Skocz do zawartości

Hełm Adrian - Potrzebna pomoc w wyborze.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !
Chciałem sprawić znajomemu prezent na urodziny. Rekonstruuje on polskich ułanów z Poznańskiego 15 Pułku. Nie ma on jeszcze hełmu typu Adrian. Chciałem mu owy sprezentować. W internecie krąży ich stosunkowo wiele. Ale który się nadaje ?
Czy np taki ;
http://www.partyzant.pl/index.php?IDP=1&Lng=0&IDPr=240&IDKat=43&IDPKat=0

Polskie hełmy miały orzełki. Czy doczepia się go ? Trzeba go dokupić ? Czy jest zupełnie jakaś inna opcja ?
Prosił bym o szybką pomoc gdyż do urodzin mało czasu zostało :)
POZDRAWIAM !
Barson!
Napisano
Ten z linku całkowicie się nie nadaje,powinien być Adrian wz.1915:

http://www.weu1918-1939.pl/piechota/helmy/franc_15/departament_piechoty_helmy_franc_15.html
Napisano
Ale ten pułk złożył przysięgę, 29 stycznia 1918 - więc z orzełkiem też może być (zakładając, że nie chodzi o wrzesień 1939)
Napisano
Witam!
Po 1. Dziękuj za zainteresowanie :) Czyli szukać wz.15 z orzełkiem wz.19. ;) !

P.S
Jeszcze jedno pytanko ; czy hełmy te są raczej rzadkością czy łatwo je trafić? Czy sa sprzedawane na jakiś tronach ( nie typu allezło) ?
Napisano
Witam!
Dzięki Ktosiu ;) ! Szukałem bardziej hełmu już zrekonstruowanego lub w dobrym stanie żeby kolega nie musiał za przy nim walczyć ale pomyśle nad tą aukcją ;) ;
Napisano
Żaden hełm z orzełkiem.
Kawaleria otrzymała hełmy wz 15 w 1939 roku.
Wcześniej jeździła w czapkach.
  • 5 months later...
Napisano

I ostatnia fotka :) Proszę o pomoc ;)

P.S
Czy modernizator forum może usunąć linko do trwającej aukcji ? Z tego co wiem nie powinno się owych wstawiać. \\POZDRAWIAM !

Napisano
Dalej dziadowskie zdjęcia, nie podejmę się ostatecznej opinii, ale przypuszczam że oryginał, ale niech ktoś potwierdzi bo pewny nie jestem.
Napisano
Witam!
Wiem niestety to jedyne jakimi dysponuje sprzedający ;/
Czyli mam rozumieć że hełm nadaje się na rekonstrukcje.
Tylko pozostaje kwestia ; czy jest to oryginał ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie