vojtaz2 Posted February 15, 2011 Author Share Posted February 15, 2011 Witam, tak jak w temacie, wiem że jest to 1 wojna tzw rogacz. jak widać używany przez nazistów, tylko interesuje mnie jaka formacja, przy okazji rok produkcji tego hełmu Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtaz2 Posted February 15, 2011 Author Share Posted February 15, 2011 Znaleziony podczas remontu dachu, widać świeże zacieki i ślad po kuli Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarek100 Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 daj foto środka,a tak w ogóle fajny hełer i nawet kalkomanie posiada orginalne normalnie brawo!. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 a jednak może być możliwe ,że to volkssturm.oddziały vs wyposażano masowo w te hełmy ,a że jakiś dziadek wypatrzył taką tarczę na jakimś hauerze to sobie namalował i było haraszo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 Myślę ,że to policja go używała.I policja i SS i żandarmeria powinny mieć dwie różne kalkomanie.SS to była elita i oni takich hełmów nie mieli.Żandarmeria też powinna mieć nowocześniejsze hełmy a policja to były oddziały odległe od frontu i mogły takich też używać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 albo to z SS z początku III Rzeszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtaz2 Posted February 15, 2011 Author Share Posted February 15, 2011 Koledzy hełm na razie nie jest mój, jutro może będzie mój :) po dwóch stronach hełmu ta sama kalkomania, podpowiedz mojego kolegi że na drugiej fotce widać trochę śladu po kolorze czerwonym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kloki Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Ładny hałer i wygląda na to że w niezłym stanie blacha jest zachowana (sądząc po rancie). Kula weszła od góry? Nie widzę wgniecenia z drugiej strony.Co do kalkomanii", to poważnie uważacie, że są oryginalne? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 Z obu stron flaga ,czy to nie przypadkiem SA-mańskie klimaty ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lina_90 Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 Nawet nie chce sobie wyobrażać tego hełmu po czyszczeniu, pikawa by nie wytrzymała z pewnością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtaz2 Posted February 15, 2011 Author Share Posted February 15, 2011 O teraz bardziej widać ślady po kolorku czerwonym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snake170381 Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 Panowie, a jak sie tak przyjrzec dokladnie to to biale koleczko jest dosyc niereguralne, moglo byc od lapy namalowane???...moze jakis ochotnik,partizan,volkssturm sam sie wyposazal, wzial nocnik po ojcu,dziadku i walnal sobie te malowidla.Byly takie przypadki?Vojtaz zobaczysz jak bedziesz go mial w rece.Ja mysle ze bylo to recznie domalowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobieras39 Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 farby ani śladu a oznaczenia lux;d heheh coś mi się wydaje powojenną fantzją Link to comment Share on other sites More sharing options...
pemko26 Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 http://www.powstanie-warszawskie-1944.pl/helmets.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobieras39 Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 rozwala mnei nadal teoria kalki oryginalnej ale co tam niech wam będzie;d zero farby kalki lux;p o ile wogóle to kalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 http://www.german-helmets.com/SA-HILFSPOLIZEI-Photos.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sailer Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Kalka: Oddziały SA - Hilfspolizei Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sailer Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Kobieras39-o oryginalności się nie wypowiadam (chodź widziałem hałery z przebijającą kalką gdzie farbę ukrył nalot rdzy), próbuję pomóc w ID. Nikt nie powiedział, że to dosłownie kalka często spotykane w tamtym okresie było malowanie we własnym zakresie" insygniów na hełmach. Kiedyś, kiedyś... na allegro wisiała ładna szesnastka z odręcznym malowaniem policji gdańskiej, na forum zapewne też była.-pzdr> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sailer Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Poszukiwacz bunkrów napisał: SS to była elita i oni takich hełmów nie mieli.Żandarmeria też powinna mieć nowocześniejsze hełmy a policja to były oddziały odległe od frontu i mogły takich też używać." Czyżby?...A no właśnie, że oddziały SS, policji, żandarmerii (pomijając czako) i wielu innych wżywały tego wzoru hełmów przed wprowadzeniem modelu m-35. Co do stwierdzenia iż policja to były oddziały odległe od frontu" nie był bym taki pewny, formowano oddziały policyjne które walczyły na linii frontu.-pzdr- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobieras39 Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 ok niech bedzie ale ja jakoś nie wierze w to;p ale różne rzeczy bywają na świecie ;d Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 SS to była elita i oni takich hełmów nie mieli"- dobre...:)SS przez większy okres swego istnienia było formacją paramilitarną, policyjną, która finansowała się sama a nie z budżetu państwa. Z tego powodu widzimy u elitarnych" SS- mannów rózne Beretty, B- acze" i inne tego typu kulfony, których brak w wyposażeniu Heer w czasach wojny. Dopiero utworzenie Waffen SS umożliwiło ujednolicenie wyposażenia SS jako jednostki liniowej, choć do końca wojny wiele im brakowało do Wehrmachtu.Chyba że fanatyzm jest miarą elitarności, wtedy mozna uznać SS za takową jednostkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
vojtaz2
Witam, tak jak w temacie, wiem że jest to 1 wojna tzw rogacz. jak widać używany przez nazistów, tylko interesuje mnie jaka formacja, przy okazji rok produkcji tego hełmu
20 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.