Skocz do zawartości

Mustang runął na widzów - zabici i 75 rannych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kroniki kryminalnej" ciąg dalszy...

Ponad 75 osób zostało rannych, w tym 25 bardzo ciężko, podczas pokazu lotniczego w Reno w stanie Nevada. Według najnowszych danych zginęły co najmniej 3 osoby. Niektóre media mówią aż o 12 zabitych, ale dane te są niepotwierdzone.
Do wypadku doszło w nocy z piątku na sobotę polskiego czasu podczas dorocznego pokazu Reno Air Races". Jednosilnikowa maszyna z typu P 51 Mustang z czasów drugiej wojny światowej runęła wprost na trybunę zapełnioną widzami.

Źródła medyczne, na które powołują się agencje, podały, że ponad 75 osób zostało rannych, z których 25 jest w krytycznym stanie. Lokalna stacja telewizyjna KOLO podała, że w wypadku zginęło 12 osób. Informacji tej nie potwierdziły jednak źródła oficjalne. Według ostatnich doniesień zginęły co najmniej 3 osoby.

Sceny jak z horroru

- To jest bardzo duża katastrofa, prawdopodobnie największa, jaką ta społeczność widziała od dekad - powiedziała Stephanie Kruse, rzeczniczka Regional Emergency Medical Service Authority.

Z kolei świadek zdarzenia, Jeff Martinez ze stacji KRNV-TV mówił, że samolot skręcił nagle w prawo, a później poleciał wprost w kierunku ziemi. - Wszędzie widziałem części i kawałki. Nikt nie może w do uwierzyć - powiedział.

Maureen Higgins z Alabamy, która od 16 lat przyjeżdża na pokazy była jeszcze bardziej dosłowna w opisie, znajdowała się ok. 30 m od katastrofy. - Widziałam części ciała i sceny gore, w które byś nie uwierzył. Mam na myśli ramię, nogę. Żywi ludzie bez kończyn - mówiła.

Według mediów za sterami samolotu siedział 80-letni pilot Jimmy Leeward, który od ponad 40 lat brał udział w podniebnych wyścigach.

http://www.tvn24.pl/-1,1717687,0,1,mustang-runal-na-widzow-_-zabici-i-75-rannych,wiadomosc.html
Napisano
na forach pokazała się fotka na której widać że tuż przed wypadkiem odpadł trymer steru wysokości...taka mała część, a takie nieszczęście...
Napisano
Kolejny samolot runął w USA. Pilot nie żyje.

Kolejny weekendowy pokaz lotniczy w USA zakończony tragedią. Po piątkowej katastrofie w Reno (Nevada), gdzie samolot spadł w trybuny, w wyniku czego zginęło dziewięć osób, a ponad 50 zostało rannych, w sobotę podczas pokazu w Martinsburgu (Zachodnia Wirginia) zginął pilot wykonujący akrobację zabytkową maszyną.
Do wypadku doszło podczas pokazu Thunder Over the Blue Ridge Open House & Air Show" w sobotę po południu czasu lokalnego. W czasie wykonywania akrobacji na ziemię runął jeden z grupy sześciu samolotów T-28 używanych do szkoleń amerykańskich sił powietrznych w latach 1950-84. Sekundę później maszyna wybuchła.

Jak poinformował porucznik Nathan Mueller pilot-cywil zginał. Ze względu na rodzinę nie ujawniono jego nazwiska. Poinformowano jedynie, że maszyna była zarejestrowana na Johna Mangana z Północnej Karoliny. Poza pilotem nikt nie doznał obrażeń.

Kula ognia

Sceny, w które byś nie uwierzył"
Dziewięć osób, w tym pilot, poniosło śmierć podczas pokazu lotniczego w... czytaj więcej »
Świadkowie mówią o wielkiej kuli ognia zaraz po upadku samolotu na ziemię. - Nagle usłyszałem moją żonę, która krzyknęła: O mój Boże! Potem uderzenie, a następnie zobaczyłem kulę ognia - powiedział lokalny polityk John Unger, który przyszedł na pokaz z rodziną.

Student Morgan McAckern, mówi, że wpierw samolot minął się w powietrzu z innym, podobną maszyną, a później niebezpiecznie zaczął się obniżać. - Zanim uderzył w ziemię, jednym skrzydłem ziemi musną ziemię, a potem przeciągnął się chwilę po ziemi - powiedział.

To już druga katastrofa lotnicza podczas pokazów lotniczych w ten weekend. W piątek dziewięć osób, w tym pilot, poniosło śmierć podczas pokazu lotniczego w Reno w stanie Nevada, kiedy zabytkowy samolot spadł na pełną ludzi trybunę. Jak poinformowały lokalne władze, siedem osób zginęło na lotnisku a dwie dalsze zmarły po przewiezieniu do szpitala.

http://www.tvn24.pl/-1,1717775,0,1,kolejny-samolot-runal-w-usa-pilot-nie-zyje,wiadomosc.html
Napisano
Ja myślę inaczej,to są wypadki: samoloty to składaki,piloci popadają w zwykłą rutynę i popełniają błędy.
Ale pokazy będą bo to biznes dla wszystkich.
Najprawdopodobniej publika będzie oglądała pokazy z większej odległości.
A w końcu każdy wie o co chodzi,są wypadki w domu i zagrodzie.
To i na pokazach też.
Nie ma miesiąca aby nie reaktywowano do stanu lotnego jakiegoś
,,zabytku,, to są pieniądze i to nie małe,a publiczność coraz trudniej zadziwić.Jedni więc reaktywują a inni latają bo to lubią.
Napisano

Należy jeszcze zwrócić uwagę na wypuszczone tylnie podwozie jak i brak pilota w kabinie ....

http://www2.leewardairranch.com/racing/galloping-ghost-specs

http://picasaweb.google.com/cptsneed/GhostEngineRun?authkey=Gv1sRgCI7l7LzR4fH2vAE&feat=directlink#5384766366258259330

Relacja z wyścigów w Reno ... UWAGA od 39 min drastyczne

http://www.livestream.com/loadedtv/video?clipId=pla_b2efcd7d-ed04-4edf-89e8-f21ff436ccb4

Napisano
Sprzet wiekowy, piloci tez pod osiemdziesiatke, wiec moze by tak tak sie nie dziwic zbytnio iz takie atrakcje mamy?, jesli 74 latek bierze sie za krecenie na p-51 akrobacji to napewno nic dobrego z tego nie bedzie.Taka sa realia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie