mac Napisano 28 Kwiecień 2011 Share Napisano 28 Kwiecień 2011 ->dziko78Ciężko mi z tobą polemizować, nikt nigdy nie słyszał o tak dziwnej technice. Chcesz szczegółów na temat ładowania akumulatorów U-Boot-ów, proszę bardzo:http://sourceforge.net/apps/trac/derleitendeing/wiki/VIIbatteriesNajbardziej bezsensowna teoria o której słyszałem, zresztą parę mil na wschód była baza w Pilau.->Iron66Przychylam się co do dalby rybackiej, tu ta z Orłowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 28 Kwiecień 2011 Share Napisano 28 Kwiecień 2011 Informacja jest jak najbardziej wiarygodna ponieważ pochodzi z oficjalnego wydawnictwa Biura Hydrograficznego Marynarki Wojennej.W tym wypadku opisuje stan w 1963roku.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthew Napisano 28 Kwiecień 2011 Share Napisano 28 Kwiecień 2011 Dalba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 30 Kwiecień 2011 Share Napisano 30 Kwiecień 2011 por.pil.020Odnośnie czołgów w wodach Zalewu Wiślanego to miałbym poważne wątpliwości, ale samochody, klamoty domowe, lekkie wozy pancerne, wozy konne, no i szczątki ludzkie i zwierzęce jak najbardziej (przy czym większość już głęboko w dennym mule zagrzebane). Zimą 1945 przez zamarznięty zalew uciekały tysiące ludzi z Prus Wschodnich w kierunku Gdańska, bo Sowieci od Południa odcięli drogi ewakuacji.Kupa niemieckiego wojska stłoczona była na mierzei. Do początku lat 90-tych pociski moździerzowe, maski pgaz, rury od panzerfaustów (a nawet ze skorodowanymi resztkami głowic), stosy amunicji karabinowej leżały na wierzchu w okopach, a gdy zgłosiłem te niewypały na milicję to posterunkowy tylko westchnął z wyrzutem i powiedział, że oni dobrze wiedzą,że tu tyle tego jest, ale wojsko ignoruje ich wezwania. I najlepiej by był pożar lasu, to od razu wszystko by wyczyścił.Taki kozak był :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnest Napisano 3 Lipiec 2011 Share Napisano 3 Lipiec 2011 Czy coś nowego wiadomo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek102 Napisano 5 Lipiec 2011 Share Napisano 5 Lipiec 2011 Niestety nic nowego w tym temacie . Nadal jest to dalba służąca do wyciągania łodzi rybackich na brzeg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 6 Lipiec 2011 Share Napisano 6 Lipiec 2011 mierzeja padła 12.05.1945 r trzy dni wcześniej Niemcy na ryglu pancernym posiadali 3- 4 czołgów sprawnych 12 ruscy nie dostali ani jednego były jeszcze transportery ale o nich nic nie wyczytałem. Wraki tak około 5-6 sztuk naliczyłem na jednym z pierwszy obozów Harcerskich. Nie które były w tedy dobrze widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnest Napisano 9 Grudzień 2011 Share Napisano 9 Grudzień 2011 Pojawiło się więcej informacji i zdjęć na temat tego obiektu.http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=8&t=22283&st=0&sk=t&sd=a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losot Napisano 26 Sierpień 2016 Share Napisano 26 Sierpień 2016 Pegelstation S-lich vom Leuchtturm Kahlberg,czyli mareograf, zapewne zniszczony w 1945 roku lub zdewastowany do 1946 do chwili nastania administracji polskiej na mierzeji, nigdy nie odbudowany w zwiazku z tym iz Polska po wojnie przyjeła układ odniesień " morza wg mareografu Kronsztadt 1942 i miała dwa własne w Gdyni i na Helu.http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=8&t=22283&p=339432#p339432foto rura mareografu w Cranz Ostsee(Cranz 1947 Selenogradsk) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losot Napisano 26 Sierpień 2016 Share Napisano 26 Sierpień 2016 sorry zapomniałem załadować Pegel Cranz Ostsee, niedaleko na NW Konigsbergu wg map z 1938r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losot Napisano 26 Sierpień 2016 Share Napisano 26 Sierpień 2016 dodam jeszcze że z tym kominem w Krynicy morskiej po raz pierwszy spotkałem sie w 1968 roku XX wieku, ale wtedy za aksjomat przyjąłem wyjaśnienia członka rodziny,że to komin holownika zatopionego w 1945 roku,a to nie to i dobrze, odkrywanie nawet tak prostych zagadek jest superowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losot Napisano 27 Sierpień 2016 Share Napisano 27 Sierpień 2016 Ciekawostka w Unieściu http://przyjaciele.koszalin.pl/pl/konkursy/92-tajemnicza-beczka-w-morzu.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finucha Napisano 3 Sierpień 2017 Share Napisano 3 Sierpień 2017 co do komina...skurczył się.jestem w Krynicy i lekko wystaje ponad powierzchnie wody .Ucieli go?a obok niego stoi z zolta boja z horagiewka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losot Napisano 29 Sierpień 2017 Share Napisano 29 Sierpień 2017 żadna dalba, zaden komin, niemiecki mareograf ze stacji Konigsberg, temat wyjasniony whttp://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=8&t=22283&start=60i wszystko wtemacie komina miernia w Krynicy Morskiej a wlasciwie khalberg, szczyt istnieje do disiaj warto wejśc i popatrzećPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 16:58 25-09-2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.