Skocz do zawartości

Panzer 4- Kluczewo koło Nowogardu

Maćko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Panowie ja nierozumiem czym się tak podniecacie.
To jest wrak,jak macie kupę kasy to pchajcie w ten złom.
Ja myślę tak .....dogadać się z muzeum Orła białego tam jest podwozie i z tych dwóch zrobić jeden.
I po temacie,ten czołg żadną sensacją nie jest, jest tego zachowane dużo/jeden stoi 100 km od mojego domu w Polsce/
Jak te muzea się nim mogą podzielić ano mogą, rok tu rok tam,lub inaczej
Panowie hobbistów interesujących się drugą wojną jest coraz mniej,napięcie słabnie,kto wywali kupę kasy w coś co naprawdę żadną sensacją nie jest.
Mam głęboką nadzieję że jestem w dużym błędzie./ha,ha,ha/
Napisano
No to faktycznie żadna sensacja (bo przeciez kazde polskie muzeum ma conamniej 20 zachowanych
w swietnym stanie niemieckich czwórek i to w pelni sprawnych technicznie )
:)
Napisano
Dobrze jest , że ten wrak ma sporą część elementów .
Ale tak jak pisze jacek1962 , w polsce większych lub mniejszych elementów od IV trafia się sporo także nie ma co przeżywać z tą jego unikalnością , bo jak by to wszystko poskładać to tych wydmuszek byśmy kilka mieli . W wlkp stoi wanna i kilka ton klamotów . Apropo renowacji to ktoś napisał że zostawić tak jak jest , i to mi się wydaje było by dobre rozwiązanie tylko porządna konserwacja i odpowiednie wyeksponowanie , ale nie pod niebem .
Napisano
niektórzy mają dziwne podejście widze,tak tak sklećmy byle co z byle czego , kupmy części z USA z Niemiec i zróbmy tzw. szopke albo wogóle na części go sprzedać ... ale los polskie podejście do sprawy...
nie dziwie się że archeo mają o nas takie zdanie;/
znalezisko z danego miejsca=kontekst historyczny znalezionego przedmiotu , widzę że niektórym to obojętne no i to podejście - eee to nie jest stan musi być mint , stan heheh najlepiej z magazynu co wojny nie widział
Napisano
Ja myślę że koledzy są bardziej za Sowiecką myślą techniczną.Czołgami T 34 czy IS2 oraz Komuną!A wszystkie perełki niemiecki oddajmy na zachód czy sprzedajmy za ocean a będziemy się szczycili Ruską myślą techniczną której mamy i będziemy mieli na pęczki.
Napisano
Hmmm niektórzy chyba myślą, że Niemcy zakopywali w czasie wojny swoje pojazdy w stanie magazynowym, zakonserwowane i tak nienaruszone leżą sobie i czekaja na swojego odkrywce:) Prawda jest taka ze trzeba sie cieszyc z tego co dotrwało do naszych czasow (mimo wielu braków i uszkodzeń) i zrobic wszystko co jest możliwe żeby zrekunstruowac co sie tylko da.
Napisano
Myślę, że przy tym czołgu będzie ogromna ilość pracy, bo i zniszczenia są spore.Jakego zakresu remontu będzxie wymagała wanna (zwłaszcza w tylnej części). Czy wieża jest we fragmentach i trzeba ja będzie zespawać z tych elementów, czyt może wyparowała lata temu". Jeśli jej brak to może muzeum poprzez związki z MON-em udało by się ją pozyskać z Węgier. Choć dla pewnych środowisk może to być niepoprawne. Oczywiście zgoda co do tego, że elementów Pz4 jest w Polsce wiele, ale brak jest chyba ludzi, którzy czy to prywatnie, czy to jako decydenci instytucji potrafili by się zrzec choć części własnych zbiorów w imię stworzenia jednego w miarę kompletnego pojazdu....
Projekt renowacji Hetzera ślimaczy się właśnie z powodu braku np: gąsienic. O sytuacji z FAMO już nawet nie wspomnę...
Mam gorącą prośbę do osób pracujących przy tym projekcie o podzielenie się w miarę możliwości wiedzą na temat posiadanych i brakujących elementów tego wozu, dzięki temu może znajdzie się potencjalny darczyńca...
Napisano
A co tam.
Zadam jeszcze trzy pytania:
czy na wozie znajdowały się elementy ekranów"?
czy jest szansa na znalezienie choćby fragmentu kamuflażu jaki pokrywał pojazd, czy raczej środowisko przebywania wozu w ziemi i wcześniejszy pożar wyklucza precyzyjne określenie kolorystyki tego pojazdu.
czy da się ustalić do jakiej jednostki należał ten konkretny wóz. Jakie niemieckie jednostki pancerne walczyły w tym rejonie?
Napisano
W którymś z tych podlinkowanych w wątku artykułów było napisane, że był bez ekranów. Ewentualnie coś ustalić, to można chyba tylko po biciach na poszczególnych zachowanych elementach.
Napisano

Odnaleziony na terenie lotniska Kluczewo k/Stargardu czołg PzKpfw IV Ausf. J przewieziono do hangaru lotniczego w Rogowie, będącego magazynem obiektów wielkogabarytowych Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu".
Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.

Napisano

I sekcja" wraku.

Po oczyszczeniu, czołg rozładowano i umieszczono w hangarze. Następnie zespół pracowników z działów merytorycznych muzeum dokonali inwentaryzacji znaleziska. Wiemy już, że zachowało się ok. 80% pierwotnej substancji maszyny. Między innymi zachowała się 75 mm armata KwK 40L/48 z elementami wieży i jarzmem, wanna kadłuba wraz z siedmioma wózkami, pancerz nadwozia z jarzmem km MG 34, pokrywą szczeliny obserwacyjnej oraz wieńcem obrotu wieży, silnik i wieżyczka dowódcy, jedenaście kół jezdnych, koło napędowe oraz wiele innych elementów. Na wannie zachowała się minia i ślady kamuflażu zimowego. W kadłubie obiektu odnaleziono lotki bomby co sugeruje, że czołg wysadzono.Kolejnym etapem prac będzie renowacja pojazdu".
Odnaleziona w Kluczewie jednostka wersji J charakteryzowała się szeregiem uproszczeń ułatwiających produkcję. Między innymi wieża posiadała wyłącznie ręczny mechanizm obrotu, zlikwidowano boczne kadłubowe szczeliny obserwacyjne. Zrezygnowano ze stosowania Zimmeritu w zamian wprowadzając nowe ekrany przeciwpancerne z siatki stalowej. W czołgu zaczęto montować tzw. Nahverteidigungswaffe ( broń obrony bezpośredniej): miotacze granatów dymnych, sygnałowych i przeciwpiechotnych. Produkcję tej wersji kontynuowano od czerwca 1944 do marca 1945. Ogółem powstało 1758 wozów Panzer IV Ausf.J".
Tekst bi fotografie z:
http://www.muzeum.kolobrzeg.pl/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1

Napisano
Fajnie że się pojawiły foty. z tego co widac to aż tak strasznie z nim nie jest, fakt w kawałkach ale wanna nie jest tak rozdmuchana jak niektórzy sądzili. Odpowiednie podejście i zawieszenie bedzie sprawne, a co do wnętrza to muzeum poprzez prywatnych kolekcjonerów może pozyskac brakujące elementy, tylko dobra wola i kasa potrzebna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie