Skocz do zawartości
  • 0

Umundurowanie do Allegro. I wojna.

traper6

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Fot.1 pyt.1 - Waffenrock M1867 wyjściowe, być może gwardia.
pyt.2 - Niemcy

Fot.6 Waffenrock 1910 , mankiety typu francuskiego, złocone wypustki najczęściej u Jaegrów i Gwardii (były nazywane starego typu z czasów gdy były jaśniejsze od rękawów).

Fot.8 pyt.3 - Pickelhaube piechoty w pokrowcu.

Fot.10 pyt.1 - przydałoby się zbliżenie na pana pierwszym rzędzie po naszej lewej stronie
pyt.2,3,4 - prawdopodobnie kawaleria
Czy pan w górnym rzędzie po prawej stronie też ma taką klamrę?
Napisano
Drugie zdjęcie to strzelec austro-węgierski.Co do emblematu to nie jestem pewien ale nie koniecznie musi być górski.Bagnet mannlicher m95.

Ostatnie zdjęcie.Pokrowiec na pickelhaube wprowadzony w 1892 roku, bagnet S98 tzw ość", ładownice M 1895...
Napisano

Interesuje mnie ten pan pierwszy z prawej z kufeleczkiem" w garści.
1. Co to za emblematy na pagonach ?
2. Wszyscy panowie mają mankiety obszyte innym materiałem niż mundur. Co to oznacza ?
3. Klamry pasów są proste i zwykłe, nie skrzynkowe". Dlaczego ?
4. Czy można określić jaka to jest formacja ?

Napisano
Na drugiej fotce Niemiec ma bagnet 1871 z temblakiem i żabką w typie francuskim (wisi na dwóch szlufkach). Takich żabek używała Bawaria. Tamblak też zresztą zawiązany specyficznie po bawarsku- na bagnecie, a nie jak w innych lantach na żabce.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

Dzięki za fotki. Miałem nadzieję, że ten Austriak ma inną żabkę, której szukam na fotkach. Chodziło mi o żabkę zastępczą, wykonaną z jednego pasa skóry z bardzo szeroką pętlą na pas. Twoja wyglądała podobnie. Niestety, na zbliżeniu widać, że bagnet odchylony jest do tyłu, przez co pętla żabki wygląda jakby była szersza. Austriak ma bagnecik w żabce typowej.

Co do fotki Niemców – interesowała mnie żabka pierwszego siedzącego po prawej stronie żołnierza. Prawdę mówiąc niewiele to zbliżenie pomoże, bo żabkę i temblak innego żołnierza umieściłeś już wcześniej. Co do tej mojej bawarskiej teorii zawiązanego w charakterystyczny sposób temblaka i żabki „francuskopodobnej” – zerknij na fotkę (pierwszy z lewej, choć bagnet innego wzoru).
Pozdrawiam,
Piotr.

Napisano
Miałbym prośbę- czy mógłbyś podesłać mi fotki większej rozdzielczości tych pierwszych dwóch identyfikowanych ?
Na tym pierwszym -zbiorowym jest jeszcze druga żabka, ale ją słabo widać. Ten Austriak z fotki drugiej też ma bagnet zawieszony na jakimś dziwolągu, który warty jest zainteresowania ...

Pozdrawiam,
Piotr
PS.
Gdybyś mógł mi lepsze skany tych fotek przysłać na maila- byłbym wniebowzięty...
Napisano
Co do wesołej kompanii to wydaje mi się, że jest zbiór różnych jednostek bo akurat ten, którego zbliżenie wkleiłeś ma naramiennik Ulanen Regiment 3 za to ten ze zdjęcia 10 ma już zupełnie inny...albo mnie wzrok zawodzi. Klamry jak pisałem wyżej: pudełkowa dla piechoty, gięta dla kawalerii.
Napisano
Fotka słaba, ale to też może być Bawarczyk i może mieć na karabinie rzadszy bagnecik niż liść" i ość". Chodzi mi o póżniejszą konwersję Werdera - konkretnie jego głownię i rękojeść typu 98 ...

Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie