Eastlegion Napisano 13 Maj 2011 Autor Share Napisano 13 Maj 2011 Niezły kanał...http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110513/PODLASKA/678446631 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 ok, rozumiem - facet wtopił, ale jak to się ma do Forum ?no chyba, że kanał ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 No nie źle .Sąd uznał , że aukcja jest ważna tylko jak zmusić właściciela do wydania pojazdu .Do tego to jeszcze długa droga.Po za tym wykorzystywanie czyjegoś błędu jest nielegalne , a w tym przypadku ewidentnie widać , że sprzedający się pomylił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicereb Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 Po za tym wykorzystywanie czyjegoś błędu jest nielegalne , a w tym przypadku ewidentnie widać , że sprzedający się pomylił.A jakby poszła za 100 tysiecy to by się kupujący pomylił?Bredzisz waść.Sprzedał to sprzedał.A ze dał ciała bo nie umiał obsługiwać portalu?Bzdury.Że 17 letni syn?Kolejny bzdet.Jeśli nie potrafisz nie pchaj się na afisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 Ewidentnie ...to ktoś wygrał aukcję i fura jest jego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 A gdzie tkwi błąd? Wystawił sprzęt na licytacji - tak jak robi kilka tysięcy użytkowników alledrogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 Chyba jednak jest skoro zapadł wyrok. Po drugie w jaki sposób kupujący wprowadził w błąd sprzedającego licytując ? Jeżeli sprzedający zauważył swój błąd to dlaczego nie wycofał aukcji i nie wystawił jej ponownie? iezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania"- zaakceptował regulamin więc go pojmuje.Tauder wyrywasz przepisy ale słąbo je interpretujesz.Ludzie nie myślą a później podatnicy mają płacić za ich głupotę, dlatego dobrze że za postępowanie też musiał dodatkowo zapłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 Regulamin AllegroCelem Aukcji dotyczących sprzedaży lub wynajmu nieruchomości, Aukcji w kategorii „Wakacje” oraz Aukcji w kategorii „Motoryzacja” (serwis motoAllegro), w podkategoriach „Samochody”, „Motocykle”, „Maszyny budowlane”, „Maszyny rolnicze” oraz „Inne pojazdy i łodzie” nie jest zawarcie umowy, jakiekolwiek czynności podejmowane przez Użytkowników w ramach tych Aukcji nie są wiążące, a Aukcje te mają charakter wyłącznie ogłoszeniowy.To sąd mógł wpierw zapoznać się z regulaminem ;)Nie da rady , auta nie będzie za 11 tysiaków .za 38 owszem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 Kończąc , dodam , że kupujący , bezpodstawnie by się wzbogacił .Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.Więc sąd nie zmusi sprzedawce do niekorzystnego rozporządzania własnym mieniem , tym samym kupujący nie wzbogaci się bezpodstawnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 Mógł wystawić cenę kup teraz" 38 tyś i nie było by problemu, po to jest aukcja by sprzedać towar, po to akceptuje się regulamin zeby go potem przestrzegać! Sam często wystawiałem przedmioty bez ceny minimalnej i czasami cena szła w wyżej niż sie spodziewałem a czasami nieco niżej ale cóż, ryzyko jest albo wycofasz aukcję na 10 minut przed końcem albo poczekasz do końca bo często przy końcu aukcji najwięcej licytują :)A wkurzają mnie mamlasy takie co przed końcem aukcji wycofują przedmiot, nie po to czeka się tydzień czy dwa, żeby potem sprzedający się wycofywał... Moim zdaniem sąd dobrze orzekł i sprzedający powinien wydać samochód nowemu właścicielowi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 Poszukiwacz_skarbów podałem wyciąg regulaminu .Aukcje w tym dziale mają charakter ogłoszeniowy .Ciekawe jak byście gadał jak to ty byś ustawił taką wtopę .Wydał byś za 1/3 ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 Charakter ogłoszeniowy mają jak dajesz cenę kup teraz" - zauważ różnicę. Jak dajesz w licytację bez ceny minimalnej to niestety ale albo traktujesz licytację poważnie albo nie. :) Poczytaj regulamin zanim znów coś napiszesz. Zresztą wyrok sądu potwierdza to co piszę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 Gdzie to jest wyszczególnione , że aukcje w kategorii „Motoryzacja” (serwis motoAllegro), w podkategoriach „Samochody”, „Motocykle”, „Maszyny budowlane”, „Maszyny rolnicze” oraz „Inne pojazdy i łodzie” bez ceny minimalnej nie są traktowane jako ogłoszenie ?Wyraźnie jest podane , że ww. kategorie bez rozróżniania na kup teraz czy aukcje z licytacją .Jak zwał tak zwał .Wg mnie to jest nie moralne i nie etyczne żerowanie na czyjeś głupocie , niewiedzy , braku doświadczenia ,ale niestety w społeczeństwie jest to ogólnie tolerowane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret-kopacz Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 Miałem podobny przypadek. Kupiłem części do samochodu za 1zł :)http://allegro.pl/czesci-do-daihatsu-feroza-i1574741979.html Opis był taki sam tylko licytacja od 1zł bez ceny minimalnej, wyszczególnione części bez ceny. Dałem 500zł niemal ze od początku aukcji i czekałem do konia. Przypuszczałem ze nikt nie zalicytuje. Z ciekawości jak zareaguje sprzedający wysłałem @ jaki koszt wysyłki (nie był podany). Zero odpowiedzi. Po 2,3 dniach zadzwoniłem. Gościu powiedział ze to jego córka i on nawet niewie co zostało sprzedane:)za 1zł mi tego nie odda. Po krótkiej rozmowie delikatnie mnie wyzwał i się rozłączył. Wkurzył mnie tym tak że od razu chciałem zgłosić do allegro. A wcale nie chciałem żeby mi oddał te części za 1zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacho Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 Ja bym się nie szczypał. Jeśli koleś by przeprosił i wyraził skruchę to dalczego nie, odpuściłbym na bank. Ale jak ktoś odpowiada chamstwem i kłamstwem to bez litości bym to wykorzystał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 Witam.Moj przypadek-kupilem na allegro klamke do auta-30zl.Kase przelalem,po trzech dniach przyszla paczka-kompletna lampa ksenonowa do Mercedesa 500:-).Cyknalem do faceta zeby mu to zwrocic,ale stwierdzil ze skoro taki ze mnie uczciwy czlek to On tej lampy nie chce z powrotem a klamke i tak mi wyslal:-)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 wystarczyło napisac do kolegi aby podbił aukcje na 40 tyś i byłby spokój potem wystąpić o zwrot prowizji koledze postawić flachę i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Maj 2011 Share Napisano 15 Maj 2011 Poszukiwacz:3.6. Celem Aukcji dotyczących sprzedaży lub wynajmu nieruchomości, Aukcji w kategorii „Wakacje” oraz Aukcji w kategorii „Motoryzacja” (serwis motoAllegro), w podkategoriach „Samochody”, „Motocykle”, „Maszyny budowlane”, „Maszyny rolnicze” oraz „Inne pojazdy i łodzie” nie jest zawarcie umowy, jakiekolwiek czynności podejmowane przez Użytkowników w ramach tych Aukcji nie są wiążące, a Aukcje te mają charakter wyłącznie ogłoszeniowy.PS Jeśli jesteś użytkownikiem Allezło, to wiesz, że przy logowaniu potwierdzasz znajomość i akceptację Regulaminu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przełaj Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 Jeśli już bym musiał oddać tą ciężarówkę za 1/3 ceny to bym z niej wymontował całą mechanikę i oddał skorupę. Ciekawe jak by to wyglądało w świetle prawa, bo w końcu nakazem sądu wydałem pojazd, a że nie ma silnika, skrzyni i innych „takich tam dupereli”? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 16 Maj 2011 Share Napisano 16 Maj 2011 przypuszczam że jeszcze oberwał by co najmniej za próbę oszustwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.