Skocz do zawartości
  • 0

Hełm Niemiecki,Jaka formacja go Używała

vojtaz2

Pytanie

Napisano

Witam, tak jak w temacie, wiem że jest to 1 wojna tzw rogacz. jak widać używany przez nazistów, tylko interesuje mnie jaka formacja, przy okazji rok produkcji tego hełmu

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę ,że to policja go używała.I policja i SS i żandarmeria powinny mieć dwie różne kalkomanie.SS to była elita i oni takich hełmów nie mieli.Żandarmeria też powinna mieć nowocześniejsze hełmy a policja to były oddziały odległe od frontu i mogły takich też używać.
Napisano
Koledzy hełm na razie nie jest mój, jutro może będzie mój :) po dwóch stronach hełmu ta sama kalkomania, podpowiedz mojego kolegi że na drugiej fotce widać trochę śladu po kolorze czerwonym.
Napisano
Ładny hałer i wygląda na to że w niezłym stanie blacha jest zachowana (sądząc po rancie). Kula weszła od góry? Nie widzę wgniecenia z drugiej strony.
Co do kalkomanii", to poważnie uważacie, że są oryginalne? :)
Napisano
Panowie, a jak sie tak przyjrzec dokladnie to to biale koleczko jest dosyc niereguralne, moglo byc od lapy namalowane???...moze jakis ochotnik,partizan,volkssturm sam sie wyposazal, wzial nocnik po ojcu,dziadku i walnal sobie te malowidla.Byly takie przypadki?Vojtaz zobaczysz jak bedziesz go mial w rece.Ja mysle ze bylo to recznie domalowane
Napisano
Kobieras39-o oryginalności się nie wypowiadam (chodź widziałem hałery z przebijającą kalką gdzie farbę ukrył nalot rdzy), próbuję pomóc w ID. Nikt nie powiedział, że to dosłownie kalka często spotykane w tamtym okresie było malowanie we własnym zakresie" insygniów na hełmach. Kiedyś, kiedyś... na allegro wisiała ładna szesnastka z odręcznym malowaniem policji gdańskiej, na forum zapewne też była.

-pzdr>
Napisano
Poszukiwacz bunkrów napisał: SS to była elita i oni takich hełmów nie mieli.Żandarmeria też powinna mieć nowocześniejsze hełmy a policja to były oddziały odległe od frontu i mogły takich też używać."

Czyżby?...A no właśnie, że oddziały SS, policji, żandarmerii (pomijając czako) i wielu innych wżywały tego wzoru hełmów przed wprowadzeniem modelu m-35. Co do stwierdzenia iż policja to były oddziały odległe od frontu" nie był bym taki pewny, formowano oddziały policyjne które walczyły na linii frontu.

-pzdr-
Napisano
SS to była elita i oni takich hełmów nie mieli"- dobre...
:)

SS przez większy okres swego istnienia było formacją paramilitarną, policyjną, która finansowała się sama a nie z budżetu państwa. Z tego powodu widzimy u elitarnych" SS- mannów rózne Beretty, B- acze" i inne tego typu kulfony, których brak w wyposażeniu Heer w czasach wojny. Dopiero utworzenie Waffen SS umożliwiło ujednolicenie wyposażenia SS jako jednostki liniowej, choć do końca wojny wiele im brakowało do Wehrmachtu.
Chyba że fanatyzm jest miarą elitarności, wtedy mozna uznać SS za takową jednostkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie