Skocz do zawartości

Bagnet

bogdan76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, znalazłem coś co było kiedyś bagnetem, jak należałoby go oczyścić? Zaznaczam, że nie musi być to metoda perfekcyjna i czasochłonna.

Napisano
Dziękuję za rady,szrocik idzie na wystawkę do szkoły, innego nie mam , więc musi być ten. A tak swoją drogą nie myślałem, że aby uczyć będę musiał wiedzieć co to jest autoliza, elektroliza i piaskowanie:)
pozdr.
Napisano
Ćwiczyć nie znaczy zniszczyć. Jak nie wyjdzie będzie niedoczyszczony i tyle. Tak jak Kolega napisał ma wartość sentymentalną, materialną znikomą.
Wojtek

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 21:30 28-09-2011
Napisano
Dziękuję za radę, gdyż myślałem próbować-popełniać błędy a przy starych rzeczach stracić bezpowrotnie. Wiem też, że nie ma on wartości materialnej, ale w szkole sprawdzi się doskonale do zainteresowania dzieciaków a o to mi chodzi:)
Napisano
Spróbuj autolizy=łatwa i szybka do przeprowadzenia ,nie wymaga urządzeń tylko kret,aluminium,pojemnik i woda. A doświadczenia zdobyte bezcenne
Napisano
Wojtek, nie wiem dlaczego tak nie lubisz tego piaskowania? :) Sprawdziłem tą metodę wielokrotnie, moim zdaniem świetnie sie nadaje do takich wykopow, ktore nie maja juz fabrycznej powierzchni, czy farby. Jest gwarancja doczyszczenia całkowitego, nawet w zakamarkach, czy w głębokich wżerach. Pozatym można regulować ciśnienie jak i szerokość dyszy, a przede wszystkim drobnoziarnistość piasku. Od sporych az po bardzo drobne w zaleznosci jak gruba jest warstwa rdzy. Niemniej zgadzam sie ze dla poczatkujacych lepiej elektroliza bądź autoliza.
Napisano
No tak, to sie zgadza, ale to tak jak mowilem - widocznie za duze cisnienie i za gruby piasek i dlatego powstały zniszczenia. Wszystko zalezy od doswiadczenia operatora i od sprzetu.

A tak swoja droga, kol. Bogdan skoro bagnet ma sluzyc jako pomoc szkolna, dobrze byloby znac jego historie. Czy wiesz jaki masz bagnet? Ja tylko krotko go opisze, to niemiecki bagnet z I wojn światoowej, tzw.lisc". BYł produkowany w latach 1905-1918 i pasował do karabinu mauser 98. Po I wojnie te bagnety były uzywane takze w innych państwach niż Niemcy - m.in. w Polsce, a nawet Czechosłowacji.
Napisano
Nic mu się nie stanie,gorzej już być nie może:) Jeśli jednak się obawiasz to podgrzewaj palnikiem itp - będziesz mógł kontrolować proces.
Co prawda metal ulegnie rozhartowaniu,ale nie ma to żadnego znaczenia w tym wypadku.Wypalona rdza łatwo zejdzie bez ubytków dla zdrowego metalu.

Pozdr.
Napisano
Dziękuję za pomoc i rady, jednak spróbuję zabawić się w młodego chemika. Poszukam drutu i autoliza:) a przy okazji wyczyściłem tą metodą guzik carski i jestem pozytywnie zaskoczony:)
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie