Skocz do zawartości
  • 0

NIetoperz

ktos451

Pytanie

Napisano

Cóż to za gatunek nietoperza, biedny chyba w zimę wlazł pod parapet, tam zamarzł i teraz taki wysuszony :(

Wymiary ssaka
długość: ok. 5cm
szerokość: ok. 3cm

Żeby nie było niedomówień to jest to forum gazety Odkrywca, jak sama nazwa wskazuje o odkryciach - to moje odkrycie miesiąca, a dział to identyfikacja więc proszę o identyfikację tego wspaniałego ssaka.

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak patrzę że może to być karlik malutki lub drobny - do 1999 uważane za jeden gatunek - ale ze względu na występowanie skłaniam się do malutkiego bo drobny jest związany z terenami podmokłymi.
Napisano

Cóż to za gatunek nietoperza, biedny chyba w zimę wlazł pod parapet, tam zamarzł i teraz taki wysuszony :(

Wymiary ssaka
długość: ok. 5cm
szerokość: ok. 3cm

Żeby nie było niedomówień to jest to forum gazety Odkrywca, jak sama nazwa wskazuje o odkryciach - to moje odkrycie miesiąca, a dział to identyfikacja więc proszę o identyfikację tego wspaniałego ssaka.

Napisano
Wiem że są pod ścisłą ochroną, ale co da ochrona wysuszonego nietoperza, którego znalazłem przypadkowo podczas wymiany parapetu w kuchni, był w takim stanie jak na zdjęciu, na karku ma jeszcze trochę tynku.

vis1939, patrzałem na gatunki tych ssaków, ale jest wiele podobnych mopek, gacek, borowiaczek, karlik - nie bardzo wiem który to z nich - różnią się głównie głową, która jest w moim okazie lekko skulona, przytulona do ciała
Napisano
Nie, chyba ograniczę się do dwóch typów karlik, lub borowiaczek - ma większy nos jak gacek i mopek - będę szukał szczegółów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie