woytas Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Huk 100 pisał, że od słuchawek już huku nie słyszy :P
Brzęczyszczykiewicz Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Jeśli ktoś nie narzeka, to będzie narzekał. Specjaliści od wad słuchu twierdzą, że nadmierny hałas szkodzi, co jest oczywiste, ale szkodzi dopiero po 10-15 latach od ekspozycji, co już oczywiste nie jest. Okazuje się, że wpływ zbyt głośnych dźwięków na słuch ma podobny charakter jak wpływ promieniowania przenikliwego. Dopóki otrzymana dzienna dawka nie jest przekroczona, nic nie grozi. A jeśli się ją przekroczy, to następuje nadwyrężenie narządu słuchu które się kumuluje i zdaje o sobie znać dopiero po latach. Tak więc jeśli ktoś lubi dyskoteki, to dopóki jest młody (i głupi) nie zauważy nic. Dopiero w wieku 30-40 lat nastąpi pogorszenie, zależne od ilości przyjętych decybeli.Zauważyłem że poszukiwacze mają szczególne zamiłowanie do słuchawek zamkniętych - najbardziej szkodliwych. Do tego podkręcają audio żeby dobrze słyszeć delikatne zmiany tonu wiodącego. A kiedy przychodzi obiekt, łomot jest taki że świeczki stają w oczach. Przy takim postępowaniu częściową głuchotę macie zagwarantowaną. A jedyne znane lekarstwo to aparat słuchowy.Najgroźniejsze pod wym względem są proste analogowce typu HS3, gdzie rzeczywiście czułość wyznaczana jest zdolnością słyszenia delikatnych zmian audio. W nowszych wykrywaczach cyfrowych problem jest znacznie mniejszy, ponieważ układ wytwarza dźwięk o określonej głośności i nawet jeśli ta dynamika jest odczuwalna, to i tak wielokrotnie mniejsza niż w prostych analogowcach, i nie trzeba podkręcać głośności żeby wszystko słyszeć.
saperfts Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 no ogólnie też słyszałem że rośnie słuche i ślepe społeczeństwo :)
macbaton Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Prócz aparatu słuchowego są jeszcze implanty
Hebda Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Karabin,do smętka słuchawek zawsze używam zwykłych,jak do mp3,ale tylko na jedno ucho.Drugie jest wolne i działa jako radar czy nie zbliża się ktoś niepożądany.Co do pogorszenia się słuchu,nic na razie nie odczuwam ale myślę że Kol.Brzęczyszczykiewicz może mieć rację,tym bardziej że pracuje a słuchawce" a połączenia są różne,od cichych że nic nie słychać do takich że że świeczki stają w oczach"
karabin Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Byłem też raz ze słuchawkami,ale to nie dla mnie.Cały czas wydawało mi się że ktoś zachodzi mnie z tyłu,:) - taki dyskomfort
Hebda Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Dlatego rzadko śmigam sam,a słuchawka w jednym uchu.
woytas Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Ja od słuchawek ( i nie tylko) mam 1 stopień muzykalności - rozróżniam kiedy grają a kiedy nie. I to nie zawsze :P
Brzęczyszczykiewicz Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 To nie jest tak, że mam racje albo nie, bo to nie ja robiłem badania i nie ja się na tym znam. Tego lata pod patronatem 3-go programu PR była akcja ocal swój słuch". Stąd wiem i cytuję te informacje.A sam zmądrzałem już bardzo dawno. Jeśli coś obrabiam to zawsze w okularach, jeśli coś tnę jakąś piłą albo używam innego bardzo hałaśliwego urządzenia, to zawsze w ochronnikach. Jeśli coś lakieruję albo mieszam jakiś substancje na rozpuszczalnikach, to zawsze w pochłaniaczu. Życie jest jedno i zdrowie w komplecie do niego też tylko jedno.Implanty służą do PRZYWRACANIA a nie POPRAWIANIA słuchu. Nie ma alternatywy dla aparatu słuchowego póki co, jeśli komuś się słuch pogorszy.
woytas Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Podziwiam ludzi, którzy nie używają sprzętu ochronnego - ale to ich problem, ich palce, oczy itp...
saperfts Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 woytas ale to do czasu. Ja np nigdy nie nosiłem rękawic ochronych do jakichkolwiek prac.czy to na budowie, czy do prac podwórkowych. Ale jak człowiek się przypadkowo potnie skaleczy czy cos podobnego raz drugi trzeci czwarty, potem musi to leczyć to potem mądrzeje. Choć czasem może być za późno.
karabin Napisano 29 Październik 2011 Napisano 29 Październik 2011 Lepiej na zimne dmuchać.@Hebda,jak wychodzicie w teren plutonem chłopa to śmiało możesz drugą zakładać,leśniczy i tak będzie udawał że was nie widzi;)
honker Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 cześć na co ci przejściówka? utnij małego jacka przylutuj dużego i po sprawie jak ci mocno zależy na usztywnieniu kabla na wyjściu z wtyczki to załóż na wtykę kawałek sprężyny i będzie amortyzować szarpnięcia pozd.marek
Pirat_V Napisano 31 Październik 2011 Autor Napisano 31 Październik 2011 Cześć,dziękuję wszystkim za obszerne odpowiedzi. Z ciekawości podłączyłem słuchawki od wykrywacza do kompa i odkryłem, że bardzo zniekształcają dźwięk. Wczoraj udało mi się wylicytować słuchawki Garreta, więc problem znika.Nabrałem dystansu do przejściówek, gdy jednego razu podczas wyciągania (ostrożnego) takowej część została we wtyczce, cześć w ręce, a gdy wyciągałem z wtyczki mała część końcówki wpadła do puszki wykrywacza. Odkryłem to dopiero po otwarciu wykrywacza gdy ten przestał działać mimo tego byłem zmuszony skorzystać z serwisu.W sprawie uszkodzeń słuchu, to działam wg zasady co za dużo, to nie zdrowo". Jednak ze względu na inne zainteresowania i tzw. życie codzienne nie zdarzyło mi się jeszcze za dużo".Pozdrowienia :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.