GIWEROLOG_16 Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Cześć To co wyszło tamtego lata... Dużo mauserów kilka mg( 2,5 mg-34, 0,5 mg-42, 1 mg-15, 0,5 mg-81) i mosiny
GIWEROLOG_16 Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 A to moja kolekcja wyczyszczonych i zaczernionych rzeczy...Brakuje tu jeszcze mauserków do kolekcji wziąłem tylko 3 sztuki czeskiego, polskiego, niemieckiego... Wszystko to zostało wyciagniete z odry.
GIWEROLOG_16 Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Chciałem jeszcze tylko dodać że mam dopiero 16lat a od 2 lat interesuje się militariami i chodzę z piszczałą... Czyli narazie? Tak myśle kolekcję mam spoko :) Może ktoś chce się za coś powymieniać mam mausery i ppsh...?
gudek82 Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Miałem wrzucić kilka zdjęc ale nie będe sie kompromitował przed kolegami :-))pzdr. Gudek
Frozzer Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 zbonczyk - wyjasnij mi jedno? gdzier ja krytykowalem?!?!?!?!?!!?!?!?!?!?zapytalem sie normalnie w jaki sposob mozna cos takiego gromadzic, bo nie ukrywam ze i ja chcialbym miec tak wyposazony pokoj!!!!a skoro ktos ma az tyle tego w stanach spod igly, to sadze jednak ze jakies papiery na to musza byc.szczerze powiem ze wypowiedz twoja panie zbonczyk mnie urazila
asia Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Frozer sądząc po numerze nie jesteś chyba żółtodziobem. Wiem że sam zbierasz broń i sporo nakopałeś złomu koło Olsztyna i Grudziądza. Więc nie zadawaj głupich pytań. Oczywiście że mozna mieć taką kolekcję reguluje to stosowna ustawa. Jeżeli bedziesz miał trudności z jej zrozumieniem to wyjaśnia ci szczegóły, urzędnicy podczas załatwiania formalności. Oczywiście że można w Polsce zbierać broń, ale nikomu się nie chce przeczytać stosownych ustaw. Łatwiej po prostu narzekać niż je zrozumieć i stosować. Życze powodzeniaPS Tak na marginesie Frozzere, nie trzymam tego w domu.
asia Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 A teraz najciekawsze dla Frozzera i kolekcjonerów bronii. Zapewne wiecie że ustawa o broni wymaga uszkodzenia broni kolekcjonerskiej w celu powieszenia jej na ścianie.Jednakże ustawa o ochronie zabytków zabrania niszczenia takowych, grożom nam za ten czyn sankcje prokuratorskie. Jako że broń jest zabytkiem, a zbierana jest jako broń kolekcjonerska czy muzealna nie może być niszczona.Takie jaja są tylko możliwe w państwie Polskim, ustawa o broni zmusza obywatela do dokonania przestępstwa w myśl ustawy o ochronie dóbr kultury. Jak to wykożystacie wasza sprawa, ale w polskim prawie na prawdę nie warto niczego zmieniać bo na dzień dzisiejszy mamy najlepsze prawo na świecie.
Frozzer Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 ja mam na ten temat nieco inne zdanie, a i ustawy dane bylo mi czytaci wlasnie dlatego nie zabieram sie za kolekcjonowanie zadnej broni, bo wiem ze jest to bledne kolo i uzyskanie jakichkolwiek pozwolen na bron, ktora zostyala znaleziona jest niemozliwe. kilku znajomych ma juz wyroki a ja nie chce isc w ich slady, jeden z nich dostal wyrok, chociaz posiadal pozwolenie na bron kolekcjonerska, bez prawa posiadania do niej amunicji, i wlasnie dla tego twierdze, ze nasze prawo wcale nie jest takie najlepszeasia jestes z torunia? i czy przypadkiem nie miales trojnogu do mg34 z gorowa?
kloki Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 WOW :O Gały mi na wierzch wyszły. Asia i GIWEROLOG jestem pod wrażeniem, mam nadzieję, że to nie żadnen spóźniony pryma-aprilisowy żart :) Ale kolekcja naprawde luksusowa, w muzeach tyle tego nie ma nawet. Godne pozazdroszczenia.Pozdrawiam...
Monsun Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Odra obrodziła pięknie, czy to nie czasem ze zrzutowiska, które już było na forum prezentowane?PozdrMarcin
asia Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Kloki nie jest to żaden żart, niebawem będziesz mógł przeczytać o tym jak takie kolekcje powstają, oglądać rysynki złozeniowe tej broni i usłyszeć historię kazdego modelu. Dowiesz się taż jak destruky doprowadzac do takiego stanu. Ponadto bedziesz mógł poczytac o innych kolekcjach poszukiwaczy, których nie jedno muzeum by się nie powstydziło. Błędne są miemania że Polscy poszukiwacze nic nie mają do pokazania. Wiele dzieł sztuki i tych cennych kolekcji nie wychodzi na światło dzienne z obawy przed zakusami konserwatorów, z obawy przed złodziejami dzieł sztuki i z innych względów.
janek_toruń Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 oj asiu jaka Ty mondra jak salomon i jego gacie :)ps: aczkolwiek zgadzam sie że polscy kolekcjonerzy maja co pokazać
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 A gdzie o tym będzie można poczytać? w raportach policyjnych? J.
GIWEROLOG_16 Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 CzescNie to jeszcze nigdzie nie było nigdy publikowane... Ale będzie tylko musze dogadać się z 'odkrywcom' Bo mam jeszcze film 'amatorski' nakrecony w trakcie wydobycia...To to pikuś!!!Patrzcie na kolekcję asi!!! Ciekawe czy wszystko w oksydce czy szpachlowane ?? Pozdrawiam
Gość Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Cos mi sie nie chce wierzyc,ze to jej kolekcja,chyba ze ma kasy po uszy,i zbiera to juz od 80 lat....stany sa nie mal idealne...
Nowik Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Witam.Asia- a jak doprowadziles do takiego stanu- AK 47???Czy tez był destruktem? Nowik.
pomsee Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Asia uchyl troche rabka tajemnicy! Wszyscy czekamy!!!
Romel79 Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Asia - a czy jest jakiś karabin którego ty niemasz??? muzea przy tej kolekcji się chowają ...pzdr
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Przecież widać gołym okiem,że to wszystko wykopy,a niektóre to pewnie są nawet z tego tygodnia bo trochę mniej się świecą. J.
Zbończyk Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 No i sie zaczelo, dysputy na temat ustaw i innych bzdur. A co do wypowiedzi Asi to zgadzam sie ze nie jedno mamy do pokazania. Dziwi mnie tylko tak malo mundurowki, czy zaden z forumowiczow (poza mna i moim ziomkiem!!!) nie ma nic do pokazania w tym wzgledzie? Pozdrawiam!!!
asia Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Nie powiedziałam że to moja kolekcja, ale jest w polsce i należy do kolekcjonera prywatnego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.