tadeks6 Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 A u mnie z września nic nie idzie trafić, tylko 1 wś :-/ Perkunek oczywiście super! Pogratulować(-;. Wstaw fotki jak wyciągniesz go z pochwy. Pozdrawiam Tadek
jeremiahjohnson Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 tadeks - ładne mi tylko " 1 wś. W temacie 1 WW wciąż jestem nienasycony " we Wrześniu zresztą też. Jeśli chodzi o bagnet, to wychodził dosyć ciężko i dlatego miałem pewne obawy co do jego stanu, ale na szczęście okazało się, że nie było żadnej przykrej niespodzianki.
jeremiahjohnson Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Te czarne plamy, to nie rdza, tylko przebarwienia metalu.
jeremiahjohnson Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Jak wcześniej pisałem, dla gołego metalu, tego typu gleba jest zabójcza.
jeremiahjohnson Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 I w tym przypadku te czarne plamy, to nie rdza. Dla niewtajemniczonych - jest to czarna farba podkładowa. Te pojawiające się gdzieniegdzie purchle z czasem na pewno by odpadły, ale na szczęście znalazłem już na nie sposób.
jeremiahjohnson Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 No z żabą,to już tak dobrze nie poszło.
jeremiahjohnson Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Zastanawia mnie tylko, to trochę bezładne szycie. Te dziurki, to nie moja radosna twórczość, tylko takie już były. Może jakiś znawca ma na to jakieś wytłumaczenie?
vis1939 Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Dla niewtajemniczonych - jest to czarna farba podkładowa"To nie podkład,a czarna farba jaką malowano pochwy,po bodajże 1935r przemalowano ma khaki.
jeremiahjohnson Napisano 5 Lipiec 2011 Napisano 5 Lipiec 2011 No widzisz, wyszło na to, że to ja jestem niewtajemniczony. No ale w jakimś tam sensie teraz ona tworzy podkład, chociaż na tym podkładzie " nawierzchniowa często się łuszczy. PS.Na naukę nigdy nie za późno.
shadowN Napisano 5 Lipiec 2011 Napisano 5 Lipiec 2011 podkład w W.P. pod khaki stosowano pomarańczowy.Gratulacje pięknego bagnetu :-)pozdrowienia.
jeremiahjohnson Napisano 5 Lipiec 2011 Napisano 5 Lipiec 2011 Dzięki wszystkim za gratulacje. Nie posiadam odpowiedniej literatury, ale jeśli chodzi o ten kolor, to mam pochwy zarówno z pomarańczowym jak i czarnym podkładem ( farbą ) z tym że czarne trafiają mi się częściej. Na czarnej nasze khaki się łuszczyło, a na pomarańczowej raczej nie. Pozdrawiam.
shadowN Napisano 5 Lipiec 2011 Napisano 5 Lipiec 2011 Czarna to nie podkład tylko normalna farba kamuflażowa.Do 1935 roku malowano pochwy bagnetów w kolor czarny, po 1935 na khaki, tutaj masz przykład przemalowania w khaki pochwy czarnej.Jeżeli przedmiot był malowany od razu na khaki to na stal szedł pomaranczowy podkład i dopiero na niego khaki, to charakterystyczne rozwiązanie w WP i jeżeli masz jakiś przedmiot, ktorego pochodzenia nie znasz, a w rysach na khaki przebija się pomarańcz to wiedz że duża szansa na W.P. ;-)pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 15 Lipiec 2011 Napisano 15 Lipiec 2011 Uśmiechnęło się URowe szczęście - po 20 pułku ułanów :)
ubenfurer Napisano 16 Lipiec 2011 Napisano 16 Lipiec 2011 Witam `Ludu września `Bjar , własne trafienie ? Hando_83 , muzykant z jakiego województwa jeśli można ?
ubenfurer Napisano 16 Lipiec 2011 Napisano 16 Lipiec 2011 Biaj , ściernym papierem drze kumpel blachy ? fuj
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.