Skocz do zawartości

Oblicza ukraińskiej szkoły

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.bibula.com/?p=31648

oraz link do strony Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr. 2 w Przemyślu.: http://www.szaszk.edu.pl/viewpage.php?page_id=28
Napisano
dyrekcja szkoły może i za to beknie , ale to wcale i absolutnie nic nie zmieni w wychowaniu młodzieży zamieszkującej tamte tereny ci co byli ukraincami , czują się ukraincami i do tego nacjonalistami tak właśnie wychowywali ,wychowują i będą wychowywać swoje potomstwo , nikt i nic tego nie zmieni na to nie ma siły kto będzie chciał to będzie w tym uczestniczył kto nie to nie pójdzie na te uroczystości i już
Napisano
A powinni zamknąć tę bude i niech ukraińcy kształcą się na koszt Ukrainy a nie nasz ,oczywiście u siebie. Po drugie to dla mnie taki twór jak ukraína nie istnieje i jak to kiedyś mówiono ,,Polska od morza do morza,,
Pozdrawiam.
Napisano
Wierzycie w te propagandowe wypociny Bibuły"? Przecież to jakaś pismo wydawane w Stanach, odpowiednik Naszego Dziennika"...
Napisano
Wierzycie w te propagandowe wypociny "Bibuły? Przecież to jakaś pismo wydawane w Stanach, odpowiednik "Naszego Dziennika..."

Nie, wierzymy tylko rzetelnej i obiektywnej Gazecie W. , tygodnikowi NIE i telewizji TVN........ .

Czy, Ty miałeś kiedyś Nasz Dziennik w rękach??? Czy tylko powtarzasz formułki za WSI24 ???
Napisano
Nie powtarzam formułek. Nie czytam Gazety W., nie czytam NIE i a mój telewizor nie odbiera TVN. Żałuje, że zabrałem głos w tym temacie, który pewnie przerodzi się w jałowe przekrzykiwanie się.

Szkoda, że autor artykułu nie wspomniał, że uczniowie obchodzą także Uroczystości rocznicowe napaści ZSRR na Polskę, co w Polskiej szkole jest często pomijane. A dochodzenia i szerokich wniosków p. Bajewicza, które oparł na jednej dacie i wycieczce szkolonej do Pilkulec, nie będę komentował.
Napisano
Szkoda, że autor artykułu nie wspomniał, że uczniowie obchodzą także Uroczystości rocznicowe napaści ZSRR na Polskę,"
to radze jeszcze raz po prostu przeczytać a nie przelecieć" po tekście bo wspomniał i to chyba ze 2 razy...
A co do wychowywania dzieci przez Ukraińskie środowiska w Polsce to tak właśnie jest.Wychowują je jakby mieszkały we wrogim okupowanym państwie wśród wrogów...debile.
Ale czego się spodziewać skoro wielu Banderowców z dokumentami zamordowanych przez siebie Polaków przedostało się do Polski i tu pozakładali rodziny, a swój jad nienawiści wstrzyknęli swoim dzieciom i wnukom...
Napisano
Wążu- dwa pytania.

Po pierwsze primo, czy poza sławnym" Rajdem Bandery masz jakieś inne dowody na uznanie Polaków przez Ukraińców/mniejszość ukraińską za debili.

Po drugie primo- możesz podać dowody, że wielu Banderowców z dokumentami zamordowanych przez siebie Polaków przedostało się do Polski i tu pozakładali rodziny,"

Ładnie proszę...
Napisano
Poczekajmy na odpowiedź z ministerstwa i rozwój wypadków. Pozwoliłem sobie przez chwilę prześledzić gazetki szkolne tejże szkoły i w numerze 24 znalazłem taki trochę dziwny opublikowany list jednej z uczennic, który dał mi do myślenia.

Cytuję:
Szanowna Redakcjo!
Mam nadzieje, że ten list znajdzie się w następnym numerze "Rozpałki bo wszyscy o tym mówią między sobą, ale nikt nie powiedział tego głośno. Z roku na rok nasza szkoła podupada. Coraz mniej ludzi wysyła tu swoje dzieci. (...) Dlaczego 70% kadry to Polacy, skoro szkoła podobno jest ukraińska? W Przemyślu jest wielu ukraińskich nauczycieli, a do szkoły zatrudniani są Polacy. Do polskich nauczycieli nic niem mam bo uczą dobrze, ale skoro mamy bezrobotnych ukraińskich nauczycieli albo uczących w polskich szkołach, to dlaczego mamy polonizować Szaszkiewiczówkę?" - koniec cytatu.

Czegoś tu nie rozumiem. Skoro 70% kadry to Polacy, jak sądzę ludzie wykształceni i znający historię swojego kraju, mający wpływ na program nauczania i organizację uroczystości szkolnych, kontakty z Kuratorium Oświaty itd itp to albo wyraźnie bagatelizują problem w imię polityki typu zapomnijmy o tym co było i wybierzmy przyszłość lub w imię politycznej poprawności albo jest to świadoma polityka władz oświatowych naszego kraju. Tylko jak to pogodzić ze zwykłą ludzką uczciwością, szacunkiem dla niewinnie pomordowanych i pamięcią dla bohaterów i patriotów. Skoro jednak oficjalnie polskie władze uznały UPA za organizację zbrodniczą, to organizowanie przez szkołę uroczystości w dn. 14.10 (dzień powstania UPA) należy traktować jako zaprzeczenie intencji uchwały Polskiego Sejmu z określonymi konsekwencjami. I Akcja Wisła nie ma nic do tego.
Napisano
Panowie o co naprawdę w tym temacie chodzi?
Czy oto że jest tzw ,,Ukraińska,,szkoła w Przemyślu?
Czy też oto że w szkole obchodzi się ,,niechciane ,,święta?
Niechciane oczywiście przez Nas.
70%nauczycieli to Polacy no więc?
Ja mam takie pytania bo nie wiem.
Czy na terenie Ukrainy istnieją szkoły ,,Polskie,,
Czy w tej lub tych szkołach nie obchodzi się świąt lub wydarzeń niechcianych przez Ukraińców.
Jaki procent wśród nauczycieli stanowią Polacy.
Ja myślę że gdyby ktoś z Was znał odpowiedzi na te moje pytania,odpowiedzi zamknęły by dalszą dyskusję.
Ale to jest tylko moja nadzieja.
Napisano
Jak zwykle kolega jacek1962 tylko pyta he he. Mam takiego kumpla w pracy. Rzuca problem, zazwyczaj zawiły w treści, a na pytanie jak go rozwiązać odpowiada: ja nie wiem. Po jakimś czasie okazuje się, że problem jest wydumany, a my do tego momentu dreptaliśmy w miejscu bajdurząc bez sensu. Tak to jest z Tobą kolego jacku? (oczywiście bez złośliwości i urazy)
Szacunek
Napisano
Niedawno w regionalnej TVP w programie ukraińskiej mniejszości'' U siebie'' wypowiadała się pewna nastolatka,jak ona to ubolewa,że pewna część młodzieży się polonizuje.Nie użyła słów asymiluje,czy też utożsamia.Czy też ktoś na siłę chce z nich zrobić Polaków? W każdej chwili mogą wsiąść do pociągu,i budować na wschodzie kraj swoich marzeń.
  • 2 weeks later...
Napisano
Twój wpis przypomniał mi o wrzutce Snake, że wielu banderowców przeszło do Polski i zalegalizowało się, posługując dokumentami pomordowanych Polaków.

Ponieważ Twój wpis potwierdził, jak rozumiem tą tezę, poprosiłem ( dziękując za przypomnienie ) o dowody/przykłady.

Teraz dowiaduję się, że chcę wszystko wiedzieć lepiej". W sumie to i racja, bo ja nie znam przykładów masowych ( wielu ) przedmiotowych legalizacji.
Napisano
Nie rozumiem jak można to negować.
Wielu takich iby Polaków" wyjechało na tych dokumentach na ZAchód vel do Kanady,a pisze o tym m.in. ukraiński historyk zamieszkujący w Kanadzie.
Napisano
Polacy na wspólną historię mają zupełnie odmienne zdanie, bo wiadomo, że nic nie jest tylko białe i czarne, ukraińcy mają przekłamaną historię, ale za to niemal wszyscy w zachodniej części są antypolscy. Morał z tego taki, że w obliczu odpukać agresji, to oni ponownie wyjdą zwycięską ręką, tym bardziej, że jaki ich ie było wcale to teraz mają naród, który ma o połowę więcej mieszkańców niż Polska.
Nic do nich nie mam, lecz powinniśmy się trzymać razem, a ta polityka prowadzona przez naszych polityków skłóca Polaków. A już niejednokrotnie historia nam pokazała, że niezgoda rujnuje.
Polacy bardzo starają się być otwarci na inne kraje, lecz taka polityka jest nieefektywna, gdyż inne kraje to wykorzystują, Polska finansuje niemieckie szkoły w Polsce, rosyjskie, ukraińskie i inne, szkopuł w tym, że naszych szkół ani niemcy ani ukraińcy w tych krajach nie finansują.
Takim bogatym i dobrym krajem jesteśmy. A jak nam odpłącają to widać po szkole w Przemyślu - antypolskością.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie