H2HSnake Napisano 6 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2011 Nie wiem ilu z was słuchało niesamowitej audycji Kresowe Dziedzictwo" w Radiu Rzeszów, ale z pewnością jest to jedna z najlepszych audycji poruszających tematy dawnych kresów Rzeczpospolitej.Rzetelne profesjonalne dziennikarstwo, wywiady, z Polakami, z Ukraińcami.Dowiedziałem się właśnie od autora że nowy prezes radia Rzeszów, zlikwidował tą audycję, (pozostawiając autora bez środków do życia -to tak na marginesie)bo za mało w niej było reklam (taka była wymówka), nie ruszono natomiast audycji Ukraińskiej bo przecież są w Polsce nietykalni.Kto nie zna audycji polecam odsłuchanie kilku ocalałych emisji na stronie radia Rzeszów.Opis :Kresowe dziedzictwoZapraszam nie tylko Kresowian ale i każdego, komu bliskie są dawne Kresy południowo-wschodnie Rzeczypospolitej. Na tych utraconych na zawsze ziemiach pozostały liczne skarby kultury polskiej: Starówki miast, pałace i zamki obronne, kościoły i klasztory, parki i pomniki. Pozostały tam również polskie cmentarze i miejsca pamięci narodowej, o których nie chcemy i nie powinniśmy zapomnieć. A przede wszystkim, pozostali tam nasi Rodacy, którzy pomimo wieloletnich prześladowań polskości pozostali Polakami, odtworzyli parafie rzymsko-katolickie i pod przewodnictwem polskich księży odnawiają odzyskane kościoły lub budują nowe; założyli liczne polskie szkoły sobotnio-niedzielne oraz polskie Towarzystwa, przy których działają zespoły tańca narodowego i chóry.Jeśli ciekawi Cię los polskiego dziedzictwa narodowego na Kresach oraz życie naszych Rodaków za wschodnią granicą, to w każdy wtorek od 18:05 do 19:00 słuchaj audycji "Kresowe dziedzictwo, na którą serdecznie zaprasza autor - Jacek Borzęcki."http://www.radio.rzeszow.pl/index.php?catid=73:kresowe-dziedzictwo&id=83:kresowe-dziedzictwo&option=com_content&view=articleTreść prezentowana w audycji jest wolna od jakiejkolwiek zawiści więc tym bardziej dziwi ta decyzja.Jest to już drugi program po gońcu kresowym" w TVP który został zdjęty w 2010 roku.Posłuchajcie kilku audycji a sami się przekonacie o edukacyjnej wartości tego programu.Prezes podobno jeszcze sra po gaciach dlatego na 4 stycznia zamieścił powtórkę starej audycji, dlatego mój pomysł jest taki żeby każdy kto chce wspomógł inicjatywę i wysyłał protesty do zarządu, i nękał go ile wlezie.Pod tym linkiem jest zarząd, proponuję tam spamować pyszałków którzy ośmielili się po cichu załatwić niewygodną sprawę pozbawiając nas kolejnej audycji o kresach.http://www.radio.rzeszow.pl/index.php?option=com_contact&view=category&catid=120&Itemid=133Jeżeli jesteście patriotami zróbcie coś, nie patrzcie przez palce jak próbują odcinać nam drogę do wiedzy i prawdy.Mamy do tego prawo, jesteśmy Polakami, mieszkamy w Polsce i chcemy uczyć się o naszej historii- bez cenzury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 ok poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko33 Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 Witam. Ja po przeczytaniu Twojej wiadomości mam podobne odczucia do Twoich. O wspomnianej audycji słyszę po raz pierwszy ale to wcale nie oznacza, że do protestu nie zamierzam się przyłączyć. Sam działam w stowarzyszeniu osób, które mają swe korzenie na kresach a konkretnie na terenach dzisiejszej Białorusi. Na forum w/w stowarzyszenia pozwolę sobie zamieścić Twój post by odzew był większy. Mam pytanie gdzie jest możliwość wysłuchania archiwalnych audycji Kresowe Dziedzictwo" a poza tym czy te audycje radia Rzeszów można odbierać w jakimś radiu ogólnopolskim. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro.J" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festung. Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 Jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko33 Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 Coś mnie zamuliło. Link do audycji znalazłem a co do rozgłośni ogólnopolskiej to pytanie aktualne. Pozdro. J" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coverpol Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 H2HSnake w celu nagłośnienia informacji możesz dodać Swojego posta" http://forum.radiopolska.pl/index.php?act=idxw dziale co słychać u nadawców" jako gość Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 6 Styczeń 2011 Share Napisano 6 Styczeń 2011 A programy dla ukrainców mają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festung. Napisano 7 Styczeń 2011 Share Napisano 7 Styczeń 2011 Mają z tego co pamiętam raz w tygodniu w czwartek nadają audycję w języku ukraińskim . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 8 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2011 Dziękuje wam wszystkim za odzew!w radiu ogólnopolskim nie ma tej audycji, tylko w radiu Rzeszów, i przez internet.Dzięki za link do tamtego forum, napisze i tam, tylko nie dzisiaj.Strasznie mi zal tej audycji była naprawdę super, strasznie szkoda.Zresztą sami posłuchajcie, przez parę audycji było sporo o Ossolineum we Lwowie i tym co się tam teraz dzieje, bardzo ciekawe tematy.Musze się dowiedzieć czy jest szansa dostać wszystkie do tej pory zrobione audycje i je gdzieś zamieścić.To samo stało się z bardzo dobrym cyklem dokumentalnym Goniec kresowy" pani Ewy Szakalickiej.25 minutowy program o kresach tak bił w oczy pewne osoby że bez ostrzeżenia go po prostu zdjęto, autorkę też pozostawiono tym samym bez środków do życia.Na you tube są archiwalne nagrania.Polega to mnie więcej na tym że Ci redaktorzy czy autorzy tych programów czy audycji są potem pod ciągłą kontrolą, rzuca się im kłody pod nogi i przeszkadza.Coś jest nie tak w naszym kraju, mam wrażenie że rosnące wpływy nacjonalistycznych środowisk ukraińskich w Polsce przed którymi przestrzegał Poliszczuk to nie bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 Wążu- z radia i telewizji zniknęła większość wartościowych programów. Zaczynając od czegoś więcej dla dzieci niż Hanna Montana, a kończąc na jakichkolwiek programach popularno-naukowych ( kto pamięta Sondę, Laboratorium, cykle BBC robione przez Attenborough ). Zwyciężyły Gwizdy na lodzie, wszelkiej maści tasiemce- nie są z tym związane mniejszości narodowe, poprawność polityczna, a słupki, kaska i praca dla krewnych i znajomych królika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 Kogo konkretnie mam tam objechać? Chętnie napiszę kilka zdań. Czekam na podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 9 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2011 podałem link do zarządu radia, nie chodzi tu o objeżdżanie czy obrzucanie inwektywami, ale danie im do zrozumienia ze zniszczyli naprawdę unikatową i wartościową audycję, przede wszystkim nasz kontakt z rodakami którzy zostali na swoim chociaż granice się zmieniły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 10 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2011 super, dzięki.Nazwisko przekręcili :/ Borzęckiego" powinno być, mogą to potraktować jako nieważne skoro takiego człowieka u nich nie było.Trzeba to chyba poprawić.Pozdro.Ciekaw jestem czy coś wskóramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2011 Galimatias u Isakowicza z tą informacją, nie żebym się złościł, ale cytat mojego wpisu poszedł z podpisem jakiegoś Roberta lol.A pisałem również do niego chyba nawet ten sam tekst w każdym razie jest! jest na blogu informacja, a to już coś.Sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2011 O rany nie miałem pojęcia!!!http://www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=3680co się piiiiiiiiii* dzieje?!?!* Nie klnij, z łaski swojej.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 12:34 13-01-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2011 po nitce do kłębka....(w drugim filmie jest wzmianka o audycji kresowej z radiowej trójki, autorka dostała wiadomość o zdjęciu audycji - smsem...) zapewne w późniejszych filmach sie wypowiada, jeszcze nie obejrzałem.http://wzzw.wordpress.com/2011/01/14/ograniczanie-wolnosci-slowa-w-polsce/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Styczeń 2011 Share Napisano 17 Styczeń 2011 Snake- a Ty popatrzyłeś jakie gwiazdy wolnego słowa brały udział w dyskusji?Może nie...W panelu dyskusyjnym brali udział:Anita Gargas, Katarzyna Hejke, Jacek Karnowski, Joanna Lichocka, Jan Pospieszalski, Tomasz Sakiewicz,Bronisław Wildstein, Rafał A. Ziemkiewicz.Gośćmi specjalnymi byli: Teresa Bochwic, Grzegorz Górny, Robert Kaczmarek, Marek Król,Bloger Łażący Łazarz, Jan Pietrzak, Zofia Romaszewska, Tomasz Terlikowski.Normalnie, sami obiektywni i wszystkowiedzący :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 17 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2011 Brali udział bo jakbyś nie zauważył to ich spotkały represje i to oni się na ich temat wypowiadali, a kto niby miał to robić? litości.. może Michnik? albo jakiś szczur z wybiórczej.Polecam wszystkim tą konferencję niektórym się oczy otworzą.Teraz ciekaw jestem czy wznowią się ataki na Lwowską Falę" w związku z usuwaniem niewygodnych politycznie audycji, w poprzednim roku już były, ale sprytnym manewrem audycja została uratowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Styczeń 2011 Share Napisano 17 Styczeń 2011 Hmmm- czy ja coś o Michniku wspominałem?Pytałem tylko, czy ten zbiór to są czołowi, niezależni, obiektywni dziennikarze w naszych mediach?Jeśli tak, to ja już więcej pytań nie mam, choć nie rozumiem dlaczego aż tak nasze media na psy schodzą ( choć nie ta choroba jest, na szczęście, tematem Twojego wątku ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 17 Styczeń 2011 Share Napisano 17 Styczeń 2011 Aj , bo robią jakieś dokumenty jakieś historyczno- polityczne programy i dziwne tematy poruszają... a aród" czeka na taniec na lodzie ,albo coś innego z gwiazdami z seriali o spuszczaniu wody w sławojce... a nawet jak nie czeka to i tak dostanie - jak barany trawę na łące... i będzie zadowolonyyyy i będzie beeeczał z radości nawet w czasie strzyżenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 2 Luty 2011 Autor Share Napisano 2 Luty 2011 Oto jeden z wielu listów którymi Polacy zbombardowali nowego prezesa radia Rzeszów...Szanowny Panie Prezesie,nie wiem ile Pan ma lat, ale zapewne jestem od Pana o wiele starszy. Dziwi się Pan zapewne, że myślę o różnicy naszego wieku. Otóż Panie Prezesie, ma to jednak kapitalne znaczenie w rozpoznawaniu polskości naszych odwiecznych ziem, czy to się komuś podoba, czy też nie. Tego dziedzictwa nie da się oderwać od polskości, z tej prostej przyczyny jaką jest historia tych rdzennie polskich ziem. I czy w imię t. zw. poprawności politycznej, czy tez sentymentów teherańsko jałtańskich zapadają skandaliczne antypolskie decyzje, stworzą one następną historię, ale już wrogą Narodowi Polskiemu. Pan idzie ręka w rękę z Ukraińcami we Lwowie, którzy nieudolnie usiłują fałszować polskość Lwowa, odwiecznego polskiego miasta przemieniając kościoły na cerkwie żeliwnymi reliefami umieszczonymi na kościelnych elewacjach stwarzającymi pokraczne kłamstwa architektoniczne Na każdym kościele we Lwowie odnajdzie Pan te żeliwne informatory fałszerstwa traktujące o powstaniu rzekomej cerkwi w zamierzchłych wiekach. Na Cmentarzu Łyczakowskim we Lwowie rdzennie polskie wiekowe grobowce zamieniane są na rdzennie ukraińskie z wymazywaniem polskich napisów na grobowcach, niszczeniu polskich fotografii, aby wkleić ukraińskie napisy i fotografie pochowanych Ukraińców. To niszczenie dziedzictwa narodowego nie zmaże polskości wiekowej tych ziem, ale wprost przeciwnie zmierza do skreślenia Lwowa z listy Unesco. Lwów umiera technicznie, budynki w całych swoich monumentalnych ciągach zmierzają do śmierci technicznej, wody gruntowe podmywają fundamenty budynków, skutecznie je zagrzybiając i porażając owadami technicznymi szkodnikami drewno i mury nośne. Niedługo będziemy odnotowywać całe szeregi katastrof budowlanych, co nieodłącznie związane jest z zagrożeniem bezpieczeństwa publicznego. Miasto Lwów w swojej starej i nowej części pozbawione jest kanalizacji ogólnospławnej, w czasie intensywnych opadów woda niejednokrotnie sięga kolan. Mury nośne wielu kamienic do wysokości parteru, a więc do wysokości zacieków powstałych z kapilarnego podciągania wód gruntowych zamalowuje się na popielato dla t. zw. "niepoznaki. Jest to najzwyklejsze oszustwo wymierzone przede wszystkim w informację turystyczną. I Pan jako dziennikarz chce wziąć na swoje sumienie tę "zasłonę dymną i unicestwić audycję kresową, bo o czym audycja ma traktować - lepiej aby jej nie było. Milczenie też jest formą niszczenia przeszłości związanej z polskością. Jeżeli podjął Pan taką decyzję samodzielnie "nie naciskowo to zapewne nie czuje sie Pan Polakiem, jeżeli zaś uległ Pan naciskom rządzących wspartych mediami w rodzaju organu w którym Pan pracował przez lata jako dziennikarz „Gazety Wyborczej” tym gorzej dla Pana; przejdzie Pan do historii polskiego dziennikarstwa jako serwilistyczny działacz, niektórzy mówią jeszcze gorzej. Czyżby Pan był współautorem, lub pomysłodawcą obrzydliwego antypolskiego artykułu „Patriotyzm jest jak rasizm” pomieszczonego w „Gazecie Wyborczej” 17 sierpnia 2007 roku ? Czy na tym paszkwilu wyedukował się Pan medialnie? Czy po ukazaniu się tego paszkwilu „edukacyjnego” którykolwiek z dziennikarzy michnikowskiego służalczego organu wypowiedział pracę? A jaka była Pana reakcja po przeczytaniu tego tekstu, czy teraz postępuje Pan zgodnie z jego wytycznymi? To co Pan chce uczynić z audycją kresową to jest zamach na Polskę, polskość i polską rację stanu. I po co Panu to? Nie lepiej przeciwstawić się rządzącym usiłującym różnymi znanymi decyzjami zniszczyć polskie niezależne dziennikarstwo. A może pragnie Pan przejścia do niechlubnej historii polskiego służalczego dziennikarstwa?!O sobie kilka słów:Urodzony we Lwowie w 1931 