Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik pruski - nieznany typ

bluemen123

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o id tego nieśmiertelnika, kto go nosił? Nie znalazłem ani na forum ani w googlach takiego typu nieśmiertelnika, wymiary 5,4 cm x 6,1cm. Blacha miedziana lub mosiężna. Czy spotkał się ktoś kiedyś z tego typu nieśmiertelnikiem?

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie upierałbym się gdybym znalazł to w innym miejscu, a miejsce z którego pochodzi było miejscem rozbrojenia oddziału i były tam TYLKO nieśmiertelniki. Gdybyś się zalogował na 2 forum wiedziałbyś torba5, że zdania są podzielone.
Napisano
Poza tym ten Pan Bernard Beringhoff walcząc w 1914 miał ok 60 lat więc był to jakiś starszy stopniem żołnież. (Pozycja 6)http://www.familysearch.org/Eng/Search/ancestorsearchresults.asp?standardize=N&last_name=Beringhoff
Napisano
61 letni dziadyga nie zostałby w 1914 zmobilizowany.Niewykluczone że w jakimś naczelnym dowództwie byli generałowie ok.60tki lecz żołnierzy liniowych w tym wieku nie było.
Napisano

Witam, proszę o id tego nieśmiertelnika, kto go nosił? Nie znalazłem ani na forum ani w googlach takiego typu nieśmiertelnika, wymiary 5,4 cm x 6,1cm. Blacha miedziana lub mosiężna. Czy spotkał się ktoś kiedyś z tego typu nieśmiertelnikiem?

Napisano
Rek(rut?) Beringhof ,Heheim - zapewne miejsce pochodzenia,1 komp,Landsturm Bataillon Meschede to jasne,nazwa jednostki.Podejrzewam że tabliczka z kuferka lub walizki,wersji że to nieśmiertelnik nie wykluczam ale uważam za mało prawdopodobną.
Napisano
Napisy na górze to BER. BERINGHOFF (imię nazwisko??) niżej NEHEIM(nazwa miejscowości)a niżej tak jak widać. Obok były tylko nieśmiertelniki tej kompanii z Meschede nic poza tym.
Napisano
To chyba jasne ze z 1 wojny . Tytuł wątku wyjaśnia. Bicia identyczne jak na nieśmiertelnikach. W 99,9% jest to nieśmiertelnik, wg mnie wykonany na specjalne zamówienie .
Napisano
abcd ma chyba rację, to raczej tabliczka z jakiegoś kuferka, torby niż nieśmiertelnik, niemniej ciekawe znalezisko.
Tu masz występowanie nazwiska
http://www.verwandt.de/karten/absolut/beringhoff.html
Napisano
Dziwi mnie to, że ktoś kuferek czy walizkę oznakowałby w taki sposób . Wybicie tego na takiej blaszce było wtedy kosztowne. I po co wybijałby nr pułku i jego dokładna nazwę.
Napisano

Sprawdzałem jak wisi zawieszona na sznureczku, i elegancko leży. Nie przekręca się ani nic. Tak prezentuje się na tle innych nieśmiertelników standardowych.Proszę o opinię.

Napisano
http://www.westernfrontassociation.com/great-war-on-land/weapons-equipment-uniform/1033-identifying-dead-short-study-identification-tags-1914-1918.html

To chyba jasne ze z 1 wojny . Tytuł wątku wyjaśnia"

- Żartujesz chyba? ;D
Napisano
zzz75 nie każdy jest zalogowany na tym forum,a niestety tego wymaga poczytanie tego wątku
bluemen123 masz podobne wnioski na dwóch różnych forach i dalej będziesz sie upierał
Napisano
Na podstawie tego, że wszystkie dane się zgadzają. Beringhoff nie jest to często spotykane nazwisko i dziwne że w niezbyt dużym Neheim byłoby 2 Bernardów Beringhoff-ów w tak krótkim czasie.Jest to raczej mało prawdopodobne. Poza tym sprawdzałem inne nazwiska z nieśmiertelników grupy Meschede i znalazłem je na tej stronie i dane dot. daty urodzenia i zamieszkania jak najbardziej się zgadzają .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie