vis1939 Napisano 25 Maj 2011 Autor Share Napisano 25 Maj 2011 Jak się zachowa cynkowa powłoka na tym szrocie podczas elektrolizy? nie ukrywam że miło by było,gdyby nie odpłynęła.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 25 Maj 2011 Share Napisano 25 Maj 2011 bałbym się że jednak odpłynie..Visku,pędzelek,fosol i do dzieła,nie ma sensu robić elektrolizy tylko potem dobrze zakonserwuj bo Wrześniowy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 26 Maj 2011 Autor Share Napisano 26 Maj 2011 Właśnie dlatego iż wrześniowy" o żadnej lipie w stosunku do niego nie może być mowy:)Fosole i inne kwasy odpadają bo wiadomo jak działają na cynk np. zawarty w łuskach mosiężnych.Jedyne co pozostało to cierpliwie moczyć w nafcie i skrobać rdze,jednak do końca tego procesu może mi życia nie starczyć i szukam czegoś szybszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 26 Maj 2011 Share Napisano 26 Maj 2011 szczaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 28 Maj 2011 Autor Share Napisano 28 Maj 2011 Szczaw tyż kwas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 5 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2011 Podbijam,może znajdzie się Zachariasz dokonujący już takiej operacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 5 Czerwiec 2011 Share Napisano 5 Czerwiec 2011 Zdecydowanie odradzam.Można sprawdzić na cynkowanej blaszce z dachu.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 19 Czerwiec 2011 Share Napisano 19 Czerwiec 2011 Wiesz, zawsze można go do elektrolizy- cynk odpłynie razem z rdzą a potem włożysz sobie do elektrolizy(oczywiście nowej, czystej) kawałek blaszki cynkowej, bieguny na odwrót i będzie znów pokryty galwanicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2011 Liczy się oryginalna powłoka,choćby już była mocno ściorana.Ponowne pokrywanie prowizorką,tym bardziej na wżery wyglądało by żenująco.Postanowiłem nie kombinować,niech się moczy w nafcie do skutku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Czerwiec 2011 Share Napisano 19 Czerwiec 2011 Nafta i tylko nafta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 3 Październik 2011 Autor Share Napisano 3 Październik 2011 Jak można się było spodziewać po mojej anielskiej cierpliwości - nie zniosłem psychicznie mizernych efektów moczenia w nafcie.Zbulwersowany poddałem obiekt elektrolizie i okazało się,że nie ma to żadnych zauważalnych negatywnych skutków dla powłoki cynkowej.Widelec wyszedł lepiej niż można by się po nim przed czyszczeniem spodziewać,rzekłbym mint...Za to odradzam Fosol,przy krótkim przemywaniu nie ma tragedii,jednak dłuższe moczenie jest mordercze co było łatwe do przewidzenia.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 3 Październik 2011 Share Napisano 3 Październik 2011 No gratuluję! Wygląda naprawdę nieźle, a nawet w takim stanie to rzadki fancik. Czym go teraz zakonserwujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 4 Październik 2011 Autor Share Napisano 4 Październik 2011 Na razie prowizorycznie maźnięty olejem do konserwacji broni,jednak docelowo planuje jakiś wosk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.