roku, gdzie z rąk bolszewickich i nazistowskich okupantów utraciłem liczną rodzinę na czele z moim Ojcem docentem medycyny rozstrzelanym przez hitlerowców w akcji Nachtigall na Wzgórzach Wuleckich we Lwowie i pozostałą rodzinę zakatowaną przez Ukraińców i sowietów na Kresach Południowo-Wschodnich II Rzeczypospolitej.Korespondent światowej prasy polonijnej /USA/ akredytowany w Polsce nr leg. MSZ 328 - literat – poeta - prozaik - niezależny publicysta i dziennikarz, uhonorowany Medalem Komisji Edukacji Narodowej ; Odznaką Zasłużony dla Kultury Polskiej.Aleksander Szumański"Czyli znowu trochę światła na niejasną sprawę, nowy prezes wypełzł z Gazety wybiórczej (czy jak to Ziemkiewicz mawia - z gazety której nazwy konsekwentnie nie wymieniam") lol.Offtopic -Po zmianie układu sił w rządzie, i haniebnym uhonorowaniu M. orderem Orła Białego, zaczęło się obsadzanie swoimi" stanowisk kierowniczych w mediach co pozwoli na dobór" odpowiednich" programów ...W styczniu puścili jeszcze 2 archiwalne audycje, warto je ściągnąć i zachować dla potomności.Gdybym wiedział ze tak będzie ściągał bym każdą po kolei :/Ciekawe czy dałoby się ich nakłonić do zamieszczenia gdzieś wszystkich archiwalnych audycji kresowego dziedzictwa do ściągnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 2 Luty 2011 Share Napisano 2 Luty 2011 Panowie,ja mam w tej sprawie trochę inne zdanie.Ja myślę że te audycje po prostu utraciły słuchaczy.Zainteresowanie tematem kresów dotyczy małej grupy ludzi.grupy która z przyczyn naturalnych z roku na rok jest mniejsza.Ostatnio moja mama była wRzeszowie na odsłonięciu kolejnej tablicy pamiątkowej poświęconej tej tematyce.Była msza,Wojsko,Strzelec,przemówienia kwiaty.W prywatnej rozmowie jeden z organizatorów tak powiedział,,My jesteśmy ostatni nawet nasze dzieci tą problematyką się nie interesują,,Ja myślę że zaczyna się normalnie,dorastają pokolenia dla których Lwów,Wilno ,Podole Wołyń będą nic nie mówiącymi nazwami.Oni to mogą nareszcie,zbudować normalne relacje z naszymi sąsiadami,i będą szukać tego co łączy a nie tego co dzieli.To jest moje zdanie w tym temacie.Słuchałem tych audycji/nieczęsto ale słuchałem/wg mnie ja jako słuchacz straty wielkiej nie poniosłem.I ostatnia sprawa nie budujcie Panowie konfliktu na linii ludzie starsi ludzie młodsi.Każdy wiek ma swoje dobre i złe strony.I moje i Wasze poglądy wcale nie muszą być takie same,a nawet nie powinny takimi być.Dziś macie takie poglądy za 20-lat możecie mieć całkiem inne.Bo tylko wół nie zmienia poglądów,bo ich po prostu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikross Napisano 2 Luty 2011 Share Napisano 2 Luty 2011 Dokładnie ...idą nowe pokolenia które o tych rzeczach będą sie juz uczyc z podręczników historii....Świat sie zmienia ,rzeczywistosc geopoliczna równiez....Trzeba to przyjąc do wiadomosci w jakikolwiek by to sie sposób stało ....Na przestrzeni dziejów nie tylko kresy wschodnie i Lwów Polska utraciła ...Wystarczy cofnąc sie 100,200,300 lat wstecz i zerknąc na mapy jak granice naszego panstwa sie zmieniały i .....prónowac,próbowac na tych ziemiach nadal krzewic polskosc",ale jaki to ma sens,czy cos to zmieni?To jedynie dobre do podreczników historii-rzeczywistosci nie zmienimy...Utracilismy kresy wschodnie -zyskalismy ziemie zachodnie i tak samo mozna sluchac narodowościowców niemieckich i ich pojękiwania o niemieckosci i rodowodzie tych utraconych ziem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.