Skocz do zawartości

Chcę kupić hełm M1

ktos451

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, ostatnio sporo czasu zajmuje mi szperanie w necie, na znanych portalach aukcyjnych w celu polowania" na tanie hełmy z II Wojny Światowej, zakupiłem (tanio) już mk2, i wz.26, a teraz poluje na M1 , co możecie mi doradzić abym nie natkną się na jakiego np. austriackiego klona Amerykańskiego hełmu, a przy okazji jaka jest rozsądna cena za ten AMERYKAŃSKI hełm.

Pozdro.
Napisano
Ja za wz.26 w zeszlym roku (na e-bay) dalem 17€, tylko ze w powojennym malowniu zandarmerii nie licze kosztow wysylki bo odebral to moj wujek w niemczech i przy okazji jak jechal do polski to mi go przywiuzl.

Sory ze malo po polsku, ale w telefonie nie mam polskich znakow.

Pozdro.
Napisano
A ten
http://allegro.pl/helm-amerykanski-m1-kompletny-z-wkladem-i1572912812.html

lub ten

http://allegro.pl/helm-amerykanski-m1-kompletny-z-wkladem-i1572913256.html

warto
  • 2 weeks later...
Napisano
Te hełmy z dwóch pierwszych linków to hełmy norweskie, a ten ostatni jak już napisałeś jest austriacki. Za 70-100zł to co najwyżej można kupić powojenne klony, ewentualnie sam amerykański powojenny czerep.
  • 1 year later...
Napisano
Odświeżam temat ponieważ, jak dobrze pójdzie to załatwię transport z hełmu USA - powiedzcie czy 50$/60$ za M1 z lat 60/70 (Wietnam) o przyzwoita cena?
Napisano
Jeśli to faktycznie kompletny i oryginalny hełm z Nam-era to cena jest znośna.
Jednak jak dobrze poszukać to mozna dostać w kraju M1 produkcji USA z lat 50-tych (niestety liner z lat 80-tych) za 100 PLN.
Jeśli więc nie sprawia Ci różnicy, czy to II WŚ czy Vietnam, to po co przepłacać?
Natomiast koszerny hełm (z oryginalna farbą, paskami i linerem) produkcji do 1944 r. raczej nie zjedzie poniżej 500 PLN. Wyjątki, które się trafiają mają zawsze jakiś defekt" (np. fixed bails przerabiane na swivel bails etc...)
Napisano
Chcę kupić w usa, bo na 90% będzie to oryginalny M1 z us army, a w polsce 90% to europejskie kopie M1, nie zależy mi na hełmie z II wojny bo zmiany były minimalne (wiadomo wojenny oryginał to jest coś, ale cena takiego to też coś ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie