Skocz do zawartości

magazynek do RKM wz.28 Browning

szczurek_1979

Rekomendowane odpowiedzi

witam szanownych fachowców. Proszę o poradę jak doczyścić magazynek z tego linku

http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_maszynowy_Browning_wz._1928

boję się coś spierniczyć bo szkoda go zmarnować. W srodku nie ma chyba z nim źle bo sprężyna chodzi" ale nie wiem jak się do niego dobrać żeby go wybebeszyć. Proszę pomóżcie

szczurek

że elektroliza to tak przypuszczałem. Tylko że nie wiem czy nie będzie miała ona negatywnego wpływu na to co w środku. Może go jakoś wybebeszyć, tylko pytanie jak??? zapalniczkę już zepsułem a tego nie chcę zepsuć... powierzchownie może tą rdzę fosolkiem potraktować? da się jakoś go rozebrać na części pierwsze?

w środku duże ilości smaru lub wazeliny także środek raczej ładny

Na takiego rudzielca to tylko elektro/autoliza potem możesz delikatnie spróbować zdjąć denko i wyjąć całość ze środka a jak dalej nie będzie chciało ruszyć to delikatnie opukać drewienkiem lub pomoczyć w nafcie / ropie. Z fosolem nie mam doświadczenia ale moim zdaniem takiej rdzy nie ruszy. Elektroliza standardowo w NaOH, 12-15%.

pozdro

Jak nie usunie rdzy to marne szanse na rozebranie bez strat w materiale. Moczenie w nafcie / ropie nie usunie na tyle dużo rdzy żeby zdemontować denko z resztą nawet jakby mu się udało go rozbebeszyć i zrobić elektro na pojedyńczych częściach to i tak ewentualną oksydę szlag trafi. Czasem niestety trzeba wybrać pomiędzy zachowaniem oryginalnej oksydy / farby a uratowaniem fanta bo co nam po oksydzie jak z drugiej strony rudy co raz bardziej będzie nam go szamał aż z czasem w ogóle zniknie. Takie moje 3 grosze.

pozdro

Nie rozumiem w czym jest problem. Denko czyść mechanicznie szczotą na wiertarce. Zdemontuj denko jak w linku powyżej gdzieś opisane było. Bebechy wyciągnij resztę wsadź w elektrolizę. Wyczyścisz fanta i uratujesz na podajniku oksydę, wilk syty i owca cała.

pozdro

od strony ładowania...

co dalej? pudełko pewnie trzeba dać w elektrolizę. Z jakim przedmiotem do pożarcia? mosiężnym czy stalowym? a może autoliza? spróbuję pewnie zmiękczyć rdzę fosolem a dopiero później elektro. lub autolizę... co o tym sądzicie?

reszta elementów raczej nie wymaga agresywnych metod, mam rację? szmatka, wd40 lub ten mind i powinno pomóc...

proszę doradźcie
pozdrawiam
szczurek

Jak chcesz go traktować elektro/autolizą to Ci ten kwasior nie jest do niczego potrzebny. Elektroda stalowa jak najbardziej na miejscu. Jak na reszcie części masz choć trochę rdzy to będzie jadło aż wyżre dziury. Jak nie chcesz ich pchać w elektrolizę to tanina a potem paraloid pozostaje chyba jedynym wyjściem. Z resztą i tak musisz po elektro potraktować taniną i paraloidem bo znów się rudy pojawi. Ja bym mu osobiście zapodał nową oksydę. Puki co jak dla mnie najlepszy sposób (oczywiście mówię o tej na gorąco). Tylko sprężyny nie oksyduj bo podobno ma to jakiś zły wpływ na elementy tego typu.

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie