krzak_ Napisano 17 Maj 2011 Autor Share Napisano 17 Maj 2011 Witam.Znalazłem obwieszczenie o wyrokach śmierci.Druk czarną farbą na blasze cynkowej.Wymiary 66x72 cm.Może ktoś wie nie nieco o tych ludziach?Jeziórko Krzywa Wieś i Grębów leżą w woj. podkarpackim.Treść:OBWIESZCZENIEZa zbrodnie paragrafów 1 i 2 Rozporządzenia o zwalczaniu działalnosciprzeciwko niemieckiemu dziełu odbudowy w Generalnym Gubernatorstwie z dnia 2X 1943 (Dziennik Rozporządzeń Dla Generalmego Gubernatorstwa Nr. 82 43) przyKomandeur der Sicherheistpolizei und des S.D.fur den Distrikt Krakau skazane na karę śmierci:1. Szewc Ludwik Marszałek z Jeziorkaza czynny udział w organizacji terrorystycznej udział w różnuch napadach naNiemcówi nieprawne posiadanie broni2. Rolnik Józef Baran z Jeziorkaza udział w napadzie na Niemców3. Rolnik Wojciech Furman z Jeziorkaza udział w napadzie na Niemców4. Rolnik Michał Janeczko z Jeziorkaza udział w napadzie na Niemców5. Rolnik Józef Stadnik z Sokołaza udział w napadzie na Niemców6. Rolnik Michał Stadnik z Jeziorkaza udział w napadzie na Niemców7. Robotnik Józef Tomczyk z Jeziorkaza przynależność organizacji terrorystycznej udział w napadach rabunkowychi nieprawne posiadanie broni8. Rolnik Jan Zych z Grębowaza udział w napadzie na Niemców9. Robotnik rolny Władysław Duma z Jeziorkaza czynny udział w organizacji terrorystycznej udział w różnuch napadach naNiemcówi nieprawne posiadanie broni10. Rolnik Stanisław Baran z Jeziorkaza udział w napadzie na Niemców11. Rolnik Władysław Stadnik z Sokołaza czynny udział w organizacji terrorystycznej udział w różnuch napadach naNiemcówi nieprawne posiadanie broni12. Rolnik Franciszek Kuchta z Jeziorkaza przynależność do organizacji terrorystycznej i udział w napadachrabunkowych13. Robotnik rolny Jan Marszałek z Jeziorkaza przynależność do organizacji terrorystycznej udział w napadachrabunkowychi nieprawne posiadanie broni14. Rolnik Karol Nowak z Jeziorkaza przynależność do organizacji terrorystycznej. udział w napadachrabunkowychi nieprawne posiadanie broni15. Rolnik Józef Redzia z Sokołaza przynależność do organizacji terrorystycznej. udział w napadachrabunkowychi nieprawne posiadanie broni16. Rolnik Władysław Stępirń z Grębowaza przynależność do organizacji terrorystycznej. udział w napadachrabunkowych17. Rolnik Michał Walski z Jeziorkaza przynależność do organizacji terrorystycznej. udział w napadachrabunkowych18, Rolnik Walenty Baran z Krzywej Wsiza czynny udział w organizacji wywrotowej19, Robotnik Jan Kumiega z Kamieniaza czynny udział w organizacji wywrotowej20, Robotnik Stanisław Bałut z Krzywej Wsiza czynny udział w organizacji wywrotowej21, Robotnik Stanisław Bład z Kamieniaza czynny udział w organizacji wywrotowej22. Uczeń szkoły średniej Józef Migała ze Lwowaza posiadanie fałszywych dokumentów i kradziwż własności wojskowejOdnośnie wymienionego pod liczbą 1) wyrok zostałwykonany,inni skazani wzięci są pod uwagę do ułaskawienia.Gdyby zaś w ciągu najbliższych trzech miesięcy dokonano napadu na Niemców,naprzynależnychdo panstw sprzymierzonych z Rzeszą wielkoniemiecką lub na Niemcówpracujących w dziele odbudowyw G.G. albo jeżeli takie osobu zostały gwałtem uprowadzone, to za każdynapad na taką osobę zostanie zastrzelonych w trybie doraźnym przynajmniej 10 wyżej wymienionych, a mianowicie zaczyny karne elementow komunistycznych przynależni do organizacji komunistycznych i za czyny karne innychgrup wywrotowych osoby które do tychżegrup należą. W razie zamachów wzgl, aktów gwałtu przeciwko yrządzeniom któresłużą niemieckiemu dziełu odbudowy wG.G. zostanie w danym razie zastrzelonych tylu wyżej wymienionych, iluodpowiadz znaczeniu wypadku. Zależy zatem od ludności proniemieckiej, czy odpowiednią współpracą wprzeszkadzaniu czynów gwałtui w ściganiu sprawców sprawi, że przewidziane ułaskawienie stanie sięskuteczne.Krakau 8, 4. 