Kiler Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 Witam!Proszę o identyfikację tych kół lub osi. Czy jest od samolotu czy może wózka transportowego.Wybór działu uważam za słuszny ze względu na rzadkość pokazywania polskich rzeczy związanych z lotnictwem i publikację zdjęć wśród fachowców od lotnictwa. Mam nadzieję, że nie wywoła to niepotrzebnych pyskówek.Z poważaniem Kiler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 4 Luty 2011 Share Napisano 4 Luty 2011 Jak dla mnie całość wygląda jak najbardziej na chodzącą z samolotuSą jeszcze jakieś napisy na oponach? Oznaczenia rozmiaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 4 Luty 2011 Autor Share Napisano 4 Luty 2011 Zobacz, coś podobnego stoi za tym samolotem. Co to jest i co to za samolot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 4 Luty 2011 Share Napisano 4 Luty 2011 Resztki PWS-26patrząc na konstrukcje tego ustrojstw pierwsze co mi przychodzi do głowy to wózek do przetaczania samolotów z płozą na ogonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 4 Luty 2011 Autor Share Napisano 4 Luty 2011 Nie wiesz czy jest jakaś instrukcja techniczna takiego wózka i sposób jego używania. To może być dobry trop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 4 Luty 2011 Share Napisano 4 Luty 2011 Trop może być mylny, bo wózki transportowe czesto robiono ze skasowanych samolotów starszych typów. Podobnie pokrowce na koła czy na kabiny - znane są zdjęcia przykrytych" kół P-11 kiedy na takowych pokrowcach widać jeszcze szachownice :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper91 Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 Jako nowy użytkownik witam szanowne gremium:) A nie bedzie to przypadkiem ten model http://pl.wikipedia.org/wiki/Albatros_B.II ? Takie moje pierwsze skojarzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 Mam trochę inną teorię na ten temat. Wg mojej opinii jest to wykorzystanie kół do jakiegoś wózka. Popatrzcie na zaznaczony element - płaskownik z dwoma otworami. Sugeruje to, moim zdaniem, mocowanie jakiejś powierzchni płaskiej - np. dna wózka. Zresztą być może wykorzystane zostały tylko same opony. Jeśli dobrze pamiętam to kilkanaście lat temu w Muzeum Techniki w Warszawie stał na ekspozycji motor z oponą (większego rozmiaru)z takim samym napisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.