szczurek_1979 Napisano 21 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2011 witam szanownych fachowców. Proszę o poradę jak doczyścić magazynek z tego linkuhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_maszynowy_Browning_wz._1928boję się coś spierniczyć bo szkoda go zmarnować. W srodku nie ma chyba z nim źle bo sprężyna chodzi" ale nie wiem jak się do niego dobrać żeby go wybebeszyć. Proszę pomóżcieszczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 21 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2011 kurcze nie ten link ze3 schowka mi wkleiłohttp://www.odkrywca.pl/rkm-wz-28-,691219.html#691219 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 21 Lipiec 2011 Share Napisano 21 Lipiec 2011 Kolego jedynie elektroliza. Jak powierzchownie wyczyścisz to później po jakimś czasie znów zacznie go atakować rdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 21 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2011 że elektroliza to tak przypuszczałem. Tylko że nie wiem czy nie będzie miała ona negatywnego wpływu na to co w środku. Może go jakoś wybebeszyć, tylko pytanie jak??? zapalniczkę już zepsułem a tego nie chcę zepsuć... powierzchownie może tą rdzę fosolkiem potraktować? da się jakoś go rozebrać na części pierwsze?w środku duże ilości smaru lub wazeliny także środek raczej ładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 21 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2011 a elektrolizę w jakim roztworze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 21 Lipiec 2011 Share Napisano 21 Lipiec 2011 Na takiego rudzielca to tylko elektro/autoliza potem możesz delikatnie spróbować zdjąć denko i wyjąć całość ze środka a jak dalej nie będzie chciało ruszyć to delikatnie opukać drewienkiem lub pomoczyć w nafcie / ropie. Z fosolem nie mam doświadczenia ale moim zdaniem takiej rdzy nie ruszy. Elektroliza standardowo w NaOH, 12-15%.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 21 Lipiec 2011 Share Napisano 21 Lipiec 2011 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=672996#1084513 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 Jak zrobisz pierwsze elektro/autolizę to Ci oksydę na podajniku szlag trafi. Pomocz, rozbierz wyjmij jeśli Ci się nie śpieszy. Będe za tydzień w domu to możemy pogadać. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 Jak nie usunie rdzy to marne szanse na rozebranie bez strat w materiale. Moczenie w nafcie / ropie nie usunie na tyle dużo rdzy żeby zdemontować denko z resztą nawet jakby mu się udało go rozbebeszyć i zrobić elektro na pojedyńczych częściach to i tak ewentualną oksydę szlag trafi. Czasem niestety trzeba wybrać pomiędzy zachowaniem oryginalnej oksydy / farby a uratowaniem fanta bo co nam po oksydzie jak z drugiej strony rudy co raz bardziej będzie nam go szamał aż z czasem w ogóle zniknie. Takie moje 3 grosze.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 Nie rozumiem w czym jest problem. Denko czyść mechanicznie szczotą na wiertarce. Zdemontuj denko jak w linku powyżej gdzieś opisane było. Bebechy wyciągnij resztę wsadź w elektrolizę. Wyczyścisz fanta i uratujesz na podajniku oksydę, wilk syty i owca cała.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 27 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2011 blitzkrieg jak będziesz to się odezwij, na priw mój nr tel. Ci zaraz podeślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 31 Lipiec 2011 Share Napisano 31 Lipiec 2011 Kol.Piotrze wrzuć w naftę,odwilgnie" denko powinno ruszyć.Bez paniki na spokojnie,to juz nie są tak powszechne trafienia.Szanujmy je,auto czy elektroliza to w/g mnie rozwiązanie ostateczne.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 1 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2011 na razie moczy się w płynie ropopochodnym wyższej klasy ;) zalałem preparatem MIND100 ;) moknie aż miło pozdrawiam szczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 jednak MIND100 jest nie do pokonania ;) udało mi się rozłożyć bez żadnych szkód magazynek na części pierwsze :) teraz co dalej? zaraz pokażę stan zachowania poszczególnych elementów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 język podajnika najlepiej się zachował, bez śladów korozji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 druga strona... pewnie tylko go ładnie wyczyszczę i tak zostawię bo nie chciał bym go jeszcze zepsuć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 a to denko magazynka z jednej strony dość głębokie wżery... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 ale druga strona za to prawie czysta :) to też pewnie wymaga tylko dopieszczenia ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 sprężyna też ładnie się zachowała... delikatne ślady rdzy ale to też zalane Mindem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 * Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 no i w końcu samo pudełko... z zewnątrz ta korozja mnie przeraża, w środku nie ma chyba tragedii, namoczyłem w benzynie żeby pozbyć się tego zestalonego smaru. Zobaczymy co będzie ale podejrzewam że nie jest źle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 7 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2011 od strony ładowania... co dalej? pudełko pewnie trzeba dać w elektrolizę. Z jakim przedmiotem do pożarcia? mosiężnym czy stalowym? a może autoliza? spróbuję pewnie zmiękczyć rdzę fosolem a dopiero później elektro. lub autolizę... co o tym sądzicie?reszta elementów raczej nie wymaga agresywnych metod, mam rację? szmatka, wd40 lub ten mind i powinno pomóc...proszę doradźciepozdrawiamszczurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 Jak chcesz go traktować elektro/autolizą to Ci ten kwasior nie jest do niczego potrzebny. Elektroda stalowa jak najbardziej na miejscu. Jak na reszcie części masz choć trochę rdzy to będzie jadło aż wyżre dziury. Jak nie chcesz ich pchać w elektrolizę to tanina a potem paraloid pozostaje chyba jedynym wyjściem. Z resztą i tak musisz po elektro potraktować taniną i paraloidem bo znów się rudy pojawi. Ja bym mu osobiście zapodał nową oksydę. Puki co jak dla mnie najlepszy sposób (oczywiście mówię o tej na gorąco). Tylko sprężyny nie oksyduj bo podobno ma to jakiś zły wpływ na elementy tego typu.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 Od razu w elektrolizę(sól/woda) stali nie naruszy w takim układzie.Podajnik/sprężynę tylko przetrzyj jak piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 Sól? Wielu twierdzi że to bardziej szkodzi niż pomaga. NaOH i po sprawie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.