Skocz do zawartości

Stacjonowanie wojsk niemieckich na mazurach

damianos12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam chciałby się dowiedzieć gdzie stacjonowały wojska niemieckie w Zawrotach,Rusi,Ostródzie,Morągu,Florczakach.. Mile widziane zdjęcia,mapy... Interesują mnie głównie wojska niemieckie.. Z góry dziękuje za odpowiedź ;]
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Co panowie nic nie wiecie na ten temat ? myślę że przyda się to nie tylko mi ale innym kolegom z mazur którzy są tu na forum.. Ja wiem tylko tyle że wojska obozowały w lasach a często na wyspach w kretowinach..
Napisano
Aha dzięki za info no dawać dawać koledzy :P Wczoraj od znajomego się dowiedziałem że w ostródzie na koszarach musiały stacjonować wojska niemieckie a w szczególności wermacht klamerka i maszyny do szycia , manierki ,menażki mówią same za siebie ja posiadam tylko fotkę Alu Wh tej z ostródy no i pruską... Ciekawią mnie też zdjęcia dawnego Morąga i okolicznych wiosek wiec jak ktoś ma jakies skany niech wrzuci ;)
Napisano
Tak tak widziałem nie wszystkie ale widziałem parę Dzięki wam chłopaki.Bjar_1 fajna ta stronka :) A macie może jakieś miejscówki na szukanko ja dalej niż ostródę nie mam jak jechać wiec tak do tych terenów może ktoś naw wiosnę chętny na wykopki :P Zapraszam na zawroty ja pomykam ze smętkiem wiec na kolor nie ma co u mnie liczyć choć zdarza się wiec może jak ktoś z was jest z W-M lub będzie na wczasach zapraszam ;) Jeszcze słyszałem o Samborowie mówią że tam jest i fantów i urwiłapek ;P Ale osobiście tam nie byłem wiec nie wiem jak jest może ktoś był ?
Napisano
Zapomniałem panowie dopisać czy macie coś na temat Zawrot wieś koło Morąga zdjęcia linki do zdjęć ;] Chce zobaczyć jak moja wioska wcześniej wyglądała ....
Napisano
Z Samborowem to ostrożnie. Z Wykrywką tam jeszcze nie chodziłem ale pamiętam te lasy z grzybobrań. Mnóstwo niwypałów leżących praktyczni na wierzchu. Łatwo się o to potknąć :)
Napisano
z tego co wiem to w dzwierzutach,jablonce,malszewku.pod dzwierzutami byl podobno nawet jakis oboz jeniecki ale niewiem z jakiej wojny.bylem na miejscu i sa jakies przeslanki za tym.
Napisano
A na możliwe możliwe za Ostróda są fajne okopy jest u nas jakiś ziomek z Ostródy... Wiem że jest osterode może niech napiszą tutaj ci którzy są z W-M Ostróda Morąg itd
Napisano
to tereny 2 wojen.wiec i nachodzic sie troche trzeba,ale warto.znajomy na moich oczach wyciagnl pikelhalba.remontuja tam ekspresowke i jak gadalem z drogowcami to wzdluz trasy odkopali juz kilku niemcow.ale fanty w cudowny sposob rozplynely sie w powietrzu.
Napisano
Jadąc z biskupca w strone Łęzan jest piekny las prez który biegnie bardzo kręta droga. W wiekszosci jest to teren bagnisty. Droga ta podobno miala slużyc do transportu żołniezy i sprzetu wojskowego do Wilczego Szańca. Mniejwiecej w połowie trasy po lewej stronie widnieje czerwona tabliczka ostrzegawcza przed pozostałościami po drugiej wojnie swiatowej tj po bombach i pociskach. Podobno w lesie jest jeszcze podziemny bunkier ale ile z nim prawdy to nie wiem.Nie zapuszczałem sie osobiscie w ten teren. Czy ktorys z uzytkownikow cos wie na ten temat?
Napisano
temat mi nie znany. wiem tylko tyle ze pod biskupcem do strony zachodniej blisko jeziora byla ladna naparzanka pierwszowojenna.po okolicznych lasach troche bunkrow ziemnych i okopow.
Napisano
No widzę panowie temat się rozkręcił trochę to i dobrze ;]Do Barczewa mam dobry dostęp o tych Niemcach to nie słyszałem a po 2 niektórzy z drogowców po prostu nie chcą ciągać się po policji wrazie znalezienia szczątków wiadomo czym to grozi przerwaniem roboty i wleczeniem się na komisariat nic przyjemnego ;/A w tym Barczewie to owszem hałery m-35 wychodziły i jedna 42 a tak pozatym za często tam nie bywam a z tym wilczym szańcem nie dam ci odpowiedzi co jak i gdzie ale również słyszałem o tym podziemnym bunkrze może jeszcze ktoś poprze mnie i switcha ;]
Napisano
ja smigalem wokolo dzwierzut,po tzw.spalonkach.majac dobre mapy.i tam gdzie mialo nie byc walk-niespodzianki.zamki do mg,luski niemieckie i rosyjskie.komplet czesci do dkw-felgi+opony+swiece+czesci zamienne. i wszystko w pokrowcu.
Napisano
pod biskupcem od strony zchodniej jeziora bodajze podczas 1ws. byla ostra rombanka.cos dzialo sie tez w trelkowku,wielkie luski skrecane z pasow blachy.a w jablonce byla szkola hitlerjugen.kolega pokazywl mi zdjecia.ale jest zrownana z ziemia.
Napisano
a miedzy rumami a saplatami byla jakas potyczka pancerna.luski i ogniwa gasienic sie trafiaja.w dzwierzutach zas podobno stacjonowalo ss w obecnej podstawowce.jest tez i strzelnica wlesie.
Napisano
Kolegoo kolegoo przystopuj troche napisz w jednym poście wszystko a nie piszesz aby nabić posty jak się rozmowa rozkręci zdąży ich nabić tym się nie martw..... Dużo jest ludzi z mazur ale nie wszyscy są na odkrywcy ;/ A tym co są należał by się kopniak w dupsko wczoraj bywając pod Ostródą natrafiłem na 2 ogromne doły i kupę śmieci obok nich ciekawe jaki huj to zrobił niech się cieszy ze akurat nie było mnie przy tym jak je kopał bo 1 by je zakopał a po 2 dostał by kopa na drogę ;D a wracając do naszych mazurr :D kolega ..mensguth6.. dobrze pisze że mogło by się więcej ludzi odezwać :D wnoszą jakieś ciekawe foty/ mapy z okolic warmi i mazur całych już nawet nie proszę o te wioski miasta tylko o całe mazury kto chętny na wykopki około czerwca zapraszam do mnie bo sprzedaje Hs-3 i nabywam Tesoro Cibole tylko nie wiem czy nie lepiej by było wziąć Rutusa ? doradźcie mi z tym panowie chodzi mi o to żeby był na to i na to i miał w miare przyzwoity zasięg ;D
Napisano
fakt faktem niecierpliwy jestem.przepraszam ale nie wiem o co chodzi z tym nabijanie postow.? co do wyprawy w czerwcu to chetnie sie pisze.stacjonuje w poznaniu obecnie ,i tu tez jest troche fajnych fantow.bedac wczoraj wyszlo ma troszke zapalnikow i dwa guziki z czego jeden niemiecki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie