Skocz do zawartości

X-terra 70 - zamiana, na co ??

banan20

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
banan20 - niekoniecznie więcej zyskasz z Explorerem. To zależy od rodzaju gruntu bo jeśli np. wchodzisz na dobrą miejscówkę, ale gleba jest tak wysokozmineralizowana albo np. podmokła, że musisz sporo zjeżdżać z czułością w Xterze to tak, faktycznie skorzystasz na zmianie. Jednak na dobrej miejscówce o ormalnej" glebiem Xterra nie da się łatwo pokonać a na zaśmieconym terenie pobije Explorera swoją szybkością, czułoscią i selektywnością.
adek_ - o jakiej 10.5DD cewce piszesz?

Pozdrawiam

VW
Napisano
Aaa, no tak:) To się zgadza - każdy wysokoczęstotliwościowiec ma siłą rzeczy problemy z większym żelazem. Coś za coś:) Za to w Terce łatwo to rozpoznać a po zmianie częstotliwości w ogóle zapomnieć.

Pozdrawiam

VW
Napisano
w tej starej X terce mam dwie cewki 7,5 koncentryczną i 18,5 koncentryczną....jakie są różnice w poszukiwaniach jeśli miałbym cewkę DD
Napisano
a i jeszcze pytanie co myślicie o wykrywaczu Xp Deus ?? poza tmy tak jak mowilem mam zwykle okrągłe cewki 7,5 i 18,5 do X terry 70, jeszcze taki starego typu bez naklejki Minelab...czy DD to rzeczywiscie coś lepszego?? a co myslicie o wykrywkach Technetics T2 czy Fisher f75, jak one się mają do Explo Etraca, Terry 70 i Deusa ? Kurcze naprawde przede mna trudna decyzja..doadam ze X terra 70 zostaje w domu
Napisano
banan20 - rozumiem, że masz cewki koncentryczne? DD są również okrągłe z wyjątkiem sondy eliptycznej.
Z dwóch proponowanych - T2 i F75 - lepiej rozważyć F75, zwłaszcza w wersji limitowanej ze zwiększonym zasięgiem. W sprzyjających warunkach, na normalnej glebie, to prawdziwy kosiarz drobnicy. Jednak ze względu na swoją czułość, na trudniejszym gruncie bywa, że sobie średnio radzi. To tak tylko w ogromnym skrócie i radzę poczytać więcej na temat tego wykrywacza.
Zarówno Explorer jak i Etrac poradzą sobie świetnie w każdym terenie. Dzieje się tak jednak kosztem wolniejszego tempa pracy i znacznie gorszej ergonomi.
Deus zdaje się być bardzo dobrym sprzętem, ale nie porównywałbym go do wieloczęstotliwościowców. Nie testowałem go jeszcze, więc musisz pytać Denara lub śledzić zagraniczne fora.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Tak przy okazji to T2 też jest w wersji LTD/SE. Jest czarny a nie zielony, ma mocniejszy procek, cewkę snajperkę DD i 2 dodatkowe programy: boost i cache.
Wiem bo se kupiłem :P
Podstawowy teścik w ciągu najbliższych dni.
Napisano
JE brak, statyka brak, po włączeniu ustawianie od nowa :)

Proszę nie potraktować tego jako obronę ale to gubienie ustawień naprawdę nie jest upierdliwe. T2 ma zaledwie 6 ustawień (nie licząc zmiany częstotliwości). Bawiłem się nim w domu wiele razy i ustawienie czegokolwiek to kilka sek. A i tak co pole trzeba balansować grunt, zmienić treeshold. Biorąc pod uwagę to, że na 1 komplecie baterii potrafi podobno 40h działać to po co go wyłączać?
Do czasu upadku i rozwalenia LCD miałem F2 i też go nie wyłączałem. Też nie zapamiętywał ustawień i jakoś mi to nie przeszkadzało.

Statyk? A po co komu statyk bez dyskryminacji wielkościowej. Przerost formy nad treścią. No chyba że się lubi zużywać saperki, jedna za drugą.
Po drugie tryb Cache. Dużo wolniejszy (trzeba zamiatać jak minelabami) ale zasięg zwiększa się bardzo mocno. Sygnał jest jakiś taki dłuższy, przeciągnięty w czasie. Ma się wrażenie, że działa w tym trybie podobnie jak w statyku (oczywiście tak nie jest). Można zbliżyć i oddalić przedmiot w osi wykrywacza i sygnał się zwiększa i maleje. Zresztą niedługo wrzucę jakiś filmik żeby to pokazać.

Rzeczy które wiem w tej chwili.
1. Zmiana częstotliwości aby zapobiegać wykrywaniu fal od źródeł elektrycznych powoduje spory spadek zasięgu wykrywacza. Ma się wrażenie, że każde odchylenie od środkowej częstotliwości" powoduje niezgrywanie się jej z cewką. I owszem, linie elektryczne są prawie całkowicie wygaszane ale czułość trzeba zwiększyć o ok. 15-20 punktów, żeby mieć zasięg jak w nominalnej częstotliwości.

2. Tryb boost dość mocno zwiększa zasięg ale szybkość wykrywki pozostaje na bardzo akceptowalnym poziomie.

3. Tryb cache drastycznie zwiększa zasięg ale szybkość wykrywacza zmniejsza się równie drastycznie. Tryb przydatny żeby podejść pod jakieś drzewo, obskoczyć z każdej strony i wyłączyć w momencie powrotu na pole

4. Recovery time" kosmiczny. Mnie po przeskoczeniu z F2 zabija.

5. Długi badyl w połączeniu z rewelacyjnym czasem regeneracji pozwala na przemiatanie bardzo szerokiego pasa. Poprostu można wyciągnąć tyczkę mocno przed siebie i ciągnąć z lewej na prawą robiąc bardzo szeroki łuk. Oczywiście nieprzydatne w ciężkim terenie, gdzie trzeba omijać kamienie, pagórki itp.

6. Dźwięki - średnio przyjazne. Szczególnie pierdnięcia od żelaza.
Napisano
A wy co byście zrobili na moim miejscu ?? Jak byście zadecydowali ?? Czym się rózni Terra 70 od 705 za wyjatkiem wyglady i podswietlania ??? I expolorer od Etraca za wyjatkiem USB, który uwazam jest zbędny ?
Napisano
Na Twoim miejscu wziąłbym kartkę zrobił tabelkę zapisał w niej odpowiednio etraca, deusa, F75, T2, spectre i co tam jeszcze chcesz i wypisał największe wady bo każdy z tych sprzętów jakieś ma i wybrał ten którego wady przeszkadzają najmniej, bo zasięgi pewnie każdy ma porównywalne i nikt nie określi, który z nich ma 3 cm przewagi.
Napisano
Tak na bardzo szybko - X705 ma też rozszerzone możliwości strojenia do gruntu, co w pewnych sytuacjach może, ale nie musi, być przydatne.
F75 w odróżnieniu od T2 ma między innymi świetny i czuły tryb JE i nie gubi ustawień po wyłączeniu.
Etrac ma dość wyraźnie poprawioną ergonomię w stosunku do Explorera.
Co tam jeszcze było na tapecie? :))

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam! Wracam do zasadniczego pytania autora postu. Tak się składa,że sam miałem podobny dylemat ....Ostatecznie posiadając X-70 dokupiłem E-traca i wg.mnie to był bardzo dobry ruch.Dodam,że testowałem x-705 kolegi.Dla mnie różnica pomiędzy X-70,a 705 sprowadza się do podświetlenia i układu przycisków na zmienionym panelu.Co do przejścia z X-70 na E-traca...Wg.mojej subiektywnej opinii E-trac,to nie Explorer,a tym bardziej nie X-70,705.Ja chodzę z E-tracem obecnie,żona z X-70 więc mam stałe proównanie tych wykrywaczy w różnych sytuacjach.Wg.mnie(i moich doświadczeń),to co jest dla X-70 uciekającym" sygnałem o zmiennej identyfikacji numerycznej dla E-traca jest np.pewną boratynką lub pewnym żelazem i jak dotąd nie było pomyłki.Nie jest też prawdą ,że z E-tracem trzeba chodzić wolno(nie mylić z Explorerem).Chodzę z nim dokładnie tak samo jak z X-70 do tego z zasady na max czułości.Reasumując wg.mnie E-trac jest głębszy i dokładniejszy w dysktyminacji od X-70,705,nie jest trudny w obsłudze pomimo rozbudowanego menu i bardzo skuteczny....co wcale wg.mnie nie oznacza,że X-70,705 jest słabe.Na koniec dodam,że X-70 choć jest dla mnie wzorem ergonomii ma problem z E-tracem...on jest cięższy,a nie robi wrażenia na łokciu ,jak np.Explorer.A wybór oczywiście należy do każdego z nas.
Pozdrawiam!
Napisano
P.S.
Wg.mnie po X-70 przesiadka na E-traca lub pozostanie w miejscu....oczywiście do momentu przesiadki na E-traca :))

Pozdrawiam Serdecznie !
Napisano
Sprawą do rozważenia jest to czy zmiany w elektronice, które czynią e-t szybszym" od Exa, pozwalającym na prace jak przy x-te nie mają wpływu na czułość wykrywki. Ex nie nadaje się zbytnio na nawet średnio zaśmiecony teren/pole. Za to na polanach i w lesie robi rzeczy niemożliwe.

Jeżeli szybko i na pole" to jednak nie szukałbym ex czy e-t. Chyba ostatni w miarę uniwersalny minelab to Sovereign.

Dla biegających to raczej coś z whitesów. V3-Ostrza do cewki i ni chybi przycinarka do trawy:) Potem mogę wejść z kombajnem:)
  • 2 weeks later...
Napisano
Wasze posty są bardzo pomocne i dziękuje za nie, lecz dalej się waham....albo kupie nówke X terrę 705 a do niej cewke DD 7,5 i DD 10,5 jedną podłącze do X 70 drugą do X 705... albo kupie uzywke e traca...choc ta to spory wydatek....naprawde nie wiem co robic :( za etraciem przemawia to że to coś nowego.... Ogladalem na necie film jak gość znalazł 1 centa X terrą a E trac na niej nie zagrał...dziwne
Napisano
nie bardzo czaję przesłanie cewki 18.75 do terry.
Na standardowej 7.5 czułości na drobnicę jest aż za dużo, a cewka 18.75 ma ją zwiększyć...
ale ja ze fsi jeste

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie