kickerman Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Napisano 25 Lipiec 2011 Witam.Ostatnio natrafiłem na szczątki poległego żołnierza i mam kilka pytań w związku z tym.Dodam że szczątki znalazłem w lesie , nie był tam postawiony żaden krzyż ani zrobione nic w stylu grobu więc proszę nie myśleć sobie że dewastowałem grób lub coś w tym stylu. Trafiłem po sygnale który łapał hełm i puszkę pgaz.1. Gdzie powinienem to zgłosić ?2. Czy mogę ponieść jakieś konsekwencję z racji tego że naruszyłem miejsce gdzie znajdował się poległy żołnierz?
misiek30cd Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 1.9972.Wszystko zależy od tego jak podejdzie do tej sprawy prowadzący,nie uwierzą że kopałeś sobie ziemiankę w lesie i przypadkowo natrafiłeś na grób.
huk 100 Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 jeżeli miał blachę to oznacz miejsce i zgłoś anonimowo z automatu , a jak nie było nic co by mogło go zidentyfikować to postaw krzyż i tyle - zrobisz jak uważasz -pozdro
kickerman Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Napisano 25 Lipiec 2011 A te fundacje co się zajmują ekshumacją ? na forum raz coś mi się przewinęło , jakieś 2 fundacje ktoś podawał.Z policją wolałbym nie mieć styczności żeby nie nabawić sie przypadkowo kłopotów.
szwejk4 Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoś go niech leży na cmentarzu a nie w lesie czy gdzie indziej nie zależnie czyj masz czy obcy.A wy panowie pamiętajcie że to może byc ktoś bliski dla kogoś. ps.Gdy wielkie rządy prowadzą wojny cierpią tylko mali ludzie.
psioter5 Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 szwejk4 powiedział prawdę, nie ważne czy nasz czy niemieć czy ruski, powinien spoczywać godnie w miejscu do tego wyznaczonym.
YARD Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 Zgłoś, jeśli teren Pomarza to:http://pomorze1945.com/?co=40&lang=PLJeśli Wielkopolska, lubuskie to POMOST :http://www.pomost.net.pl/Albo poczytaj na forum i .....http://odkrywca.pl/mogila-polskiego-zolnierza,685100.html#685100
kickerman Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Napisano 25 Lipiec 2011 Jest to teren Podkarpacia , dla mnie też pochodzenie żołnierza nie ma znaczenia , ten akurat to Niemiec.
norman04 Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 Ja zgłosiłem do fundacji Pamięć,jęśli to niemiec to zajmą się tym napewno.Jeśli chcesz to mam nr.tel do nich.
kickerman Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Napisano 25 Lipiec 2011 Pisałem do POMOSTU i odpisali mi że mają kogoś kto się zajmuje na Podkarpaciu i maja dać znać jeszcze
pomost Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Witam,jeśli macie groby z żołnierzami niemieckimi na terenie Wielkopolski, Lubuskiego, Kujawsko-Pomorskiego, Dolnosląskiego i Opolskiego możecie zgłaszać u nas w stowarzyszeniu. Umówimy sie na termin i ktoś od nas podjedzie by zrobic dokumentację by wystapić do urzędów wojewódzkich o wydanie decyzji o ekshumacji.Przyjmiemy też każde zgłoszenie z innych województw i przekażemy odpowiednim grupom tam działającym.PozdrawiamTomasz Czabański - prezesStowarzyszenie POMOST"ul. Kluszyńska 20/2660-136 Poznań61/8619-275pomost@plusnet.plwww.pomost.net.pl
wilcz Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Potwierdzam to, co pisze pan Prezes za wyjątkiem Dolnośląskiego: interesują się tematem,a potem przez trzy czy cztery lata nie mogę dojechać 200km.Natomiast Fundacja Pamięć to chyba już przestała działać, wszystkie zgłoszenia od lat pozostają bez odpowiedzi.
białemyszki Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Ostatnio kontaktowałem się z Fundacją Pamięć kilka miesięcy temu i odpowiedzieli w kilka dni, ale nieboszczyk, znaleziony przy budowie drogi był już wykopany i gotowy do odbioru. Nie wiem jak jest w innych sytuacjach.
samgnus Napisano 1 Sierpień 2011 Napisano 1 Sierpień 2011 Ciekawe,czy Niemcy przejmują się szczątkami Polaków na ich ziemiach,tak jak u nas to się obecnie odbywa ?!
Czlowieksniegu Napisano 1 Sierpień 2011 Napisano 1 Sierpień 2011 Poszukaj wątków o Dreznie/Budziszynie i ekshumacjach- przekonasz się.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 20:30 01-08-2011
samgnus Napisano 1 Sierpień 2011 Napisano 1 Sierpień 2011 Drezno-Budziszyn...te rejony to do tej pory miejsca mniejszości etnicznych na terenie Niemiec,ale mniejsza o to.Znam przypadki zatajania prze Niemców losów Polaków przymusowo wcielonych do armii niemieckiej,którzy potem zostawali uznani za zaginionych,a w konsekwencji za ofiary II WS.Nikt potem o nich nie słyszał,nie mówiąc o jakichkolwiek odszkodowaniach,itp.Na każdy list do nich miesiące oczekiwania z nadzieją,że wdowa umrze...Co do tych ekshumacji żołnierzy niemieckich,to też sporo wiadomo.Niemcy chcą nieśmiertelnika.Pozdrawiam!
marcjew Napisano 2 Sierpień 2011 Napisano 2 Sierpień 2011 Miejsca nie oznaczaj no chyba że kupą znakowanych"śmieci!To jest najbezpieczniejszy sposób na hieny.
kickerman Napisano 2 Sierpień 2011 Autor Napisano 2 Sierpień 2011 wilcz Pamięć jeszcze działa , pisali mi ostatnio żebym podał nr. działki i resztę ale niestety szczątki znajdują się w lesie ale blisko zabudowań. Po mojej odpowiedzi niestety jeszcze nie dostałem wiadomości czy będą się tym zajmować czy nie. Na zgłoszenie bardzo szybko odpowiedzieli.
marcjew Napisano 2 Sierpień 2011 Napisano 2 Sierpień 2011 Nie dziw się wiem z doswiadczenia że mają dużo roboty.generalnie na wszystko przyjdzie pora!
Czlowieksniegu Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 samgnus (644 / 9) 2011-08-01 23:50:40Prośba- przeczytaj jeszcze raz swój post, a później wytłumacz mi, co miałeś na myśli.Nie łapię, co mają smętne resztki serbo-łużyczan do ekshumacji w Dreźnie czy Budziszynie.Nie łapię również, co ma do tego los setek tysięcy wcielonych do W. obywateli II RP i ewentualnych odszkodowań. No, chyba że chodzi Ci o różnej maści renty wojskowe, ale z tym ani Pamięć ani Pomost nie ma nic wspólnego.
kucek Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 kickerman, a w jakiej mniej wiecej okolicy podkarpacia jest ten żołnierz? Napisz do mnie na priv to podeślę Ci nr tel do firmy ktora sie tym zajmuje. Reszta szczegołów na maila.pzdr
takeda Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Do kolegi KickermanaŁatwo namierzyć numer działki na tej stronie http://geoportal.gov.pl/ (oczywiscie działki ewidencyjnej)podkładem jest ortofotomapa, na której łatwo jest zlokalizować dane miejsce. Co do numerów działek w lasach to często pokrywają się one z numerami oddziałów leśnych. Poza tym w lewym dolnym rogu można odczytać współrzędne geograficzne co daje możliwość podania dokładnych namiarów...zdrów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.