bluemen123 Napisano 19 Maj 2011 Autor Share Napisano 19 Maj 2011 Witam. Wczoraj wyskoczył mi taki guzik. Myślałem, że to pruski pierwszo-wojenny ale wygląda inaczej. Inna korona, nie jest wypukły tylko praktycznie płaski, uszko takie prymitywne jakby odlewane w całości razem z guzikiem . Metal to najprawdopodobniej cyna. Jak widać zachowany w wyjątkowo pięknym stanie, korona bardzo wyraźna. Przeglądając internet trafiłem na informację, że to guzik z powstania listopadowego. Czy to rzadki fant? Proszę o dokładną identyfikację . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 19 Maj 2011 Autor Share Napisano 19 Maj 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 19 Maj 2011 Autor Share Napisano 19 Maj 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 Guzik nie jest opisany w przewodniku kolekcjonerów guzików. Wg informacji uzyskanej od znanego zbieracza pamiątek z Powstania Listopadowego jest to guzik żołnierski 1 pułku strzelców pieszych z lat 1826-1831. Ostatnio był jakiś wysyp tych guzików, bo przez perę lat nie widziałem żadnego, a wiosną tego roku pojawiło się na różnych forach conajmniej 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 19 Maj 2011 Autor Share Napisano 19 Maj 2011 Czy jest to rzadki fant? Wydaje mi się ze tak. I w tym stanie raczej ciężko jest go trafić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 Witam!Bardzo rzadki :) A z powstania fanty sercu polaka myślę że bliskie. Schowaj go i nie sprzedawaj :) GRATULUJE:) POZDRAWIAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 19 Maj 2011 Autor Share Napisano 19 Maj 2011 Czy mam go czyścic, żeby pozbyć się tych żółtych plamek czy zostawić w takim stanie jak jest?:) Miałem już ofertę zamiany za 2 monetki z Piłsudzskim 10 zł wartość ok 100zł ale nigdy nie pozbędę się pamiątki którą znalazłem we własnej miejscowości:)Guzik ma dla mnie wartość sentymentalną :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 a czy to Konserwacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 Guzik zachował się w idealnym stanie bo został odlany ze stopu pewter (cyna z prawdopodobną domieszką miedzi). Te żółte plamy są przypuszczalnie śladem domieszki. Ja bym go zostawił w stanie takim, w jakim jest. Czyszczeniem możesz go zniszczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 Nie czyść! Jest idealny może być tylko gorszy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 tu masz małą historie idu tego guziczkahttp://detektorysci.pl/guziki/guziki-powstanie-listopadowe-oraz/Pewnie wyszło więcej tych guzików, tylko kazdy myślal ze to prusak i sobie głowy nie zawracał ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 Z identycznym guzikiem spotkałem się oglądając zbiór kolegi z Siedlec i tu ciekawostka-guzik ten był sygnowany Gotfryd Majnert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 20 Maj 2011 Autor Share Napisano 20 Maj 2011 Guzik wyskoczył 12 km od Płocka niedaleko drogi Płock-Gostynin. Tak czy inaczej bardzo fajny guziczek :) Szkoda, że kolega banderas nie dysponuje fotkami tego guzika z Siedlec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 Myślę,że z fotką tego guzika nie powinno być problemu.SZZ jest jego dobrym kumplem i jak dobrze zagada.... Zresztą miał osobiście ten guzik na dłoni jakieś trzy lata temu tylko pewnie nie pamięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 Mnie się trafił taki z koroną może któryś z kolegów coś wie .Rożni się od pruskich widać na nim ślady złocenia pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 2 strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 SZZ jest jego dobrym kumplem i jak dobrze zagada.... Zresztą miał osobiście ten guzik na dłoni jakieś trzy lata temu tylko pewnie nie pamięta."Z całym szacunkiem coś Ci się chyba Darek pomyliło. Nie znam nikogo z Siedlec, ani nie przypominam sobie guzika z koroną, a takie sytuacje zazwyczaj pamiętam. O guzikach z koroną dowiedziałem się od M. Z. dopiero w ubiegłym roku.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 bluemen-guziczek jest w stanie idealnym,zachował się w pierwotnej odmianie alotropowej cyny,nic przy nim nie kombinuj,ważne jest aby guziczek nie przebywał nigdy w temperaturze ujemnej,ot i cała konserwacja.Na fotce masz przykład guzików cynowych z tej samej formy,ten sam numer na awersie,z tego samego miejsca a jednak w różnym stanem zachowania.Guzik z lewej pod wpływem długiego chłodzenia przeszedł w inną odmianę tzw.cynę szarą,która ma postać proszku i systematycznie się wykrusza.Guzik z prawej zachował się w tzw.cynie białej i nie wymaga żadnej konserwacji.obert,zgodnie z najnowszymi odkryciami M.Z. ten guziczek jawi się jako oficerski 1p.st.p.(zakładam średnicę 25-27 mm)SZZ-nie pomyliło mi się,trzy lata temu nie miałeś takiej wiedzy jak dziś,dla ciebie był to guzik pruski i nie zwrócił twojej uwagi a moje sugestie co do pochodzenia przeszły bez echa.Przypomnę na tyle,na ile to możliwe na ogólnokrajowym.Małolat,wymiana,Kałuszyn,pośrednik,ryngraf.(Siedlce to zmyła-myślałem,że załapiesz}Jak nie załapałeś to tylko BILOMAX. ;)))pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 No a ten mój? Pewter, średnica 21 mm. Znaleziony w miejscu, gdzie trafiały się ciekawe guziki: napoleońskie, Księstwo itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 Też powstanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 Też 1 psp z lat 1826-1831. A ja Ci go kiedyś już nie identyfikowałem?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Maj 2011 Share Napisano 23 Maj 2011 A nie pamietam... Dzięki!pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 24 Maj 2011 Share Napisano 24 Maj 2011 dzięki banderas ))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janosik85 Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 Witam. Ja mam taki guzik, Widziałem tutaj już podobny ale wolałbym się upewnić czy ten też jest coś wart;) wcześniej mówiono że jest on z Powstania Listopadowego, prosiłbym o potwierdzenie tego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.