Skocz do zawartości

nóż jako niezbedny ekwipunek

adek1990

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ten agnet do AK" to największy szajs jaki w rękach miałem.Szczerze odradzam.Glock 78 natomiast polecam z czystym sumieniem:)
Napisano
Ja zabieram skracany do 3/4 bagnet mausera,jak kol.stock napisał jest przydatny w korzeniach,po drugie nie wiadomo kto czai się w leśnych ostępach. Co do butów to desanty,dobrze chronią przed skręceniem,kleszcz nie wlezie pod nogawkę a i o żmijskach trzeba pamiętać. Zbędne ekwipunki w bagażniku zostają ,w pełnym oporządzeniu trudniej się ewakuować w razie ,,W,,
Zdrów
Napisano
Ja od niedawna chodzę z nowo nabytym Kampfmesserem BW Solingen.Wcześniej chodziłem z takim nożem gerlach który dawniej był pogromcą chlewika:)
Napisano
Do Kol.stock84....Do wymienionych przez Kol.celów wystarczy dobry scyzoryk.Pytanie autora tematu dotyczyło noża jako niezbędnego ekwipunku poszukiwacza.
Pozdrawiam!
Napisano
Używanie noża, siekiery, piły itp., w towarzystwie ziemi jest dla mnie niezrozumiałe. Piasek nawet w małej ilości niszczy sprzęt.
Dla poszukiwaczy profesjonalistów" - do kiełbaski!!
Napisano
Jakbym nie chciał by się zniszczył i aby ładnie wyglądał to bym go sobie na półkę położył.Nóż to narzędzie, które ma służyć i być pomocne.A czasem naprawde bez noża w lesie jak bez ręki...Pozdrawiam
Napisano
Nie szkoda? Mnie czegoś innego uczyli.
Chcesz ciachać korzenie i bogaty w ostrza:
http://allegro.pl/fiskars-sekator-kowadelkowy-l-112580-gratis-i1385965919.html

1 kila to dla nas nic.
Napisano
Tak jeżeli ktoś monetki na polach zbiera to inna sprawa a jak ktoś to zatwardziały militarzysta to co innego zupełnie kopie i w innych warunkach więc potzebuje niezawodnego sprzętu :)

pozdr adek1990
Napisano

dobre noże można kupić od ruskich na bazarze,ja osobiście nie korzystam z noża podczas wykopów,ale w innych sytuacjach sprawdza się doskonale,np.otwieranie konserwy nawet z puchy czolgowej,wycinanie gałęzi na ognisko itp,mam go już ladne pare lat i stal nie do zajechania,posiadam też niezbędnik victronix ale to już inna bajka delikatny i do drobnych czynności no i dużo drozszy bo ruski sprzęt jak dobrze pamietam kosztowal 20 zł..

Napisano
Nosiłem kiedyś bagnet AK 47,ale po paru wypadach uznałem go za nie potrzebny balast.

Zwykłe ubranie+wykrywacz+ fiskars..

Uśmiech żony po powrocie z pola cały w błocie" bezcenne :)
Napisano
każdy ma własne doświadczenia...

moje: nigdy - na kilkadziesiąt dni buszmeńskiego życia w głuszy (spływy kajakowe)- nie zaistniała potrzeba użycia dużego ostrza", chociaż miałem...
za to występowały problemy z przenoszeniem, - troczenie, masa itp.

najbardziej skutecznym narzędziem - okazał się średniej wielkości składak z blokadą, jednostronnie ostrzony, z grubym grzbietem do pobijania, otworem na pętlę, klipsem, forma tanto
-------
i uszlachetnienie - ostrza - w część esque" do cięcia grubego plastiku - okazało się - zbędne.
-------
za to - badziewny microtool - breloczek - o ten był często w użyciu...
-------
i taka uwaga na koniec - narzędzie do robót zgrubnych nie nadaje się do robót precyzyjnych
próba łączenia - jest nieszczęśliwa

z rzeczy niedocenianych - a upierdliwych w terenie - jest funkcja dobrych precyzyjnych nożyczek - obsługiwalnych lewą" ręką...
np do obcięcia zadartego paznokcia w prawej"...
Napisano
U mnie jest niezniszczalny Glock w wersji z piłą co by korzenie przyciąć i wydłubać z pomiędzy nich jak trzeba,oraz Wenger do kiełbaski i konserwy ja sie na cały dzień wchodzi w las to niezbedny:) pozdrawiam
Napisano
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum19/dsc00295_copy1.jpg

już 8 lat... w akcji

a to wcześniejsze wątki - bo ten jest kolejnym n-tym wcieleniem...
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=459984#461417
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=497577#497577
Napisano

Ja zawsze zabieram ze sobą mojego starego opinel`a - niezawodny lekki nóż na każdą okazję... Większe cięższe noże dla mnie stanowią w terenie tylko zbędny balast...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie