Skocz do zawartości
  • 0

Dziwne szklane fiolki

dominik_nufc

Pytanie

Napisano
Witam wszystkich.

Parę dni temu pomagając koledze przy remoncie strychu dziadka natrafiliśmy na dziwną rzecz. Otóż na samym końcu strychu w rogu stała drewniana skrzynia. Wymiary mniej więcej 50x60 wysoka na około 40 cm. W środku cała wypełniona piaskiem a na min dwie szklane fiolki w kształcie hmm... dużej prezerwatywy podłużne w miarę pokaźne wypełnione jakąś żółtawą cieczą. Barwą przypomina sok jabłkowy. Na skrzyni są jakieś oznaczenia ale słabo widoczne. Jakieś numery (82 MP)bądź pisane cyrlicą (82 MП)Są też jakieś inne cyfry, liczby. Nie dopatrzyłem się żadnego innego oznaczenia które mogło by zdradzić pochodzenie i zastosowanie tej skrzyni a raczej w/w fiolek . Nie mam pojęcia co to może być więc proszę o pomoc w identyfikacji. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Najlepiej jakby znalazca zamieścił fotografię tych cudaków,możliwośći jest wiele,chociaż BHP zawsze zachować trzeba jażeli mamy jakiekolwiek wątliwośći.
Napisano
Tak mi się skojarzyło,nasza Milicja (lata 50-60te) miała na wyposażeniu coś o nazwie Ampuła Szklana AS-250, był to pojemnik z b.silnym lakrymatorem w płynie służył do wykurzania ludzi z pomieszczeń.
Napisano
Panowie więc tak. Fiolki są dosyć grube. Długość odpowiada kotwie chemicznej w środku substancja o złotym kolorze. Skrzynia podobno ma ok 60 lat.To Wam pewnie wiele nie powie. Postaram się zrobić zdjęcia choć w takim wypadku boję się do tego podchodzić. Nie mogłem nigdzie w internecie znaleźć choćby podobnego zdjęcia a właściciel(raczej od niechcenia) nie za bardzo się godził na fotografowanie. Jeśli tylko będę miał fotki od razu wrzucę na forum. Serdeczne dzięki za każdą odpowiedź. Do usłyszenia
Napisano
Witam wszystkich.

Parę dni temu pomagając koledze przy remoncie strychu dziadka natrafiliśmy na dziwną rzecz. Otóż na samym końcu strychu w rogu stała drewniana skrzynia. Wymiary mniej więcej 50x60 wysoka na około 40 cm. W środku cała wypełniona piaskiem a na min dwie szklane fiolki w kształcie hmm... dużej prezerwatywy podłużne w miarę pokaźne wypełnione jakąś żółtawą cieczą. Barwą przypomina sok jabłkowy. Na skrzyni są jakieś oznaczenia ale słabo widoczne. Jakieś numery (82 MP)bądź pisane cyrlicą (82 MП)Są też jakieś inne cyfry, liczby. Nie dopatrzyłem się żadnego innego oznaczenia które mogło by zdradzić pochodzenie i zastosowanie tej skrzyni a raczej w/w fiolek . Nie mam pojęcia co to może być więc proszę o pomoc w identyfikacji. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie