Skocz do zawartości

Poligon / obóz ćwiczebny Barycz k.Końskich

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie ,co wiecie o poligonie / obozie ćwiczebnym" w Baryczy ,około 4 km od Końskich w kierunku na Warszawę? Szukam wszelkich informacji na temat tego poligonu. Istniał on napewno od 1880 roku (a może wcześniej?) ,końcowy okres jego świetności to lata 80-te ,kiedy MIG-i z radomskiego lotniska naparzały tam bombami i waliły z rakiet. Czy ktoś coś wie na ten temat? Czy ktoś tam już kopał? - ćwiczyli tam rosjanie przed I wojną ,nasi w okresie międzywojennym i po wojnie...może coś tam zostało? Ja słyszałem od tamtejszego tubylca o postrzelanym i poszarpanym wraku czołgu. Może macie jakieś dokładne informacje ,bo teren jest cholernie duży... Czekam na odpowiedzi! :)

pzdr

bjar_1
  • Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jeszcze jedno :

Formowanie brygady było ułatwione. Na skutek reorganizacji kawalerii miała ulec likwidacji 2-pułkowa 10 BK z Rzeszowa. Tę właśnie brygadę postanowiono przekształcić w związek panc-mot. Przezbrojenie i reorganizacja sztabu 10 BK ,10 psk i 24 puł oraz formowanie nowych oddziałów odbywało się wiosną i latem w OBOZIE ĆWICZEBNYM BARYCZ i zostało zakończone w sierpniu 1937 roku" (...)

Eugeniusz Kozłowski >>Wojsko Polskie 1936-39. Próby modernizacji i rozbudowy<< W-wa 1974.
  • 2 years later...
Napisano
Wspominał mi teść, że koniec poligonu był w latach 60 tych. Do dziś jak chodzę tam na grzyby w środku lasu można spotkać fundamenty, rzekomo po zabudowaniach poligonowych. Słysząłem także o wraku czołgu jaki jeszczekilkanascie lat temu znajdował się na tym obszarze. Ile w tym prawdy nie mam pojęcia, ale popytam z racji rodziny w Końskich.
Napisano
Przecież tam wszystko wojsko zalesiło. W grubsze fanty jak wraki raczej nie wierzę. Prędzej jakaś drobnica, łuski.

Zadzwoń do Nadleśnictwa i zapytaj sam :

http://www.radom.lasy.gov.pl/barycz/index.php?id=3&a=3
Napisano
No ja znam teren dokładnie . Wraku żadnego nie ma . Jakieś 20 lat temu znalazłem resztki kuchni polowej , trochę łusek i drobnych fantów . prawa strona gdzie jest strzelnica jest dość dokładnie przetrzepana (teren od Baryczy przez Komaszyce aż do Kupimierza ). Strona lewa od szosy jest jeszcze nie ruszana , tam udało mi się trafić na kilka znalezisk . Jednostka została zlikwidowana w latach 1956-1959 . Znałem kilku żołnierzy którzy tu osiedli po zdemobilizowaniu . W książce o Końskich ( opracowanie M . Czecha ) jest sporo na temat carskiego a później polskiego poligonu Barycz . Jest też fajne zdjęcie Polskich żołnierzy z tego poligonu , maszerujących koło kościoła w Końskich w niemieckich hełmach ogaczach" . Na Baryczy jestem codziennie ( mam tam firmę ) znam ludzi pochodzących tam z dawna . Ale chyba jak napisał Bjar , teren słaby .
  • 4 years later...
Napisano
Witam,
Trochę odświeżę temat znalazłem w necie zdjęcia i mapę obozu szkolnego i poligonu w baryczy pod Końskimi.
http://fotopolska.eu/25731,foto.html
http://fotopolska.eu/25730,foto.html
W czasach powojennych widziano tam wietnamskich pilotów szkolących się na migach
Napisano
Arbi1000,u mnie tam się nic z Baryczy nie zachowało oprócz kociołka i manierki.Człowiek był młody i głupi to się wymieniał na niemczyznę.
Najciekawsze co widziałem to liczne z 27 PP.Nie moje trafienie niestety.
Biar,łusek do Berdana też sporo kiedyś się trafiało.
Pozdro.
Napisano

orzełek drugi,prócz tego guziki carskie jeden 25 Smoleńskiego Pułku Piechoty kilka zwykłych mundurowych z orłem, ładnych parę kilo łusek wszelakiej maści, lufę od armaty - już prezentowana na tym forum. Sporo monet. Niestety o nieśmiertelnikach nie słyszałem.

• 2 weeks later...
Napisano
Nie wiem czy to cokolwiek wniesie do dyskusji, ale pamiętam wspomnienia mojego dziadka na temat ćwiczeń na poligonie w Baryczy. Służył w 25 pp w okresie przewrotu majowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie