Skocz do zawartości

Niemiecki nagrobek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnio miałem przyjemność spędzić troszeczkę czasu na Mazurach łaziłem sobie po lesie i zobaczcie co znalazłem

Napisano
Jak opisał autor fotografii nagrobek leży gdzieś na Mazurach a więc ponad 100 km.od Różanu,może delikwent zmarł wskutek ran w lazarecie na tyłach.Niemcy zwykle chowali poległych w pobliżu miejsca śmierci,mieli taką tradycję,tym bardziej że był to oberscharfuhrer a nie oficer
Napisano
Bardzo prawdopodobne,w każdym razie już podczas 1 wojny chowali zabitych w pobliżu miejsca walk,teoretycznie było to tłumaczone względami ideologicznymi jakoby ˝tam gdzie są groby niemieckich żołnierzy ,do tych terenów Niemcy mają prawo˝,praktycznie było spowodowane ekonomią (transport),poza tym odsyłane celem pochówku rodzinom w kraju trupy poległych powodują nastroje pacyfistyczne,przekonali się o tym Amerykanie podczas wojny w Wietnamie.Oczywiśćie ta zasada nie dotyczyła zwłok oficerów wyższych rang tych zwykle przywożono do Rzeszy.
Napisano

Zapewne rodzina zażyczyła sobie sprowadzić ciało poległego. Podobny przypadek - też z Mazur, okolice Rucianego-Nidy. Spoczął w rodzinnej kwaterze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie