sacapotras Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 panowie pomużcie znalazlem ja na polu czy to kszyrzacka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 to nie jestkszyrzacka" moneta ... ani też krzyżacka ...koledzy pomużcie" jeszcze w ID... :-)))))Nie bądź, aż taki, zły :-(-------------------------------dawno takiej prozy Mickiewiczowskiej nie mieliśmy na forum ... nie jestem zły - tylko się delektuję :)kolejna rozdziały są na ID :))Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 12:54 04-03-2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sacapotras Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 to druga strona jak nie krzyrzacka to może rzymeg bo ma napisane julius chyba może to Julius cezar? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Druga strona uprości identyfikację, chyba, że ma być trudniej. Generalnie to jakiś grosz lub półtorak XVII w. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz42 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Półtorak , Kraków , rok 16...? jeżeli dobry rok to monetka jest coś warta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dąbek Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Pewnie chodzi o takąhttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/s7301925.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dąbek Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=635839#648431 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Dokładnie, Pomorze Zachodnie, Wołogoszcz (Wolgast), Filip Juliusz 1592-1625,grosz, np.http://www.muenzauktion.com/brom/item.php5?id=100826009&lang=en&PHPSESSID=3c5433a9f350f432161ced3d856f6f5b Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Mennica Nowopolehttp://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/browserecord.xsl?-lay=web&-recid=918924&-find=-find Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapuchy Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Matko.. niech jakiś mod skoryguje temat, bo aż zęby bolą.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Popieram, podobno forum ma mieć wartość edukacyjną. Jak to potem znaleźć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirBadFate Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Liczy się głównie treść, chodziło o id monetki i została zidentyfikowana, a opakowanie" przynajmniej wielu poprawiło humor :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 kszyrzacka nie posiada żadnej treści... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sacapotras Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 dziekuje zwłaszcza koledzę sigis mam jeszcze pytanko czy ten Filip Julisz był krzyrzakiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
martino08 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Na litość boską sacapotras, na jakim etapie edukacji jesteś ?szkoła podstawowa czy gimnazjum ? miałeś już lekcje historii ?(przy okazji polskiego, a konkretnie ortografii ?)Przeliteruj K R Z Y Ż A C Y i zapamiętaj pisownię.Wysil się i poczytaj chociażby wiki.. o zakonie krzyżackim Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Nie był krzyżakiem. Był księciem pomorskim, Księstwo wołogoskie, z rodu Gryfitów, o podobno słowiańskich korzeniach. Monetę zalicza się generalnie do numizmatyki polskiej.http://pl.wikipedia.org/wiki/Gryficihttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%85%C5%BC%C4%99ta_pomorscyhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Filip_JuliuszZachęcam do samodzielnych poszukiwań, bo temat ciekawy. I nie czyść tej monety, bo jest w niezłym stanie, a zniszczyć łatwo. W takim stanie jest warta więcej, niż po jakichś kwaskach czy innych wynalazkach. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Panowie - świadomie i z premedytacją nic nie zmieniłem - ani w tytule, ani w treści wątku.Tyle się mówi o ortografii, o edycji w Wordzie, potem kopiuj-wklej - i nie mówię tu o drobnych literówkach, bo te każdemu się zdarzają ... ale do pioruna - czasem przekracza to granicę zwykłej przyzwoitości, nie wspomnę o szacunku dla mowy ojczystej.jak sami widzicie ... można zwracać uwagę, prosić, ale to najczęściej nie dociera ... bo po co ? tak jest przecież dobrze ... wielu zasłania sie różnymi dys-cośtam ... może i tak, a może i nie.Jak dla mnie - niech wisi taki wątek - może kogoś to oświeci, zawstydzi sie i wyciągnie wnoski - w co osobiście wątpię, bo po niektórych spływa to, jak po kaczce.Powiem tylko, że na niektórych forach, takie coś od razu leci w kosmos ...i to w zasadzie na tyle - pamiętam, że dyskusja w tym temacie była kiedyś chyba na HP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sacapotras Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 koledzy nie gniewajcie sie za moje pismo postaram sie poprawić i korzystać ze słownika a Martino08 ja nie chodze do podstawówki jestem w gimnazium w ostatniej klasie na forum jestem świerzak dlatego robie błedy ale jak mówie postaram się pisać lepiej podziwiam wiedze starych wyrzeraczy takich jak Tyfus Kopijnik Vis i ten kolega od zegarków i Chebda macie fajne fanty i dużo wiedzy pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
traper6 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Day ut ia pobrusa, a ti poziwai" W tłumaczeniu to brzmi: Daj, niech ja pomielę (pokręcę żarna), a ty odpoczywaj"W orginale jest to raczej dla nas niezrozumiałe, a przecież jest to najstarsze znane zdanie zapisane w języku polskim i na ziemiach Śląska. Zamieszczone jest w Księdze Henrykowskiej spisanej w opactwie cystersów w Henrykowie ok. 1270 roku.Może dane nam jest żyć w momencie ransformacji" naszego języka ? :-D Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Staraj się czytać to, co napisałeś, przed dodaniem na forum. Przekręcanie czy zapominanie imienia czy nicku nie świadczy raczej o podziwie i szacunku.Popróbuj faktycznie z Wordem albo innym edytorem tekstu. Sam poprawi błędy. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Panowie ... nasz podmiot liryczny przeprosił i obiecał poprawę - mnie na chwile obecną, na razie, to wystarcza.dalsza dyskusja w tym temacie jest bezprzedmiotowa i obrażania nie będę tolerował.uważam dyskusję za zakończonąPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:44 04-03-2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
algor Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Jak zobaczyłem temat to myślałem, że to jakaś prowokacja :)Dobrze, że Tyfus nie korygował bo uśmiałem się do łez :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikross Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 Może juz zamknijcie ten temat bo nijak sie ma do ID jednej kszyrzackiej" monetki choc to smieszne ale ....męczące na dłuzszą mete :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.