Skocz do zawartości

Podobno jest u Nas tak dobrze....

samgnus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od kilku już lat dowiaduję się z najpopularniejszych Naszych mediów,jak to u Nas dobrze,jak opieramy się kryzysowi jako jedyni w Europie,jakimi jesteśmy liderami,itp.I po roku przerwy znowu jadę do Italii i Chorwacji,po drodze Czechy,Austria,Słowenia.I co się okazuje ?! Włosi mają te same ceny,co rok temu,w pozostałych Krajach to samo....Ba niektóre ceny są niższe niż rok temu...Więc.gdzie ten kryzys i kto faktycznie za niego płaci ?!

Dawno temu napisane, ale dalej aktualne...

Emigrantom

Choć Kanada się słodko uśmiecha,
Australia mirażem kusi,
nie możemy wszyscy wyjechać,
ktoś w tym kraju pozostać musi.

Na tej ziemi fars i tragedii,
co tak trudna jest do kochania,
coś winniśmy tym, co polegli
w swoich zrywach, wzlotach, powstaniach.

Jeśli ojce nie żyli na darmo,
nie frajersko walczyli o mowę,
czy nam wolno swych mózgów karmą
paść beztrosko potęgi światowe ?

Za wygody, za pokój z wanną,
pełne sklepy i piękne niebo,
za banany, za mięso, za szampon
rodzić dzieci Niemcom i Szwedom ?

Na angielski przełożą nam pacierz,
a wspomnienia się same uproszczą.
Trudno przecież żyć w rezerwacie,
by wyginąć z indiańską godnością !

Tutaj chude brzózki i piachy,
i mieszkanie za lat dwadzieścia,
złe prognozy, ponure strachy,
ot, po prostu same nieszczęścia.

Ile łatwiej jest patrzeć z daleka,
gdy się pójdzie z owczą gromadą,
a jeśli ktoś na to czeka,
kiedy wszyscy już stąd wyjadą ?

Może ktoś już zaciera łapki,
kiedy innym serce się kraje ?
„Załatwili się sami, Polacy!”.
Więc, gdy o mnie idzie, ja zostaję !.
Marcin Wolski

W Polsce jest tak dobrze, ponoć średnia krajowa to 3.500-4000zł ???? Tylko jakoś większość ludzi, których spotykam zarabia 1360zł a tą wysoką średnią nabijają, prezesi spółek, dyrektorzy i inni cwaniacy co mają po 20.000tyś albo po 200.000zł na miesiąc i potem wychodzi na to że średnia u nas taka wysoka hahaha

Polska owszem jest ale tylko na mapie (jeszcze),nawet język jest wypleniany i polskíe słowa zastępowane są angielszczyzną (rozejrzyjmy się wokół). Prawdziwa Polska umarła dawno temu wraz z Marszałkiem Piułsudskim,potem byli tylko oszuści i złodzieje którzy zawierzyli w wątpliwe sojusze z Francuzami i Anglikami. Dziś ci którzy kiedyś wojowali z Polakami ,wywajchowali nas w pokojowy sposób,wykupują nasze ziemie bo ich na to stać i pozwala prawo.Przyszło na to że Polak ryje na niemieckiej ziemi za kilka euro (podczas okupacji tyrał za miskę zupy) a Polskie kobiety w Niemczech wycierają dupy zchorowanym SS-manom którzy dogorywają w dostatku. Czy o taką Polskę wykrwawiały się całe dywizje we Wrześniu? Panowie o jakiej wy Polsce mówicie?
Pozdrawiam.

Pewnie, ze super myślenie.
Polska to taki dziwny kraj, jak mawiał Zulu -Gula.
Kraj pełen masochistów.
Wszystkim jest tak źle, wszystko takie be, a jednak tu mieszkają,żyją, i pracują.
Ja nie narzekam, chociaż zarabiam raczej mało i wszystko drogie.
Staram się raczej widzieć szanse i możliwości,a nie popadać w martyrologiczny patos.
Nikt tu nikogo nie trzyma na siłę...
Piłsudski, owszem, wielkim Polakiem był. Szczególnie gdy popracował" w 1934 nad konstytucją.
Nastąpiła by dyktatura, tak modna w ówczesnych czasach.

Jeśli ktoś chce pracować i dysponuje minimalnymi umiejętnościami - problemu nie widze.
Ja codziennie robie ok. 200 km. - nie narzekam :)
Wolne robie kiedy chce. I wcale nie jestem jakiś onzo" - dwie osoby w firmie starczą. A i wykrywke ze sobą ciągam...
Jako dyrektor udzieliłem sobie pozwolenia. ;)
A iluż wspaniałych ludzi przy okazji spotkałem...opisać nie sposób

Oszczędnością i pracą ludzie się nie bogacą...
Bogactwo bierze się z pomysłów :)
Pozdrawiam

Widzisz jak bym chciał to już dawno bym u hansa zaiwaniał czy też jak mój brat po świecie się włóczył ,tylko ja mam to w nosie.Kokosów nie mam ale jakoś daję sobie rade;)a czy chleb na obczyźnie smakuje lepiej pozostawiam kolegom do oceny,tu się urodziłem tu żyję i tu mam zamiar umrzec bo to moj kraj.Tylko czasem trzeba do kogoś ryknąc lub dac mu w papę by żyło się lepiej,od taki dziwny kraj;)i nie ważne kto rządzi prawy lewy czy inny matołek byle by rządził mądrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie