szajko Napisano 16 Maj 2011 Autor Share Napisano 16 Maj 2011 W lasach wokół Olsztyna zaczął się sezon na poszukiwanie skarbów. Dla leśników to prawdziwe utrapienie W czwartek strażnicy leśni z Nadleśnictwa Kudypy odkryli wykopane w lesie doły. Na dnie jednego z nich była amunicja z lat II wojny światowej. - Powiadomiliśmy sztab kryzysowy, który wezwał saperów. Patrol saperski wyniósł z dołu trzynaście pocisków moździerzowych, cztery pociski kalibru 100 mm i pocisk rakietowy - pisze w informacji dla mediów rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie. To kolejne tego typu znalezisko. - Sezon na poszukiwanie skarbów zaczyna się wiosną i trwa do jesieni. W zeszłym roku też musieliśmy wzywać saperów, bo osoby penetrujące las z wykrywaczami metalu wykopały zardzewiałą amunicję - dodaje.http://olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,9604630,Poszukiwacze_skarbow_rozkopuja_lasy__Beda_mandaty.html#ixzz1MVdYAfCf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Co za ludzie nie dociera im ta myśl do mózgów ,zakop sprzątnij niech nie widzą,a potem nagonka i problemy:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Strzał we własne kolano.Szkoda że pseudo kopacze nie myślą o tym że sami sobie szkodzą,i nie stety innym też.I jak tutaj walczyć o legalność hobby?.Wystarczy kilka nagłośnionych spraw tego typu i można zapomnieć o zmianach.Szkoda że mały procent ludzi,bo zakładam że większość zasypuje dołki,kreuje negatywny obraz ,,człowieka z wykrywaczem''.Sam fakt pozostawienia niewypałów na wierzchu pozostawię bez komentarza...chyba jest zbędny.Jak tak dalej pójdzie pokopać będzie sobie można w piaskownicy albo na plaży robiąc zamek.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Za Mierzeje tez sie wzieli.Cos mi to wyglada na akcje ogolnokrajowa.Wcale mnie to nie dziwi.Szkoda mi tylko tych normalnych "kopacz ktorzy trafili teraz do jednego wora.http://nowydworgdanski.naszemiasto.pl/artykul/814024,mierzeja-to-atrakcyjny-teren-dla-dzikich-wykopalisk,id,t.htmlPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 15:47 16-05-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Panowie wróciłem wczoraj z konferencji naszej gazety - były tam obecne osoby, dla których problemem było zabranie puszek po piwie i opakowań po fajkach z parkingu przy palmiarni - nie było za to problemem zasranie i zarzyganie kibla. Wiec dalsze apele o zakopywanie dołków uważam jako bezcelowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Pozdrawiam jednocześnie wszystkie normalne osoby z województwa wielkopolskiego i dolnośląskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Te osoby od puszek ,fajek i kibla były na 100% z innej gazty ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Jacenty- przez moment okrutnie i serio.Ewolucje, które wykonywała część uczestników konferencji to nie była obora. Wykazali się nie brakiem podstawowej kindersztuby czy instynktu samozachowawczego ( że o PR dla środowiska nie wspomnę )- dali przykład, że ich IQ zatrzymało się znacząco poniżej mało rozwiniętego pantofelka lub ameby.Nie będę opisywał, do czego byli zdolni i jak wyglądały miejsca, które objazdowa wycieczka zostawiała po sobie. Generalnie, jeśli jest to ta bardziej ogarnięta i świadoma część środowiska, to na wolę nie myśleć, co potrafi ta gorsza część.Pozdrawiam ( bez podziału geograficznego ) tą część, która poziom zachowała ( poziom dosłownie i w przenośni ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Jedno mnie tylko dziwi. Jeźeli ktoś pojawił się na takiej konferencji w zorganizowanej grupie to znaczy ,że o tej konferencji wiedział ,był zaproszony ,zgłosił swój przyjazd itd...czyli ,że znajduje się wśród śmietanki odkrywców związanych z gazetą - i to jest dla mnie przerażające . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 http://www.odkrywca.pl/Czasami śmietankę ciężko rozróżnić od szumowinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 No tu zgadzam się z Tobą w stu procentach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 O to znaczy że musiała być konferencja extra, dajcie jeszcze troszkę radosnych newsów. Vaterlo to pikuś w porównaniu z tym co chłopocy pozostawili.Więc jak się zestawi info z lasu okaże się że na konferencji pojawił się pełen przekrój środowiska poszukiwaczy-oby tak dalej, winszuję wow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Tak naprawdę może chodziło o to że ci panowie z nadleśnictwa musieli ponieść koszt za usunięcie niewypałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Co bu było gdyby tak nadleśnictwo zaprosiło nas do takiego lasu , panowie zobaczcie czy są nie wypały, co znajdziecie część wyląduje w gablocie nadleśnictwa a zresztą się dogadamy żeby przyciągnąć turystów na grzyby i nie tylko. pokazać co działo się w tym lesie opisać jego historię dzięki nam. Nie lepiej nie pokazywać gospodarki leśnej , wyrębów i pooranego lasu przez robotników leśnych , jeszcze euro kula trafiła by w turystę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 adleśnictwo zaprosiło nas do takiego lasu , panowie zobaczcie czy są nie wypały"bolało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Prawie co któryś dzień trafiasz na coś takiego i musisz zasypać nie wiesz kto trafi potem, kogo uraziłem serdecznie przepraszam nieraz mnie ponosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Maj 2011 Share Napisano 17 Maj 2011 Ta, Nadleśnictwo zaprosi" poszukiwaczy, dalej coś wybuchnie a potem będzie andkowało" z Prokuratorem.aprosi", dobre, heheheŻeby Nadleśnictwo kogoś zaprosiło" to ten ktoś musi wygrać przetarg,musi mieć koncesjonowaną firmę, ubezpieczonych i przeszkolonych pracowników, włącznie z uprawnieniami do pracy z mat. wybuchowymi i wystawianiem operatów kolaudacyjnych gwarantujących sprawdzenie do określonych głębokości. I takie firmy będą wkrótce pracowały na terenie LP.Natomiast nikt nie bedzie pracował z bezimiennymi amatorami, zapomnijcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. Hackenbush Napisano 17 Maj 2011 Share Napisano 17 Maj 2011 Witam, nie znalazłem innego wątku poświęconego Konferencji w Ludwikowicach, stąd pozwalam sobie na parę słów w tym wątku.Sam pomysł Konferencji- rewelacja. Miejsce- doskonale wybrane ( i co do samego pobytu, i co do umieszczenia wśród wielu atrakcji ).To miód- czas na łyżkę ( a w sumie wielką chochlę dziegciu ).Z tego co wiem, było ponad 200 uczestników, należało się więc liczyć z pewnym odsetkiem osób, które przyjechały nie na Konferencję, nie- spotkać starych znajomych i nawiązać nowe znajomości, nie- odreagować stresy dnia codziennego, ale wyżyć się, narozrabiać, czy po prostu napić się alkoholu na łonie natury.Napić się, to nie oznacza upić się niemal do nieprzytomności. Napić się, to nie oznacza szukania zwady, robienie rwetestu, szukania zwady, rzygania po kątach. Mniejszy ból, gdyby miało to miejsce ylko" na terenie Harendy. Niestety- część osób w stanie mocnego upojenia zaliczało atrakcje objazdowe.Nie wiem, jak wyglądało to w innych grupach, ale nasz autokar był mocno rozrywkowy- na 50 (?) osób wystarczyło kilka, które otwarcie raczyłysię piwem i wódką w czasie jazdy. Mało tego- zwiedzanie Osówki, spacer po Palmiarni, czy wejście do kompleksu Włodarza również musiało być związane z oficjalnym piciem alkoholu... Za doskonałą zabawę, jak sądzę, uznane zostało palenie w podziemnych obiekatach papierosów- pety, oczywiście, lądowały pod nogami- piękny dowód na pobyt poszukiwaczy".Zresztą, każde miejsce, które odwiedziliśmy, po odjeździe przypominało wysypisko- ilość kiepów, opakowań po papierosach, pustych puszek po piwie porażała.Przecież trudno przejść się parę kroków i skorzystać z kubła na śmieci...Kolejnym problemem było nieliczenie się przez część uczestników z czasem i pozostałymi osobami. Sobotni wyjazd- potężne spóźnienie ( trudno się wstaje, będąc pod wpływem ), Osówka-znów poślizg, gdyż nagle szybka wycieczka do lasu, a może kawa ( a lepiej piwo ), może frytki czy zapiekanka... Pałac w Jelence- tragedia, gdy organizatorzy biegiem starali się zebrać uczestników...I znów problem- ten poszedł na spacer, tamten dopiero je obiad, ten polazł do sklepu...W efekcie, nader ważny dla mnie wyjazd do Gross, musiał być odwołany. W sumie z ważnego powodu- kierowcy i ich czas pracy. Tyle, że czas pracy był wydłużony maksymalnie przez głupotę i nieodpowiedzialność części uczestników.Nie wiem, czy na następną Konferencję się wybiorę. Wiem natomiast, że Odkrywca i/lub organizatorzy, muszą coś zrobić z osobami, które nadużywają ze szkodą dla większościalkoholu. A śmieci, pety, puszki, zachowanie w kompleksie Włodarz dowodzi, że zakopywanie dołków czy czarna archeologia, nie są wymysłem mediów, ale w tak skandaliczny sposób zachowuje się spora część poszukiwaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.