Skocz do zawartości

Wrześniowe Znaleziska [cz.7 ]

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 252
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

tadeks - ładne mi tylko " 1 wś. W temacie 1 WW wciąż jestem nienasycony " we Wrześniu zresztą też. Jeśli chodzi o bagnet, to wychodził dosyć ciężko i dlatego miałem pewne obawy co do jego stanu, ale na szczęście okazało się, że nie było żadnej przykrej niespodzianki.

Dzięki wszystkim za gratulacje. Nie posiadam odpowiedniej literatury, ale jeśli chodzi o ten kolor, to mam pochwy zarówno z pomarańczowym jak i czarnym podkładem ( farbą ) z tym że czarne trafiają mi się częściej. Na czarnej nasze khaki się łuszczyło, a na pomarańczowej raczej nie. Pozdrawiam.

Czarna to nie podkład tylko normalna farba kamuflażowa.
Do 1935 roku malowano pochwy bagnetów w kolor czarny, po 1935 na khaki, tutaj masz przykład przemalowania w khaki pochwy czarnej.

Jeżeli przedmiot był malowany od razu na khaki to na stal szedł pomaranczowy podkład i dopiero na niego khaki, to charakterystyczne rozwiązanie w WP i jeżeli masz jakiś przedmiot, ktorego pochodzenia nie znasz, a w rysach na khaki przebija się pomarańcz to wiedz że duża szansa na W.P. ;-)

pozdrawiam.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie