Skocz do zawartości
  • 0

srebro

jerzy_mechpoj

Pytanie

Napisano

Ostatnio dostałem srebra obiadowe i mam prośbę , nie wiem z jakiego okresu to jest ,po prostu chciałbym poznać historię
Nie jestem pewny czy na tym pomniejszonym zdjęciu da się coś odczytać ale na pewno jest to srebro próby 800.
Gdyby było słabo widoczne spróbuje zamieścić większe.
Z góry Dzięki za pomoc.
Jerzy

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za odpowiedź !!!
Tylko jestem ciekawy dlaczego (jest to dokładnie widoczne symbole próby Półksiężyc korona 800 i litera S przekreślona dwoma wygibusami wskazuje na rok 1881 Hermann Behrnd Dresden i to jest pewny znak . Jeszcze jedno na niektórych częściach są wybite symbole przed próbą i po próbie . Mam za mały wzmacniacz wizji ale postaram się odczytać i wtedy dam znać .
Naprawdę mnie to ciekawi bo to jest pamiątka .
Jerzy
Napisano

Ostatnio dostałem srebra obiadowe i mam prośbę , nie wiem z jakiego okresu to jest ,po prostu chciałbym poznać historię
Nie jestem pewny czy na tym pomniejszonym zdjęciu da się coś odczytać ale na pewno jest to srebro próby 800.
Gdyby było słabo widoczne spróbuje zamieścić większe.
Z góry Dzięki za pomoc.
Jerzy

Napisano
Proszę jeszcze o podpowiedź co oznaczają symbole w owalu znajdującym się przed symbolami próby w tym owalu jest liczba 3 głowa kobiety i litera w w takiej kolejności jak napisałem.
Z góry dzięki.
Jerzy
Napisano
http://www.925-1000.com/Fpoland_marks_1.html
jeżeli taka kolejność, to - Polska, srebro próby 800, po 1920 r.
Napisano
punce niemieckie po 1886 roku (półksiężyc, korona i 800)

przed tymi puncami w owalu - niestety jest niewidoczne
za tymi puncami, prawdopodobnie punca wykonawcy - niestety nie mogę namierzyć o kogo chodzi.

więcej możesz zobaczyć :

http://www.925-1000.com/Fgerman_marks_a1884.html

-pozdro-
Napisano
Witam.
Podłączę się pod wątek z małym zapytaniem. Mianowicie mam łyżki i widelce firmy Henniger ,na jednych jest próba 800 a na drugich 80 ,chcíałbym zapytać co oznacza próba 80 ???
Pozdrawiam.
Napisano
Dziękuję za pomoc .
Postaram się zrobić zdjęcie wszystkiego tylko ograniczenie rozdzielczości i format zdjęcia (to nie będzie ciekawe)
Zdjęcie prześlę 01.02.2011
Jerzy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie