Skocz do zawartości
  • 0

bicia z nieśmiertelnika niemieckiego

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam proszę o pomoc w identyfikaji bić na tej blaszce blaszka pochodzi z pomorza mierzeja wiślana w blaszkach jestem zupełnie zielony ale nie trafiłem jeszcze z takim biciem LH 1 pod spodem z góry dzięki za info.obczyściłem ile dało mam nadzieję że dobrze widać bicia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a czy kolega HASAG40 czytał ? :

6. Każdy post mający na celu identyfikację pod kątem odsprzedaży musi zostać oznaczony tagiem [Sprzedaż]. W ten sposób osoby które poświęcają czas na identyfikację będą mogły same podjąć decyzję czy chcą pomóc czy nie. Jeżeli znajdzie się osoba która ten nakaz będzie łamała zostanie usunięta z forum.

http://www.odkrywca.pl/kazdy-ma-to-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705
Napisano

witam proszę o pomoc w identyfikaji bić na tej blaszce blaszka pochodzi z pomorza mierzeja wiślana w blaszkach jestem zupełnie zielony ale nie trafiłem jeszcze z takim biciem LH 1 pod spodem z góry dzięki za info.obczyściłem ile dało mam nadzieję że dobrze widać bicia

Napisano
dzięki czyli to grenadierzy ochotnicy ze wschodu fajnie a ta jedynka koło LH to nr żołnierza więc bardzo niski mi się trafił czy to prawda że takie niskie numery to blaszki żołnierzy wyższych stopniem?
Napisano
Oczywiście, że nie prawda :)
Poprostu masz fart. Bardzo często zdarzało się, że hiwisiory mieli osobną numerację.
No i czy właściciel zetona był grenadierem to tez wcvale nie pewne. Mógł np. powozić furą z amunicją ;)
Napisano

śmiej się śmiej bjar jak nie tym razem to następnym trafię dowódcę:-)najlepiej razem z właścicielem żebym miał pewność oczywiście żartuję:-)ale tak na poważnie to tak czy siak przyznasz że blaszki z tak niskim numerem nie zdażają się zbyt często?i przy okazji dodałem fotkę kolejnej blaszki jak ktoś może to niech napisze co oznacza skrót na niej z góry dzięki i pozdrawiam

Napisano
4 zapasowy dywizjon obserwatorów artylerii

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/BeobachtungsErsAbt/BeobErsAbt4-R.htm
Napisano
tak bjar_1 masz rację:-) już szybko sobie poszperałem w necie i doszkoliłem się blaszka z numerem 1 to dowódcy jest a to super rzadkie blaszki są:-)zerknąłem na stronkę lexikon der wehrmacht i znalazłem bardzo duży opis niestety po niemiecku regiment utworzony w rosji z odziałów partyzanckich walki w nowogrodzie i kilku innych miastach wycofali się na gdańsk w maju 1945r.poddali się pod sztutowem i to by się zgadzało bo tam trafiona tylko niestety bez właściciela:-)jeżeli ma ktoś dokładny opis szlaku bojowego to bardzo bym prosił o jakieś info.z góry dzięki
Napisano
no nie wiem bjar jak pisałem wcześniej jestem zielony w temacie blaszek a tak się uparłem z tego że poprostu wyczytałem sobie w necie że na blaszce nr1 jest dowódcy ale nie jestem specem takim jak ty także jeżeli piszeż że nie jest to szkoda:-(ale i tak nie widziałem dł€go blaszki z numerem żołnierzą 1 :-)
Napisano
Ja się za speca nie uważam - sa lepsi :)
A Nr.1 niekoniecznie musi oznaczać dowódcę. Zwróć uwagę, że to hiwis.

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie