Razzzz85 Napisano 24 Luty 2011 Autor Share Napisano 24 Luty 2011 Witam odkrywców.Nie daje mi spokoju jedna rzecz a konkretnie,parę miesięcy temu widziałem fotkę w internecie tegoż czołgu z nową tylną płytą do przedziału silnikowego(była to oczywiście rekonstrukcja)i miał to być wstęp do przynajmniej częściowej rekonstrukcji tego czołgu, lecz teraz czy coś sie dzieje dalej w tym temacie ni widu ni słychu. Może ktoś coś wie więcej na ten temat, bo w necie nic nie znalazłem a wierzcie-szukałem:] Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 24 Luty 2011 Share Napisano 24 Luty 2011 Tam się takie rzeczy dzieją,że się nawet filozofom nie śniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 stoi i gnije i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 Razzzz85 jeśli możesz to daj linka do tej fotki z nową tylną płytą.Ostatnio jak tam byłem to tył wyglądał tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 Może kiedyś się doczeka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 Chyba chodzi o wydmuszkę Stuga IV,tam coś kombinowali.Totalny wrak Panzer IV gnije od lat i nie doczekał się choćby najmarniejszej konserwacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/stug1_copy3.jpg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 Stug wyglądał tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 Ja bym ten temat polecał do przeczytania wszystkim placzkom którzy wola ,żeby coś zgniło w kraju niz zeby wyremontowano i odtworzono pojazd za granicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave1976 Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 WitamJakiś czas temu była dyskusja na temat remontu STUGa z MOB. Ja jako zwiedzający to muzeum" a do tego siedzący w lotnictwie" wyraziłem swoje zadanie o ekspozycji samolotów.Link do wątku:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=652965#854312Moją krytyką naraziłem obrońcom i pracownikom muzeum - jak widzę nic się nie zmieniło - szkoda tych eksponatów - bo STUG wyczyszczony, zabezpieczony i pomalowany nawet jako wydmuszka prezentowałby się super. Z tym że niestety stojąc pod chmurką bardzo szybko wróciłby do stanu sprzed renowacji (nie rekonstrukcji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 No ale komu tam chce się tym zająć 90% pracowników muzeum trzyma sie ciepłej posadki , czeka na premię i siedzi na D nic nie robiąc i pijąc kawkę . Jak sie pojawia ktos młody kto chce coś zrobic pracuje do konca umowy probnej i wypad -Bo nie mozna starym pracownikom przeszkadać w medytacjach (niektórzy sami sa juz jak te zerdzewiałe eksponaty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ollaff Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Żal patrzeć jak niszczeje i marnieje ten unikatowy na Polska skale zabytek. Czeka na lepsze czasy ale czy nadejda czy zdaży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Ja już przestałem mieć nadzieje na lepsze czasy. Radek w pewnym sensie ma racje. Mamy mało zabytków i nie tylko chodzi mi o militarne, ale też i opiekę zdrowotną do bani, opiekę prawną do bani, drogi do bani, i mozna jeszcze tu przytaczać sporo innych ważnych elementów które także czekają na jakąś kasę. Wszyscy tylko daj i daj, a odbija sie to na nas szarych ludziach, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ollaff Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Brakuje chocby jednego silnego muzeum,które miałoby środki, możliwości i chęci do skompletowania ciekawej kolekcji, cos na wzór Sammur, Munster,Kubinki, Bovington gdzie w jednym miejscu byłaby mozliwośc zobaczenia ciekawych eksponatów. Może kiedys sie to zmieni i w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicereb Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Ciekawa kolekcja jest w Poznaniu.no chyba ze dla kogoś T-70 , Su - 76 bądź Is to szajsen.I liczy się tylko niemczyzna.Ale jak dla mnie Poznań wymiata(oczywiście jako placówka muzealna na Polską miarę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razzzz85 Napisano 26 Luty 2011 Autor Share Napisano 26 Luty 2011 Nadwojciech no właśnie mam problem z tym że nie mogę odnaleźć tej fotki,ani adresu do strony z ta fotką:/ Ps. na tym zdjęciu była nowa płyta do komory silnikowej nie od przedziału załogi tylko od strony Kupra ze tak powiem;] Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave1976 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Problemem jest to że niestety plac wokół MOB wygląda jak skup złomu - najbardziej szkoda tych różnych odmian Gaz-ów 69 których blachy zżera rdza - za jakieś 20 lat będziemy żałowac pojazdów i sprzętu WP z lat 60. Teraz się go nie szanuje i nie zwraca na niego uwagi.Niestety Muzeum Wojska Polskiego w Wa-wie też nie lepsze - jak przykład moż etu posłużyć unikalny egzemplarz samolotu Ił 2 trzymany pod chmurką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 cyt. Kicereb(Ciekawa kolekcja jest w Poznaniu.no chyba ze dla kogoś T-70 , Su - 76 bądź Is to szajsen.I liczy się tylko niemczyzna.Ale jak dla mnie Poznań wymiata(oczywiście jako placówka muzealna na Polską miarę).I tu sie nie zgodzę -nie liczy sie tylko niemczyzna bo pozostałe zabytki gniją i rdzewieja na rowni z niemczyznąA ,że wszystko co niemieckie jechało przez ostatnie 70 lat do huty to niemczyzny jest znacznie mniej i wypadało by o nią jakoś mocniej zadbać (jakos kolekcjonerzy i muzea na świecie nie maja problemu ,że zabytek militarny niemiecki /francuski czy radziecki to zabytek bez względu na jakies preferencje ideologiczne jego wojennych uzytkowników) własnie takie myslenie dziwnymi kategoriami i szufladkowanie prowadzi do tego ,że muzea zamieniaja sie w składy złomu (mnie jest żali (i wstyd) tak samo za gnijacy gdzieś pod płotem T 34 jak i za to co zostało z Panzer 4 :(Dopuki pojazd nie ma własciciela (a dobro muzeum jest dobrem państwowym) czyli współnym narodowym (czyli jak pokazały ostatnie lata jest tak naprawde niczyje - i dopuki nie bedzie jakiejś prawdziwej odpowiedzialnosci za sprzet powierzony placówce muzealnej - takie widoki zerdzewiałych niekompletnych trupów pojazdów będą nas starszyc coraz częściej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ollaff Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Jaki sens jest utrzymywać kilkadziesiąt pseudo-placówek muzealnych w których w kazdym można zobaczyc dokładnie to samo??? Taki relikt prl-u. Czasami w którymś znajdzie sie jakas ciekawostka na remont której i odnowienie oczywiscie nie ma pieniedzy lub chęci, więc stoi na placu i rdzewieje. Żal na to patrzec. Nie lepiej bylobym przekazac te eksponaty w miejsce gdzie mozna je uratować? Placówka w Poznaniu jest tutaj pieknym wyjatkiem. I nie jest wazne czy to jest radziecki T-34 czy niemiecki wrak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Placówka w Poznaniu też nie ma nieskończonych funduszy, a same dobre chęci nie wystarczą. Nawet oni by nie podołali obecnie z rekonstrukcją czegoś w stanie IV z MOB. Należało by dofinansować istniejące placówki albo lepiej same by się wzięły za wyszukanie odpowiedniego sponsoringu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-26 Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Panowie Tomaszów Mazowiecki tez nie jest kulawy. Odrestaurowano rosi i lufcika to chyba też dobrze świadczy o tym mieście, pomimo tego że jest parę razy mniejsze od poznania czytaj" że ma mniejsze możliwości finansowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Tego im się nie odmówi. Niestety na tym się skończyło. Co to znaczy Tomaszów, nie tylko z budżetu miasta je restaurowano. Na FAMO tak szybko nie uzbierają ale daj im Boże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 To są pozytywne wyjatki tylko potwierdzające regułę ,że ogólnie jest dziadostwo i grznie ciepłych posadek (ze strachem żeby tylko nikt nie wyskoczył z pomysłem żeby coś naprawić czy odbudować) bo coś trzeba bedzie robić -Wstyd -wstyd i jeszcze raz wstyd- Gdyby ta IV trafiła w prywatne ręce to pewnie za rok moze za dwa lata juz by jezdziła (a przynajmniej była w miare kompletna) a tak zgnije ,a pan dyrektor przyzna sobie premię za całoroczna wytężonąpracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 Ja liczę na to, że w związku z rozbudową zaplecza" MOB powoli różne pojazdy będą odnawiane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 Panowie a ile dacie ze swojej kieszeni na renowację tego ,,zabytku,,.Wejdżcie sobie na stronę Bovingtonu i tam jest napisane.Żaden Rząd nie da pieniędzy budżetowych na renowację niemieckiego sprzętu.Trzeba szukać sponsorów czyli Was tak już było ze Stugiem Rosi itd.Jedyny rząd który daje forsę na takie renowacje to Rząd Niemiec.Bo to jest ich sprzęt.Jedynym sprzętem który można kupić lub odbudowywać jest sprzęt który był wyprodukowany lub używany przez Wojsko Polskie.Chcecie odbudować ten czołg no problem,forsa i po problemie.Radek.s nie wylewaj dziecka z kommpielą.Jak spełnisz swoje marzenie i zlikwidujesz to Muzeum to ten sprzęt wypłynie za granicę albo do huty.Chłopaki jak kochacie stare bojowe maszyny to działajcie Ił-2,Pe-2,Jak-9 ,Tu-2 dalej gniją na trawniku, możecie się wykazać swoją troską.Za te samoloty dostalibyście czwórkę na chodzie .Bo czwórek na świecie jest tak na pułk pancerny SS.A ile jest Ił-2?Panie Dyrektorze MOB niech się Pan nie przejmuje.My jesteśmy narodem stawiającym wysokie wymagania wszystkim tylko nie sobie.No to jak Panowie po ile ? Tylko konkretnie nick i kwotaJa osobiście deklaruję 50 pounds.A Wy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.