Czlowieksniegu Napisano 17 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Kroniki kryminalnej" ciąg dalszy...Ponad 75 osób zostało rannych, w tym 25 bardzo ciężko, podczas pokazu lotniczego w Reno w stanie Nevada. Według najnowszych danych zginęły co najmniej 3 osoby. Niektóre media mówią aż o 12 zabitych, ale dane te są niepotwierdzone.Do wypadku doszło w nocy z piątku na sobotę polskiego czasu podczas dorocznego pokazu Reno Air Races". Jednosilnikowa maszyna z typu P 51 Mustang z czasów drugiej wojny światowej runęła wprost na trybunę zapełnioną widzami.Źródła medyczne, na które powołują się agencje, podały, że ponad 75 osób zostało rannych, z których 25 jest w krytycznym stanie. Lokalna stacja telewizyjna KOLO podała, że w wypadku zginęło 12 osób. Informacji tej nie potwierdziły jednak źródła oficjalne. Według ostatnich doniesień zginęły co najmniej 3 osoby.Sceny jak z horroru- To jest bardzo duża katastrofa, prawdopodobnie największa, jaką ta społeczność widziała od dekad - powiedziała Stephanie Kruse, rzeczniczka Regional Emergency Medical Service Authority.Z kolei świadek zdarzenia, Jeff Martinez ze stacji KRNV-TV mówił, że samolot skręcił nagle w prawo, a później poleciał wprost w kierunku ziemi. - Wszędzie widziałem części i kawałki. Nikt nie może w do uwierzyć - powiedział.Maureen Higgins z Alabamy, która od 16 lat przyjeżdża na pokazy była jeszcze bardziej dosłowna w opisie, znajdowała się ok. 30 m od katastrofy. - Widziałam części ciała i sceny gore, w które byś nie uwierzył. Mam na myśli ramię, nogę. Żywi ludzie bez kończyn - mówiła.Według mediów za sterami samolotu siedział 80-letni pilot Jimmy Leeward, który od ponad 40 lat brał udział w podniebnych wyścigach.http://www.tvn24.pl/-1,1717687,0,1,mustang-runal-na-widzow-_-zabici-i-75-rannych,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 17 Wrzesień 2011 Share Napisano 17 Wrzesień 2011 pilot mial 74 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 17 Wrzesień 2011 Share Napisano 17 Wrzesień 2011 na forach pokazała się fotka na której widać że tuż przed wypadkiem odpadł trymer steru wysokości...taka mała część, a takie nieszczęście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 17 Wrzesień 2011 Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Niedługa żadnej z maszyn która przetrwała II wojnę nie będzie na pokazach, bo wszystkie się rozbiją :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 17 Wrzesień 2011 Share Napisano 17 Wrzesień 2011 bez przesady.. Mustangów grubo ponad 100 dzisiaj lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2011 Kolejny samolot runął w USA. Pilot nie żyje.Kolejny weekendowy pokaz lotniczy w USA zakończony tragedią. Po piątkowej katastrofie w Reno (Nevada), gdzie samolot spadł w trybuny, w wyniku czego zginęło dziewięć osób, a ponad 50 zostało rannych, w sobotę podczas pokazu w Martinsburgu (Zachodnia Wirginia) zginął pilot wykonujący akrobację zabytkową maszyną.Do wypadku doszło podczas pokazu Thunder Over the Blue Ridge Open House & Air Show" w sobotę po południu czasu lokalnego. W czasie wykonywania akrobacji na ziemię runął jeden z grupy sześciu samolotów T-28 używanych do szkoleń amerykańskich sił powietrznych w latach 1950-84. Sekundę później maszyna wybuchła.Jak poinformował porucznik Nathan Mueller pilot-cywil zginał. Ze względu na rodzinę nie ujawniono jego nazwiska. Poinformowano jedynie, że maszyna była zarejestrowana na Johna Mangana z Północnej Karoliny. Poza pilotem nikt nie doznał obrażeń.Kula ogniaSceny, w które byś nie uwierzył"Dziewięć osób, w tym pilot, poniosło śmierć podczas pokazu lotniczego w... czytaj więcej »Świadkowie mówią o wielkiej kuli ognia zaraz po upadku samolotu na ziemię. - Nagle usłyszałem moją żonę, która krzyknęła: O mój Boże! Potem uderzenie, a następnie zobaczyłem kulę ognia - powiedział lokalny polityk John Unger, który przyszedł na pokaz z rodziną.Student Morgan McAckern, mówi, że wpierw samolot minął się w powietrzu z innym, podobną maszyną, a później niebezpiecznie zaczął się obniżać. - Zanim uderzył w ziemię, jednym skrzydłem ziemi musną ziemię, a potem przeciągnął się chwilę po ziemi - powiedział.To już druga katastrofa lotnicza podczas pokazów lotniczych w ten weekend. W piątek dziewięć osób, w tym pilot, poniosło śmierć podczas pokazu lotniczego w Reno w stanie Nevada, kiedy zabytkowy samolot spadł na pełną ludzi trybunę. Jak poinformowały lokalne władze, siedem osób zginęło na lotnisku a dwie dalsze zmarły po przewiezieniu do szpitala.http://www.tvn24.pl/-1,1717775,0,1,kolejny-samolot-runal-w-usa-pilot-nie-zyje,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpagin Napisano 18 Wrzesień 2011 Share Napisano 18 Wrzesień 2011 spadają jak gruszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Wrzesień 2011 Share Napisano 18 Wrzesień 2011 Może jacyś weterani kamikaze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Ja myślę inaczej,to są wypadki: samoloty to składaki,piloci popadają w zwykłą rutynę i popełniają błędy.Ale pokazy będą bo to biznes dla wszystkich.Najprawdopodobniej publika będzie oglądała pokazy z większej odległości.A w końcu każdy wie o co chodzi,są wypadki w domu i zagrodzie.To i na pokazach też.Nie ma miesiąca aby nie reaktywowano do stanu lotnego jakiegoś,,zabytku,, to są pieniądze i to nie małe,a publiczność coraz trudniej zadziwić.Jedni więc reaktywują a inni latają bo to lubią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Kilka nowych informacji.http://www.altair.com.pl/start-6847 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Należy jeszcze zwrócić uwagę na wypuszczone tylnie podwozie jak i brak pilota w kabinie .... http://www2.leewardairranch.com/racing/galloping-ghost-specshttp://picasaweb.google.com/cptsneed/GhostEngineRun?authkey=Gv1sRgCI7l7LzR4fH2vAE&feat=directlink#5384766366258259330Relacja z wyścigów w Reno ... UWAGA od 39 min drastyczne http://www.livestream.com/loadedtv/video?clipId=pla_b2efcd7d-ed04-4edf-89e8-f21ff436ccb4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 19 Wrzesień 2011 Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Sprzet wiekowy, piloci tez pod osiemdziesiatke, wiec moze by tak tak sie nie dziwic zbytnio iz takie atrakcje mamy?, jesli 74 latek bierze sie za krecenie na p-51 akrobacji to napewno nic dobrego z tego nie bedzie.Taka sa realia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 22 Wrzesień 2011 Share Napisano 22 Wrzesień 2011 http://www.altair.com.pl/start-6863 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.