1944 DerSS-und Polizeifuhrer imDistrikt KrakauNa drugiej płycie na dole jest jeszcze Z.K,W. Druck Krakau adres odpowiada dzisiejszej ulicy Piłsudskiego nr 18a dziś nie istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzak_ Napisano 17 Maj 2011 Autor Share Napisano 17 Maj 2011 Tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 17 Maj 2011 Share Napisano 17 Maj 2011 hmmm...ja bym znalazł najbliższe tym miejscowościom miejsce pamięci o ofiarach zbrodni hitlerowskich i tam to przekazałrzeczy tego typu nie nadają się raczej do kolekcjonowania, a na ścianie też raczej sobie tego nie powiesisz :/ale oczywiście napisałem tylko co ja bym zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 Mam nadzieje że właściciel tak zrobi no ale dzisiejszy świat........smutne ta tablica.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 Rzeczywiscie, rzecz o wyjatkowej wartosci historycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 podzielam zdanie s_boj i wasze panowie , krzak_ myślę żeś jednak Dąb :) -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 Fant idealnie nadawałby się do muzeum w Stalowej Woli lub Tarnobrzegu bo z tych stron są te wioski. Duża wartość historyczna dla tych miejsc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 Tablica bardzo ciekawa jak koledzy wspomnieli z duza historia,ja takze jestem za przekazaniem jej do muzeum o ile muzeum bedzie zainteresowane i ja wystawi a nie wrzuci gdzies do magzynu.Tak czy owak to przedmiot krzaka i od niego zalezy co z nia zrobi.PozdrawiamVorax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 ja to widzę w ten sposób:przedmiot - metalowa tablica - jest własnością krzaka,jej zawartość treściowa - stanowi już jednak element dziedzictwa narodowego, niełatwej historii nas wszystkichnie atakuję prawa własności, ale zawsze twierdziłem i będę twierdził, że fanty, które wykopujemy, czy znajdujemy w różnych miejscach dzielą się na te do kolekcjonowania i trzymania w domu i te, które bezwzględnie należy przekazać odpowiednim instytucjom, które ze swej natury statusowej służą kultywowaniu pewnych pamięci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 s_boj to sliski temat bo w ten sposob wiele przedmiotow moze ale NIE MUSI zostac uznanych za element dziedzictwa i czesto zalezy to od uznania danego konserwatora zabytkow.Muzeum moze byc zainteresowane ta tablica ale powtarzam raz jeszcze nie musi.Nam sie moze wydawac jedno a konserwatorowi czy dyrektorowi danej placowki cos innego.Tak czy owak w tym akurat przypadku wypadaloby sie chociaz zapytac czy muzeum byloby zainteresowane taka tablica,chociazby na zasadzie wypozyczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 Oczywiście to tablica właściciela . Zrobi z nią co chce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzak_ Napisano 20 Maj 2011 Autor Share Napisano 20 Maj 2011 Barson ty sie lepiej nie odzywaj!!! Zobaczymy jak rozwinie sie sytuacja na razie nie bylo odzewu ze strony gminy ani parafi.Ps. obwieszczenie nie jest moje ale jest w rodzinie:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur redzia Napisano 23 Lipiec 2013 Share Napisano 23 Lipiec 2013 Witam.Na tej tablicy jest napisany moj pradziadek Jozef Rędzia z wsi Sokół koło Grębowa to jest 15 kilometrow od tarnobrzega.Jeżeli chodzi o Jeziórko to ta wieś już nie istnieje.została przejęta przez kopalnie siarki.jeżeli będą potrzebne jakieś informacje na temat tych okolic to proszę pytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 23 Lipiec 2013 Share Napisano 23 Lipiec 2013 Kolego krzak_ jeżeli uznasz za stosowne przekazanie tablicy do muzeum w Stalowej Woli to proszę o kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 23 Lipiec 2013 Share Napisano 23 Lipiec 2013 Obwieszczenie to nie jest bo takowe były na papierze,może forma poligraficzna do druku takowych tylko dlaczego litery nie są w lustrzanym odbiciu ,może na forum jest poligraf i się odezwie.Kiedyś kolekcjonowałem obwieszczenia z Gen.Gov. i sporo ich przeszło przez me łapy ,administracyjne drukowali na żółtym papierze natomiast o rozwałkach i represjach na jasnoczerwonym , buraczkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 23 Lipiec 2013 Share Napisano 23 Lipiec 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/Typooffset ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.