Skocz do zawartości

Nie bałem się Niemców, tylko Polaków

Rekomendowane odpowiedzi

Brak szacunku dla rozmówcy, wymierzane niby z przymrużeniem oka wyzwiska typu ynteligencja" czy wykształciuchy", insynuacje, sączenie jadu i kompletne odwracanie kota ogonem.. Uff, skąd my to znamy:)) Ja już za komuny przestałem tracić czas na próbę dogadania się z takimi typami, choć wtedy nikt sobie zdawał sprawy z tego, że to nie kwestia systemu tylko konkretnej mentalności i że rośnie nam kolejne pokolenie, które przejmuje pałeczkę od komunistów, tylko bardzo pozornie się od nich różniąc. Na każdego przecież da się znaleźć jakieś haki. Bartoszewski jest klasycznym przykładem wroga" bo mówi dużo i do rzeczy, a to najbardziej boli te chodzące sumienia narodu. Gdy się na spokojnie przeczyta ten wywiad to nie ma się do czego przyczepić i widać, że pani Kaczyńska-Dubieniecka, która tę burzę w szklance wody wywołała, albo po raz kolejny została w coś wmanewrowana, albo po prostu ma bardzo znikome pojęcie o historii swojej ojczyzny. Twierdzenie, że Niemcy wykorzystają ten cytat i teraz dzięki niemu będą się oczyszczać i ugruntuje się opinia" jest tak dziecinne i naiwne, że nie chce mi się tego szerzej komentować.
Jest dokładnie jak pisze sigis3 - Niemcy przeszli już swoje katharsis a my wciąż wzdragamy się przed naszym. Komuniści lansowali swoją wersję patriotyzmu i historii, więc wygodne dla nich było podtrzymywanie mitu nieskalanych bohaterów walczących z okupantem, jako swoistego dalszego ciągu opowieści wykreowanej w czasach zaborów o naszej wyjątkowości. Coś co służyło pokrzepieniu serc" okazało się jednak niesłychanie mocnym narkotykiem z którego wpływu do dziś nie możemy się otrząsnąć. Nikt nie lubi sobie uświadamiać, że w gruncie rzeczy niczym specjalnym się nie wyróżnia, więc mit o unikalności jest kupowany jak ciepłe bułeczki. Komuniści wiedzieli jak go sprzedawać by być po tej właściwej stronie narodu a dziś w wolnej Polsce mamy niestety kolejną falę politycznie poprawnych, którzy odsuwają byle dalej jakąkolwiek możliwość bardziej krytycznego spojrzenia na naszą historię. To będzie długi i bolesny proces, ale na szczęście już widać, że nasza historiografia się z tym upora. Czy i kiedy to samo będzie można powiedzieć o nas samych, to już zupełnie inny temat.

Pozdrawiam

VW

• Odpowiedzi 155
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
kolego vw przeczytaj sobie swoje posty i zobacz ile figur retorycznych typu prawdziwi patrioci itp użyłeś... Czy ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Komuniści chwalili AK? Coś ci się kolego pomerdało.
Ale pisać nikt ci nie zabroni, jedynie może wytknąć głupotę twoich postów...

Martian - gdzie Ty byłeś w czasie komuny? Na Marsie czy jeszcze w niebycie? Mówi Ci coś film Kanał", Akcja pod Arsenałem", Eroica", Hubal"? Czas komuny w Polsce to były bardzo różne etapy i jasne, że manipulowano historią i na pięć informacji prawdziwych miałeś pięćset bzdur, ale wierz mi, że bardzo skrzętnie pielęgnowano mit Polaka jako niezłomnego bohatera, skutecznie unikając niewygodnych tematów. Identycznie jak chcą to robić dzisiejsi politycznie poprawni".

Pozdrawiam

VW

Tak mówi mi jak również mówi mi Lotna, i wiele filmów z tego okresu... filmów które w krzywym zwierciadle przedstawiają polski patriotyzm i zaangażowanie w walce z hitlerowcami... Ten patriotyzm niezgodny z linią partii, oczywiście... Szabelka na czołgi itp...
Zapytam gdzie byłeś a nawet do dziś jesteś jeśli nie wiesz, że ludzie bardziej zasłużeni od niektórych bajkopisarzy byli mordowani, a w najlepszym przypadku skazani na ostracyzm władz.
Pilecki- Cyrankiewicz- Bartoszewski coś ich mimo wszystko łączy...
Pewnie powiesz, że pielęgnowano Pileckiego, Kossak-Szczucką, i im podobnych ludzi...
Gratuluję w takim razie wiedzy historycznej...
Ps... i nie bądź za bardzo ciekawy gdzie byłem. Zainteresuj się lepiej historią bo to ciekawsza dziedzina niż moje dzieje...

Profesor" Bartoszewski już nie raz dał plamę w wypowiedziach. Czasami się zastanawiam, czy on nie idzie tą samą drogą co Doda, czyli, nie ważne jak mówią, ważne by mówili.
Kiedyś słyszałem jego wywody nt. banderowców, z której wynikało, że właściwie to nie byli tacy źli. Bo ma mnóstwo cudownych przyjaciół na ukrainie, a oni walczyli o swój kraj, a Polacy wyolbrzymiają problem mordów na Kresach.
Odniosłem wrażenie, że plecie dziadunio 3po3, w swoim stylu, czyli dużo pleść, machać rękoma, robić wrażenie mądrego.
Mam nadzieję, że ja w jego wieku będę bardziej powściągliwy od takich wypowiedzi.

O! widzę, że kolega cairo nadal wydala swoje złote myśli na forum... Choć może brązowe bardziej by pasowało...
Czy zastanowiłeś się nad tym co piszesz??? Zabraniasz wolności słowa i osądów? Nazywasz ikim" mających inne zdanie? To że wiedzą na forum nie błyszczysz a wręcz odwrotnie piszesz banialuki to pal licho... ale jeśli do tego bronisz innym mieć własną opinię to zakrawa już albo o sentymentalne ciągotki w stronę dyktatu ideowego albo o jakieś objawy megalomanii...
Przeczytaj sobie Statuty Wiślickie to może zrozumiesz bardzo zacofany jesteś....

Martian,gdybym się wypowiedział co tym wszystkim myślę,jaki mam do tego brzydkie słowo stosunek".To dostałbym 7 czerwonych kartek.Na dzień dzisiejszy staram się dzielnie tolerować wypowiedzi niektórych użytkowników?/na tego typu tematy/
Ale guma w nieskończoność się nie rozciąga.
Pzdr.

Po tych latach spędzonych na forum Odkrywcy" i dyskusjach z niektórymi userami, całkowicie zgadzam się z Panem Profesorem. Tu i teraz, nienawiść niektórych jest porażająca. Az strach pomyśleć, co potrafiliby zrobić w czasach wojny...

Prof. dr hab. Jerzy Robert Nowak-O tzw. prof." Bartoszewskim

http://www.youtube.com/watch?v=rWbSRinxfE8

Bez komentarza,chciałbym żeby dyskusja była na odpowiednim poziomie naszego forum.Nie utożsamiam się z Radiem Ojca dyrektora ale każdy głos w dyskusji-głos merytoryczny jest ważny.

pozdrawiam serdecznie

DanteXXI

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie