bjar_1 Napisano 10 Marzec 2004 Autor Napisano 10 Marzec 2004 Panowie ,co wiecie o poligonie / obozie ćwiczebnym" w Baryczy ,około 4 km od Końskich w kierunku na Warszawę? Szukam wszelkich informacji na temat tego poligonu. Istniał on napewno od 1880 roku (a może wcześniej?) ,końcowy okres jego świetności to lata 80-te ,kiedy MIG-i z radomskiego lotniska naparzały tam bombami i waliły z rakiet. Czy ktoś coś wie na ten temat? Czy ktoś tam już kopał? - ćwiczyli tam rosjanie przed I wojną ,nasi w okresie międzywojennym i po wojnie...może coś tam zostało? Ja słyszałem od tamtejszego tubylca o postrzelanym i poszarpanym wraku czołgu. Może macie jakieś dokładne informacje ,bo teren jest cholernie duży... Czekam na odpowiedzi! :)pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 10 Marzec 2004 Autor Napisano 10 Marzec 2004 Jeszcze jedno :Formowanie brygady było ułatwione. Na skutek reorganizacji kawalerii miała ulec likwidacji 2-pułkowa 10 BK z Rzeszowa. Tę właśnie brygadę postanowiono przekształcić w związek panc-mot. Przezbrojenie i reorganizacja sztabu 10 BK ,10 psk i 24 puł oraz formowanie nowych oddziałów odbywało się wiosną i latem w OBOZIE ĆWICZEBNYM BARYCZ i zostało zakończone w sierpniu 1937 roku" (...)Eugeniusz Kozłowski >>Wojsko Polskie 1936-39. Próby modernizacji i rozbudowy<< W-wa 1974.
bjar_1 Napisano 11 Marzec 2004 Autor Napisano 11 Marzec 2004 Nikt nic nie słyszał o tym poligonie?pzdrbjar_1
bonczek_hydroforgroup Napisano 30 Wrzesień 2006 Napisano 30 Wrzesień 2006 Wspominał mi teść, że koniec poligonu był w latach 60 tych. Do dziś jak chodzę tam na grzyby w środku lasu można spotkać fundamenty, rzekomo po zabudowaniach poligonowych. Słysząłem także o wraku czołgu jaki jeszczekilkanascie lat temu znajdował się na tym obszarze. Ile w tym prawdy nie mam pojęcia, ale popytam z racji rodziny w Końskich.
acer Napisano 30 Wrzesień 2006 Napisano 30 Wrzesień 2006 Przecież tam wszystko wojsko zalesiło. W grubsze fanty jak wraki raczej nie wierzę. Prędzej jakaś drobnica, łuski.Zadzwoń do Nadleśnictwa i zapytaj sam :http://www.radom.lasy.gov.pl/barycz/index.php?id=3&a=3
bjar_1 Napisano 30 Wrzesień 2006 Autor Napisano 30 Wrzesień 2006 Przez te dwa lata łaziłem tam kilka razy - posostałości po LWP z lat 50-60-tych i kupa śmieci... Nie warto nawet tracić czasu...
acer Napisano 30 Wrzesień 2006 Napisano 30 Wrzesień 2006 I sam podsumowałeś temat :)Ciekawe jak wygladała sprawa w przededniu I Wojny Światowej.
bjar_1 Napisano 1 Październik 2006 Autor Napisano 1 Październik 2006 Po Rosjanach nie trafiłem nic. Nie ma sensu tam łazić... :]pozdrawiam!
pavelock Napisano 1 Październik 2006 Napisano 1 Październik 2006 No ja znam teren dokładnie . Wraku żadnego nie ma . Jakieś 20 lat temu znalazłem resztki kuchni polowej , trochę łusek i drobnych fantów . prawa strona gdzie jest strzelnica jest dość dokładnie przetrzepana (teren od Baryczy przez Komaszyce aż do Kupimierza ). Strona lewa od szosy jest jeszcze nie ruszana , tam udało mi się trafić na kilka znalezisk . Jednostka została zlikwidowana w latach 1956-1959 . Znałem kilku żołnierzy którzy tu osiedli po zdemobilizowaniu . W książce o Końskich ( opracowanie M . Czecha ) jest sporo na temat carskiego a później polskiego poligonu Barycz . Jest też fajne zdjęcie Polskich żołnierzy z tego poligonu , maszerujących koło kościoła w Końskich w niemieckich hełmach ogaczach" . Na Baryczy jestem codziennie ( mam tam firmę ) znam ludzi pochodzących tam z dawna . Ale chyba jak napisał Bjar , teren słaby .
fuks_ag Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 Witam,Trochę odświeżę temat znalazłem w necie zdjęcia i mapę obozu szkolnego i poligonu w baryczy pod Końskimi.http://fotopolska.eu/25731,foto.htmlhttp://fotopolska.eu/25730,foto.htmlW czasach powojennych widziano tam wietnamskich pilotów szkolących się na migach
Nadwojciech Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 Mieszkałem kilka kilometrów od tego poligonu i wykopki tam były może nie obfite ale ciekawe jeśli chodzi o okres carski.Wiosną jeszcze tam zajrzę.Pozdro.
Nadwojciech Napisano 25 Styczeń 2011 Napisano 25 Styczeń 2011 Cerkiew poligonowa",szkoda że się nie zachowała.
bjar_1 Napisano 26 Styczeń 2011 Autor Napisano 26 Styczeń 2011 Obficie to było szrotów łusek do Mośków i guzików wz.52 ;)pzdr
Arbi1000 Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Kol. Nadwojciech, masz jakiegoś ciekawego carskiego fanta z tego miejsca?Może się pochwalisz?
niechludow Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 w zaznaczonym miejscu masowo wychodzą ( wychodziły) pociski mosina, głównie tępołukowe. Może tam były jakieś tarcze do trenowania...
Nadwojciech Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Arbi1000,u mnie tam się nic z Baryczy nie zachowało oprócz kociołka i manierki.Człowiek był młody i głupi to się wymieniał na niemczyznę.Najciekawsze co widziałem to liczne z 27 PP.Nie moje trafienie niestety.Biar,łusek do Berdana też sporo kiedyś się trafiało.Pozdro.
bjar_1 Napisano 27 Styczeń 2011 Autor Napisano 27 Styczeń 2011 Liczne? Pierwsze słyszę żeby ktoś tam takie coś trafił? Masz jakieś foty?
Nadwojciech Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 Nie mam ale jak da rade załatwić to Ci podeśle.
Zwierzu Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 NadwojciechIle wyszło tych licznych?Jakby co,to i mnie podeslij foty.Pozdrawiam
Nadwojciech Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 2 sztuki.O tylu wiem.To chyba było około 2000cznego roku.Pozdro.
Patrykheya26 Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 Moja odznaka z tego miejsca tylko niestety nie znalazłem nic podobnego w necie.
Patrykheya26 Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 orzełek drugi,prócz tego guziki carskie jeden 25 Smoleńskiego Pułku Piechoty kilka zwykłych mundurowych z orłem, ładnych parę kilo łusek wszelakiej maści, lufę od armaty - już prezentowana na tym forum. Sporo monet. Niestety o nieśmiertelnikach nie słyszałem.
Nadwojciech Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 Piękna odznaka.Czyli jednak nie do końca tam tak licho z trafieniami. :)
grzech39 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Nie wiem czy to cokolwiek wniesie do dyskusji, ale pamiętam wspomnienia mojego dziadka na temat ćwiczeń na poligonie w Baryczy. Służył w 25 pp w okresie przewrotu majowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.